Ha a választott keresztszülők külföldi állampolgárok, hol kell/hol lehet megkeresztelni a gyereket? Folytatás lent:
A választott keresztszülők nem tudnak magyarul, ebben az esetben tarthatjuk a gyerek keresztelőjét ott, ahol ők élnek? Vagy itthon is, nem érdekes, hogy nem tudják, miről van szó? Kell, hogy a pap őket és minket is ismerjen?
Néhány helyen van olyan szokás, hogy a gyerek a második keresztnevét a keresztszülő után kapja, viszont itthon elvileg nem lehet "külföldiesen" írni a nevet... Ilyen esetben, ha a keresztanya nevét szeretnénk adni, kapunk vajon rá engedélyt, vagy eleve ne is gondolkodjunk ezen?
Ezeknek hol és mikor kell/lehet utánajárni? Még nem született meg a baba, most szeretnénk keresztszülőket választani, de nem igazán tudjuk, mikor és hol kell ennek utánajárni... Köszönöm.
Nem kaphat ilyen esetben sem olyan nevet, ami nincs benne a magyar utónévszótárban.
Hogy a keresztelő hogyan zajlik le, arról a papot kérdezd meg. Szerintem nem akadály, hogy külföldiek. Csak kell valaki, aki fordítja nekik, amit szükséges.
Rendben, hogy paptól, csak külfölditől vagy itthonitól. Egyébként itthon is szokás, mi a Dunántúlon lakunk, és a környéken ismert ez a szokás; nem országfüggő.
Láttam már egy csomó nevet nem magyarosan leírva, ezért gondoltam, hogy indokkal elfogadhatják. Nekem is van olyan ismerősöm, aki minden különös ok nélkül kaphatta a nevét pl y-nal írva, noha ilyen változat nincs az engedélyezett utónevek között.
Magyarul elég idétlen, hogy mondjuk Steven nevű keresztapa esetén Sztívn vagy István legyen szegény gyerek.
Köszi a válaszokat, de egyébként ezek sejtések és azon alapulnak, amit én is tudok, hogy elvileg nem lehet, vagy esetleg valami kapcsán utánajártál a témának?
Milyen vallás szerint?
Római katolikus?
A keresztszülő nevét bérmáláskor szokás felvenni, mármint a bérma-keresztszülőét.
Keresztszülő római katolikus lehet, aki meg van keresztelve, volt elsőáldozó. Lehet 16 éves is.
Ha már dolgozik, akkor fizetni kell az egyházi adót.
Azt, hogy te láttad hogy valaki nem magyarosítva írta a nevét, még nem jelenti azt, hogy úgy is van hivatalosan anyakönyveztetve. Magyarországon csakis olyan nevet adhatsz a gyermekednek ami szerepel a MTA Nyelvtudományi Intézete által anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek listáján.
Az idegen hangzású nevekről is van szabályzat.
Linkelem neked
" Az idegen nyelvi eredetű újabb utóneveknek a magyarban meglevő, tehát már meghonosodott megfelelőit ajánljuk bejegyzésre, ha vannak ilyenek (pl. Casper helyett Gáspár, Deniel helyett Dániel, Catharina helyett Katalin)"
" Ha az idegen névnek nincs magyar megfelelője, abban az esetben javasoljuk a bejegyzést, ha a név valamely nyelvben, kultúrában, vallásban hiteles módon igazolhatóan névként használatos, jelentése a magyarban nem pejoratív (nem rosszalló hangulatú) és nem sértő. Fontos szempont, hogy a kérvényezett névről egyértelműen el lehessen dönteni, hogy női vagy férfiutónévről van-e szó."
Nekem is van nem egy olyan ismerősöm aki nem magyarosan írja a nevét, mert manapság ez a divat. De minden hivatalos helyen csakis magyarosítva írhatja le.
Hogy melyik paptól érdeklődj? Ott ahol a keresztelőt akarjátok csinálni.
Bettynek van anyakönyvezve, nem Bettinek, hivatalos papír szerint is, nem szó szerint kell érteni, hogy "ő így írja a nevét". Ez egy a sok közül. De lehet, hogy mindenki külföldi felmenők alapján lett anyakönyvezve másképp. A szabályt én is tudom, de azzal nincs tapasztalatom, mennyi kivételt szoktak tenni. Lényegtelen, tulajdonképp nem fontos; a gesztus számított volna.
És annál a papnál akarom, amelyiknél lehetőség van rá... Nem tudom, hogy külföldön lehet-e keresztelni magyar gyereket egyáltalán. Ott lenne praktikus, lévén ott érti meg mindenki, hogy miről van szó. Illetve nem tudom, most mennyire veszik szigorúan, de régen kellett, hogy a pap ismerje a keresztszülőt; nyilván a mi esetünkben az itteni pap egyáltalán nem ismeri.
nálunk ez ugy zajott, hogy én forditottam a család kulfoldi tagjainak.. én erre eloszor nem is gondoltam, csak mikor mondta a pap, hogy akkor On fog forditani, kikerekedett a szemem, -igen, igen, persze, majd én. :D
második keresztnév adásrol én még nem hallottam (csak bérmálás esetén), ilyenkor védoszentet kell választani, az kerul rá az emléklapra is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!