Miért van az a köztudatban, hogy a gyerek csak a gyerektartásból "él"?
Sokszor olvasom, hogy X ember fizet gyerekenként 30-40 vagy még több ezer forint gyerektartást.
Aztán ugye minimum 1-2 hetente megy érte, hozza-viszi, mennek kirándulni, strandra, pónigolni, vesz neki ruhákat, tankönyveket, játékokat, feltölti a telefont, ételt-italt, ha szállodában szállnak meg akkor ugye fedezi a gyerek költségeit, belépőket, stb.
Erre még barátok közt is minimum havi 10-20 ezret lehet számolni.
És szinte minden esetben ez úgy van, hogy apuka otthagyott lakást, házat, mindent a gyerekre való tekintettel.
Anyuka (vagy ritkább esetben apuka) ugye megkapja a segélyeket, támogatást, mindenféle kedvezményeket, ami sok 10 ezerre rúg.
Az ok, hogy otthon megy a villany a TV, a gáztűzhely, és a gyerek is ebből fogyaszt, de nehogy már ilyen apróságokon kelljen kiakadni!
Főleg, hogy a villany, télen a konvektor nem tudja, hogy otthon éppen 1 ember vagy 7 személy tartózkodik, ugyanannyiba kerül.
Ilyenkor mindenki azon háborog, hogy hogyan lehet pl. 30-40 ezerből 1 gyerek havi költségeit fedezni.
DE! Nem csak abból kell fedezni a gyerek költségeit amit az apuka utal át havonta!
Plusz ugye, nem mindenki tejben-vajban fürdik.
Sokan ennek a töredékéből élnek meg (felnőtt emberek).
Tehát ha az össz bevételt elosztjuk a háztartásban lévők számával, van hogy kijön 10-15 ezer. (rokkant nyugdíj, munkanélküli egyik vagy másik fél, vagy esetleg semmit nem kap X vagy Y, közmunkások, de szülőknél él még, akik alig keresnek valamit, stb, és még sokáig sorolhatnám)
7-es, ugyan linkeld már be azt a törvényt, amiről beszélsz, hogy az anyának is ugyanannyival kell hozzájárulni.
Segítek kicsit, nincs ilyen. Ellenben olyan van, hogy a gondozó szülő természetben fizet.
Nem tartom magam fantasztikus apukának, de ugye már 12 év házasság után (nem 18 évesen házasodtam), azért kicsit gáz, ha az "anyuka" félrelép, miközben én napi 12-14 órát dolgozom.
Aztán ugye otthagyok mindent, mert nem akartam, hogy a gyerekem olyan körülmények között éljen, mint most én, ez által én most egy albérletben lakom sokad magammal.
Fizetem a nem kevés gyerektartást, (fizetésemhez mérten) mindent amit tudok megveszek a lányomnak, közben néha még az albérlettel is kések emiatt.
Aztán meg mindenkitől azt hallom, hogy hogyan tudna egy gyerek havi 30-ból megélni.
És most jön az ami a kérdésem is, hogy miért abból a 30-ból kéne megélnie?
Veszek neki amit tudok, a gyerektartáson felül, miközben nekem még egy rántott hús, vagy egy mozi is luxus számba megy fél évente.
Persze az execske még ennek tetejében is követelőzik, mert több kaját kell főzni a gyerek miatt, ő is használ vizet (ennyire kicsinyességet), és ő is meleg lakásban van télen (a fél testvérével), tehát SEMMIVEL nem megy el több vagy kevesebb fűtés, mint ahogy azt az egyik hozzászóló írta)
"a gondozó szülő természetben fizet"
Igen, sok "gondozó szülő" gondolja így:-DDD
Írjatok még:-)))
Utolsó!
És valamennyi bíró is, minthogy a törvény így rendelkezik. Más kérdés, hogy ez a gyakorlatban nem így van, mert a gondozó szülő is költ gyermekére, ugye, mivelhogy a gyerektartás cseppet sem lenne elég. Ugye.
A törvényt itt megtalálod, bár te is fellapozhattad volna a családjogi könyvet ahelyett, hogy nekem írogatsz privát üzenetet:
CSJK:4:216. § [A gyermektartás módja]
(1) A gyermeket gondozó szülő a tartást természetben, a különélő szülő elsősorban pénzben teljesíti (a továbbiakban: gyermektartásdíj)."
Kedves kérdező, azért sikerült ekkora vihart kavarnod, mert a te egyedi példádat úgy állítottad be, mintha ez lenne az általános, holott messze nincs így. Nem általános, hogy anyuka félrelépése miatt megy szét a házasság, az sem, hogy apuka önként és dalolva, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül lemond a közös lakásban lévő tulajdonjogáról, és még gyerektartást is fizet, plusz mindenfélét vesz a gyereknek a saját megélhetése rovására. Erre azt kell mondjam, rossz megállapodást kötöttél, senkitől nem várható el, hogy ilyen mértékig önfeláldozó legyen, függetlenül a válás okától.
A válások többségénél viszont ki kell fizetni a volt férjet a lakásból, vagy hitelből, vagy a gyerektartásba számítják be. Ha gyerek van, eleve megfelelő méretű lakás kell, értelemszerűen a rezsi is magasabb, mint egy garzonnál, ami elég egy egyedülálló embernek vagy párnak. Ahogy nő a gyerek, egyre több költséggel jár a ruházkodás, taníttatás, kaja, ez 10-12 éves kor felett bőven nem áll meg havi 20-30 ezerben. Arról nem is beszélve, hogy aki a gyerekkel van, őt gondozza, az korlátozva van abban, hogy plusz melót vállaljon, a gyerekkel foglalkozni kell, odafigyelni rá, beszélgetni, netán tanulni vele, főzni, mosni rá, szülői értekezletre, fogadóórára járni, tartani a kapcsolatot a tanáraival, különórákat, sportot leszervezni, gondoskodni a fuvarozásról, az otthoni felügyeletről, ha beteg pl., stb, stb, millió dolog van még. Ettől a különélő szülő túlnyomórészt mentesül, egyébként ez az a bizonyos "természetbeni" hozzájárulás a gyerek neveléséhez, ami 99%-ban a vele élő szülőt terheli.
Egyszóval: nem, a gyerek nemcsak a gyerektartásból él, ugyanis az általában még a nevelése anyagi vonzatát sem takarja be. A nevelésével járó tevékenységek, kötöttségek alól pedig a különélő szülő mentesül, úgyhogy ÁLTALÁBAN semmi ok a felháborodásra a részéről, sőt...Vannak kivételek, mint pl. a te eseted, ezt neked kell intézned, talán van rá mód még utólag is, de nagy hiba ebből általános következtetéseket levonni. A Gauss-görbe másik oldalán is vannak kirívó példák, de ezekből kiindulva sem lehet olyan kijelentést tenni, hogy minden elvált apa sz@rik a gyerekeire, és egyedül az anyára hárul az eltartásuk.
az egyedülálló 2 gyerekes anyának is luxus a rántott hús,
az apának csak magát kell eltartanija 1 magasabb fizuból estleg van párja ami + 1 havi bér
az anya alacsonyabb nöi bérből 2 gyerekkel,
a kölykök meg minimum 1 havi bér minuszt jelentenek
az meg hogy minden apuka ponilovagolni jár a gyerekével megmutatja menyire ninmcs realitás érzéked
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!