Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ki legyen a keresztszülő?...

Ki legyen a keresztszülő? Bonyolult családi kapcsolatok.

Figyelt kérdés

... illetve a helyzet nehéz. A feleségem húga (19) jelezte, hogy Ő akar az lenni. Ígéretet nem tettünk neki de mondtuk hogy "lehet" de ez még messze van. Közben a baba megszületett és a feleségem nővére (akiről nem gondoltam) nagyon jól kijön a babával, eteti ha kell, tisztába rakja, dajkálja, játszik vele, míg a húga még csak szeretgetni de nem igazán tud mit kezdeni a babával... A nővér korábban (egyéb okokból) szóba sem került, de most, hogy látjuk mennyire szereti a kicsit, alkalmasnak látszik.

Ami részemrol aggájos hogy egyiknek sincs férje vagy legalább vőlegénye. Az én elképzelésem az volt hogy egy PÁR legyen a keresztszülő. Akik már hivatalosan is egy párt alkotnak. Unokatesómék vagy a feleségem unokatesói (de ők nem vallásosak így lehet el sem vállalnák?)

Nehezíti a helyzetet hogy a Húgnak korábban mondtuk hogy lehet róla szó hogy Ő lesz, és ha most felkérnénk a nővérét abból hatalmas sértődés lenne (hiába a baba érdeke most az lenne hogy olyan keriszülő legyen aki tud vele mit kezdeni ha velünk bármi történik) ami viszont (szerintem) gyerekes dolog. Hisz a nővér idősebb is, felelőségteljesebb is, racionálisabb választás is. De ha Ő lenne akkor abból hiszti lenne a húg által (picit joggal).

Akkor egyik se legyen, legyen egy 3.? Unokatesók közül? De velük meg évente 4x 5x találkozunk.... (egyelőre)...

Nehéz ügy. Szerintetek?

2015. ápr. 7. 06:48
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
53%

Mintha az én történetemet olvasnám. 13 évvel ezelőtt a húgom megszülte a kislányát. Még terhes sem volt amikor kijelentette, hogy az első gyermekének a keresztanyja én leszek. Én ebben a hitben voltam végig. Majd amikor eljött a keresztelő, kijelentették, hogy a a nagyobbik nővérem lesz a keresztszülő mert ő férjnél van (én még nem voltam akkor) ő anyagilag stabilabb helyzetben van stb..Én bár rosszul esett mert éveken át abban a hiszemben voltam, hogy én leszek a keresztanya. Lenyeltem a sértődésemet, jó képet vágtam az egészhez de bevallom baromira fájt, hogy a nővérem ennyire alkalmatlannak tartott. Eltelt 13 év. A nagyobbik nővérem már rég elvált, és nem foglalkozik a kislánnyal. Munkája nincs, így mi testvérek támogatjuk, és nyaggatjuk, hogy dolgozzon. Én időközben férjhez mentem, boldog házasságban élek, és nagyon jó anyagi körülmények között. A nővérem ma már mondogatja, hogy ha tehetné újra keresztelné a lányát, és én lennék a keresztanya, de mindig mondom neki.

Most már el sem vállalnám, és nem azért mert nem szeretem a kislányt ( nagyon szeretem) hanem azért mert 13 évvel ezelőtt az ígéretét simán elfelejtette, mert az volt a fontos, hogy családos, és van pénze..

Nem ezen múlik, hiszen mindig változik az életünk.

Ha te azért akarod a másik nőt választani mert ő házas, mert ő pelenkát cserél, akkor ne panaszkodj ha évekkel később a gyereked nem is fogja tudni, hogy van keresztszülei.

2015. ápr. 7. 09:44
 12/22 anonim ***** válasza:
55%

10-esnek teljesen igaza van abban, hogy a keresztszülő feladata a gyerek hithez való kapcsolatának elősegítése (emellett jó, ha olyan, aki a gyerek bizalmasa lehet, de hogy kik között van kapocs, azt még talán korai megítélni), ezért szerintem teljesen mindegy, hogy házas vagy nem, mennyi idős és hogy pelenkáz... Az viszont fontos, hogy hívő legyen, és rendszeresen részt vegyen a gyerek életében, tehát egy olyan ember, akit évente 2-szer láttok, nem ideális.

Nem tudom, milyen vallásúak vagytok, de ha hívők vagytok, kereszteltessétek meg most, sokkal "egyszerűbb" most, mint felnőttként (Egy katolikus ismerősöm mesélte, felnőttként azért nem tudott megkeresztelkedni, mert ehhez kifejezetten a lakóhelyén kellett volna 2 évig felkészítésre járnia, pedig már régen több 100 km-re költözött, és nem tudta vállalni az utazást. Én protestáns vagyok, és ugyan nem ugyanazt az ágát követem a protestáns valláscsoportnak, mint a családom, de egy nagyon hasonlót, és "elfogadták" a keresztségemet.)

Hogy konkrétan ki legyen a keresztszülő, a ti döntésetek, ha valamennyire jogosan is esne rosszul a húgnak, ha végül nem őt választjátok (itt nyilván azért esne rosszul neki, mert nem tartanátok alkalmasnak, és ezzel bizony elég kemény kritikát fogalmaztok meg vele szemben), nem kényszerítheti ki ezt tőletek.

2015. ápr. 7. 09:44
 13/22 A kérdező kommentje:
Kedves 10-es és utóbb... mi ezt nem divatból csináljuk akkor nem érdekelne ki lesz, mi nemrégen esküvöztünk templomban is és ugyan nem járunk minden héten templomba de a feleségem és én is vallásos nevelést kaptunk s ezért is tartjuk ezt fontosnak. Nem olyan keresztszülőt keresünk aki elsősorban csak a tamplomi vallásos értelemben törődik a kislánnyal, hanem aki minden egyéb tekintetben is megbízható, törődő és akár lelki társa is a gyereknek... így nyilván a nővér és a húg is alkalmas bár a nővér ilyen tekintetben szintén előnyösebb lehet(szerintem). Szerintünk ez fontos, nem álszenteskedés, ilyen elven az élet 90% része álszenteskedés. Ha az lenne nem érdekelne a kérdés...nem?
2015. ápr. 7. 09:58
 14/22 anonim ***** válasza:
57%

Az legyen a keresztszülő, akire nyugodt szívvel rábíznád a gyerekeid nevelését, ha ne adja az ég, veletek valami történne.

Tehát ismer benneteket, a gyereket, ismeri a nevelési elveiteket, s biztosítaná az aszerinti neveltetésüket.

2015. ápr. 7. 09:59
 15/22 A kérdező kommentje:
PLUSZ: Nem azért alkalmasabb mert pelenkát cserél... nem ez a szempont, hanem az hogy nem csak szeretgeti pár percig... tolja az utcán a kocsit, hanem ha el kell látni a gyereket akkor is megcsinálja. Ez nem elhanyagolható és nem azért mert ellátja, hanem mert nem csak a jó oldalát veszi ki és éli át hanem a kellemetlenebb részét is igazi örömmel csinálja, míg a húg ilyen tekintetben alkalmatlanabb, tapasztalatlanabb egyenlőre. De talán a következő gyerekünk születésénél már alkalmasabb lehet. Gondolom. Bár akkor jó lenne majd az én családomból válogatni...
2015. ápr. 7. 10:02
 16/22 anonim ***** válasza:
71%

Sikerult erzekeny pontra tapintanom ugye?

a keresztszulo feladata az kereszteny neveles es hitben valo tamogatas.

De a kerdesed errol egy szoban sem tett emlitest.

ezert irtam.

Egy olyan ember aki hazassagon kivuli kapcsolatban el tehat eletttarsi vagy csak ugy osszekoltozott a baratjaval elev nem lehet jo erkolcsi pelda egy gyereknek hiszen keresztenyek ezt nem teszik.

Ezt is gondoljatok vegig Ki a jo pelda majd a gyereknek?

2015. ápr. 7. 10:02
 17/22 anonim ***** válasza:
76%

Egy plebanos valasza

A keresztszülőnek az a feladata, hogy "hogy a megkeresztelt a keresztségnek megfelelő keresztény életet éljen, és az ezzel járó kötelességeket híven teljesítse." - Képtelenség, hogy egy kereszteletlen ember keresztény életre neveljen. Ha a keresztülőnek kiszemelt személy nincs megkeresztelve, honnan tudhatná, mik a keresztény ember kötelességei? A dolog lényegénél fogva világos, hogy keresztszülő csakis hívő katolikus ember lehet (más felekezetű keresztény nem keresztszülő, hanem csak keresztelési tanú lehet, éppen emiatt - hiszen nem tudná a gyermeket a katolikus hitbe bevezetni).

Emellett feltétel még (874. kán.):

- alkalmasság

- min. 16 éves kor

- az egyház szándéka szerint megbérmáltnak kellene lennie, de ettől sokfelé eltekintenek (alig lenne alkalmas keresztszülő, sajnos...)

Mindebből látszik, hogy nem szükséges házastársaknak lenniük, sőt elegendő akár csak egy keresztszülő is.

3) A keresztelésre fel kell készülni: "A megkeresztelendő gyermek szüleit és azokat, akik a keresztszülői feladatot fogják magukra vállalni, megfelelően meg kell tanítani ennek a szentségnek a jelentésére és a vele járó kötelezettségekre." (851. k. 2. §)( [link]

2015. ápr. 7. 10:22
 18/22 A kérdező kommentje:
Köszönjük. Sajnos nagyot csalódunk a katolikus egyházban. Én magam evangélikus vagyok (feleségem Kat.) az eskuvo is evangelikus volt s a gyermek is evang. lesz. Nyilván valódi kereszt szülő nem lehet az aki nem is tartja a vallást, így ez is csak felvetés volt. Az Én unokatesómék tartják bár Ők sem nagy templomba jársak. Én azt gondolom, hogy nem csak a templomba járók az igazi hívők.
2015. ápr. 7. 10:29
 19/22 anonim ***** válasza:
89%
Az előző jól leírta az egész hátterét, én csak annyit tennék hozzá, hogy lehet két keresztszülő, és nem kell, hogy pár legyenek, tehát a legegyszerűbb az lenne, ha mindkét testvér lenne.
2015. ápr. 7. 10:34
 20/22 anonim ***** válasza:
26%

,,Én azt gondolom, hogy nem csak a templomba járók az igazi hívő,,,.

A hivok betartjak azt amit az ige ir es ker hiszen az isten szava.

Az ige igen is keri sot parancsolja jarj kozossegbe gyulekezetbe es 10 parancsolat Az Ur napjat szenteld meg

Egyszeru parancs

Egy nap megszentelese gondolom nem ratott hus vagy foci hanem gyulkezet templom imahaz ahogy tetszik

2015. ápr. 7. 10:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!