Nagyon kitolnék a gyerekekkel ilyen nevekkel?
Kelta és skandináv mitológia fanatikus vagyok, olyan szép neveik vannak egyes hősnőknek, istennőknek, vagy akár az akkoriban élt hétköznapi emberekkel.
Mennyire meredek ilyen neveket adni egy kislánynak?
Például Hekja vagy Slania
Nekem tetszik. Csak itthon furák, mert nem az ilyen hangzáshoz vagyunk szokva.
Viszont itthon nem adhatod ezeket a neveket. Csak ami az utónévkönyvben van (amit az MTA állít össze). Idegen nevet csak akkor engedélyeznek, ha pl. a férjed olyan nemzetiségű, ahol ezek a nevek elfogadottak. Szóval felesleges is ezen gondolkodni.
Nagyon.
Egyrészt abba is bele kéne gondolnod, hogy ezek a nevek OTT és AKKOR voltak szépek, ahol és amikor élő emberek, élő nyelvben használták őket. Ma és itt tűnhetnek nagyon romantikusnak, de nem a mi életünkről és mi világunkról szólnak, pláne nem a gyerekedről, aki viselni fogja, hanem a te mániádról.
Ráadásul a másik probléma, hogy pl. a Slania-t nem fogják így engedélyezni (ha egyáltalán engedik), csak Szlánia formában, miután külföldi eredetű nevet csak fonetikusan átírva engednek (kivéve bejegyzett kisebbségi vagy külföldi szülők esetén).
Szóval a magad hobbiját, rajongását ne akard ráerőltetni a gyerekedre, ráadásul egész életére...
Előre szólok, nem degradálni akarom az érdeklődési körödet vagy az általad választott neveket, de szerintem nagy kiszúrás ennyire szélsőséges nevet adni egy gyereknek. Ha mindenképp fel akarod használni, elnevezheted így (és tényleg ne sértődj meg, nem bántásnak szánom) a kutyádat, az orchideádat vagy akár a laptopodat.
Én például mindig is nagyon szerettem a Gyűrűk Urát, már a filmek előtt is, de hiába anyakönyveztethető például az Árven, a lányomnak "rendes" nevet adtam (nem, nem Anna és nem is Jázmin). Neki kell vele élnie, nem nekem...
Nem is biztos, hogy adhatnátok ilyen nevet, tudtommal idegen neveket csak úgy adhattok, ha legalább egyikőtök olyan származású (közvetlenül, nem csak x-edik generációról).
Azért nézz utána, mit lehet anyakönyveztetni, no meg lehet, hogy engedik, de magyarosítani kell az írásmódját.
Egyébként én Fradika óta nem lepődök meg semmin, de szerintem ezekkel óvatosan kell bánni. Ha a férjed nem magyar, adhatsz olyan nevet, ami az ő hazájában is anyakönyvezhető, és még fonetikusra sem kell váltanod. Mondjuk a Slania - Szlánia még nem is annyira vészes, el tudom képzelni, hogy sok névhez hasonlóan beépüljön a nyelvünkbe és ne hangozzon idegenül (nekem francia eredetű keresztnevem van, de már akkor sem hangzott idegennek, mikor ezt kaptam nagyjából 30 éve), Hekja az egy kemény hangzású név, még ha Északon elterjedt is, én nem adnám nálunk egy kislánynak, szerintem ez nehezebben épülne be a nyelvünkbe.
De a Dzsenifer, amit már többen írtak, mai napig idegennek hangzik, pedig egy ideje benne van a köztudatban.
Ismerek valakit, akinek olyan ritka keresztneve van, hogy nincs benne az általános naptárban (szóval én nem is tudom, mikor tartja), és irtó nehezen jegyzik meg, folyton elírják.
A Slania-t ilyen formában nem is lehetne anyakönyveztetni, vagy ha igen, akkor slaniának kellene kimondani. Sztem amúgy egyáltalán nem vészesek ezek a nevek, hallottam már hasonló hangzásúakat.
A gyerekek meg nagyon kreatívak, a Zoliból meg az Eszterből is ugyanúgy tudnak gúnynevet faragni, ha nagyon akarják.
Ami egy picit neccesebb talán, az az, hogy nem mindenki számára egyértelmű egyes ilyen neveknék, hogy fiú-e vagy lány... de sztem a gyerek személyiségétől függ, én pl. nagyot röhögtem volna rajta, ha vki úrnak szólít egy levélben, aztán hagytam volna a fenébe :).
"sztem a gyerek személyiségétől függ, én pl. nagyot röhögtem volna rajta, ha vki úrnak szólít egy levélben, aztán hagytam volna a fenébe :)."
Oké, de amikor megszületik a baba, még nem lehet tudni, hogy ő is elintézi-e majd a nevéből adódó összes létező kényelmetlenséget és szívást egy vállrándítással, mint te, vagy mélyen kiakad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!