Nagyszülő unokájára ráirathatja örökségét és kizárhatja saját gyerekét?
Ha jól tudom, 10 évig az örökség részét képezi az elhunyt még életében elajándékozott vagyona.
Viszont, ha eltartási szerződést kötnek, akkor senki másnak nem jár semmi.
Ha a végrendeletben kizárólag az unoka örököl, a végrendelet támadható, mert csak súlyos indokkal lehet az egyenesági örököst kizárni..
Igen, megteheti. Hogy ne tehetné meg? Mindenki azt csinál a vagyonával, amit akar, hiszen az ÖVÉ!
Kötelesrész viszont jár.
Élő személy életében tetszés szerint rendelkezik a vagyonával függetlenül attól, hogy halálával, az örökség megnyílásával lesznek törvényes örökösök.
És nem kizárja a saját gyerekét, mert kizárni csak végrendeletileg lehet (bizonyos kötöttségekkel), és az (a kizárás) csak halálakor lép életbe.
Még egyszer: életében rendelkezik teljes vagyonával, azt tesz vele amit akar, még adósságot is csinálhat jelzálog formájában belőle.
Bocsánat, akkor én tévedtem a köteles résznél valszeg, de én úgy tudom, hogy végrendeletnél is van.
Konkrét családi példa volt. Ismerős mindent egy rokonomra hagyott, és ők megtámadták és nyertek, a köteles részt ki kellett nekik fizetni.
Igaz, ez kb. 12 éve volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!