Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ebben az esetben elmennétek a...

Ebben az esetben elmennétek a nagyszülő temetésére?

Figyelt kérdés

Apa apukája tegnap halt meg, ma tudtuk meg a hírt. Apa bátyja ma délelőtt hívta fel anyát, mert nem tudta elérni apámat.

Az apai nagyapámat életemben nem láttam, nem volt rám kíváncsi, valamint anyával sem tartotta a kapcsolatot, sőt, apámmal sem. Életemben nem láttam még, ünnepekkor sem, szülinapomról, névnapomról sem tudott.

Szóval, ti mit tennétek a helyemben? Bevallom, nem feltétlen mennék el a temetésre, mert apa tesójának a családjával sem tartom / tartjuk a kapcsolatot, az unokatestvéreimet szerintem vagy 10-14 éve nem láttam. Bőven elmennénk egymás mellett az utcán. Nagyjából ugyan így vagyok apa bátyjával és feleségével is.

L

2015. ápr. 18. 14:42
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
85%
Én nem mennék el. Csak azért, mert hivatalosan rokon, még nem kell muszájból részt venni a temetésen. Olyan, mintha egy idegen ember halt volna meg.
2015. ápr. 18. 14:44
 2/11 anonim ***** válasza:
85%
A temetés arra való, hogy utolsó útjára kísérd azt, akit életében is kísértél. A te esetedben szerintem teljesen felesleges menni, nem tartottad vele a kapcsolatot jó okkal, a családnak sem teszel vele szívességet, te magad sem vágysz rá. Csak kényszerű, képmutató kötelességnek tűnne. Semmit nem változtatna a halála utáni hirtelen érdeklődés azon, ahogyan életetekben viselkedtetek egymással.
2015. ápr. 18. 14:45
 3/11 A kérdező kommentje:
Igen, én is így vagyok vele. Sőt, anya is mondta nekem, hogy reméli, neki nem kell elmennie a temetésre. Anya sincs oda az 'apám vonaláért'. Számomra (is) olyan, mintha egy idegen halt volna meg. Annak ellenére, hogy apával se tartja úgy a kapcsolatot évek óta, látom rajta, hogy elég rosszul érintette a dolog (valamilyen szinten természetes szerintem).
2015. ápr. 18. 14:47
 4/11 anonim ***** válasza:
73%

Úgyan így voltam a nagymamámmal.

Nem mentem el.Te se menj,ha nem akarsz.

5/11 anonim ***** válasza:
55%

Elmennék. Ezt az utolsó tiszteletet megadnám neki.

Ráadásul ez egy jó alkalom lehet arra is, hogy egy kicsit egymásra találjon a család. Nálunk legalábbis így volt, egymást követett két temetés és akkor valaki azt mondta, milyen rossz, hogy csak temetéseken látja egymást a család. És tényleg. Azóta több közös program volt, sok új, beházasodott rokont, nemrég született gyereket ismertünk meg, és szerintem ez egy csodálatos dolog. Szomotú, hogy haláleseteknek kellett történnie hozzá, de legalább így sok-sok év után egymásra talált a család.

6/11 anonim ***** válasza:
73%
Dehogy mennék el. Ha ilyen "rokonom" lett volna, akkor kb. úgy kezeltem volna az egész dolgot (halálhírét), mintha a sarki ABC-s néni halt volna meg, akihez max. évente 1× tértem be pl. lisztet venni és sosem beszélgettünk volna, csak annyit, hogy "Jó napot".
 7/11 anonim ***** válasza:
80%

Nem mennék el. Ha ő egész életében nem tisztelte meg azzal a kérdezőt, hogy akár egyszer is érdeklődjön iránta, akkor mégis milyen utolsó tiszteletet kellene megadni neki?

Szerintem el lehet menni távoli rokon, kolléga, szomszéd néni, vagy bárkinek a temetésére, ha jó volt vele a kapcsolat, de olyanéra, akivel nem is ismerik egymást minek?

2015. ápr. 18. 14:52
 8/11 A kérdező kommentje:
# 5: Sajnos, vagy nem, de ahogy az évek alatt egyre jobban 'nyílt ki a tudatom, elmém' egyre jobban láttam meg, látom a dolgokat, összefüggéseket, mind családi, mind más témában. Szóval kétlem, hogy pont ez lenne az az esemény, ami 'összehozná' a családot. Gondolj bele, a szalagavatómon, ballagásomon is úgy kalkuláltam a dolgokat, hogy felesleges lenne meghívót kérni a részükre, mert úgysem jönnének el, nem érdekelné őket, magasról le... az egészet. Ellenben apa barátja... Tudom, rossz példa, de akkor is. Előbb gondoltam apa barátjára, ill. előbb adtam neki annak idején meghívót, mint az apai ágon lévő rokonoknak.
2015. ápr. 18. 14:52
 9/11 anonim ***** válasza:
90%

Én attól függően mennék, hogy az édesapámnak fontos-e, hogy mellette legyek. Félretenném a saját érdekeimet, és ha neki szüksége lenne a támogatásomra, akkor ott állnék mellette a temetésen. Nem a halott miatt, hanem őmiatta.

Ha neki (Apukádnak) nem fontos, akkor én sem mennék.

2015. ápr. 18. 14:54
 10/11 anonim ***** válasza:
55%
Apukádat persze, hogy rosszul érinti, hiszen ő azért gyerekkorát vele töltött, ami vagy jó volt, vagy rossz, de a lényeg, hogy az az életszakasz lezárult. Már végleges, hogy soha nem lesz jó kapcsolatuk, soha nem beszélhetik meg a bajukat egymással, és hogy az esetleges szép emlékek soha nem fognak megismétlődni. Ez akkor is kicsit megviseli az embert, ha egyébként életében eszébe sem jutna közeledni az illető felé. Nektek azonban ténylegesen semmiféle tiszteletet nem kell lerónotok a temetésen, mert csak azt lehet tisztelni, aki okod is ad rá.
2015. ápr. 18. 14:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!