Osszekaptunk a ferjemmel. Tudja a gyerek honnan jon az etel vagy sem?
Akkor én is "vidéki" vagyok, mert nem látok benne rosszat a gyerek fejlődése szempontjából.
A durva videojátékok rosszabb hatással vannak rájuk.
N 27
Hm én nem a világháborúban nőttem fel, hanem a 90-es években, és én magam már 7 évesen segítettem a tyúkkopasztásban és pucolásban. Igen persze, sajnáltam a pipiket, ez természetes. De nem is mondtam soha egy szóval sem, hogy a tej a bolti hűtőből származik :D
1. válaszoló
Ugyan már! Az 5 éves gyerekem is elmegy a mamáékhoz disznóvágásra. Azt a részt nem látja, hogy lebökik disznót, és mire odaérünk, már barna, mert füstöli, esetleg le is mosták, de a világ legtermészetesebb dolgának veszi, hogy abból husi lesz, és megesszük. Tisztában van vele, hogy a pipit levágják, a zebrát megeszi az oroszlán, a békát a gólya...stb.
Szerintem képtelen lennék levágni akár egy tyúkot is, de ovis koromban ott ácsorogtam a szüleim mellett, mikor pucolták, és szedték szét. Az egyetlen dolog, amit nem bírtam nézni, amikor levágják. Ennyi. Nem lettem lelki sérült, sem agresszív..stb.
Én sehol nem látom leírva, hogy a gyerek végignézte, ahogy a mama elvágja egy csirke nyakát. A gyerek annyit mondott, hogy a mama megölt (fordítom: leölt, levágott) egy csirkét, és a gyerek segített megpucolni. Gondolom nem segített volna benne, ha ezt traumaként éli meg.
Utolstó, hogy ki a paraszt, arról ne nyissunk vitát.
8 évesen már több temetésen voltam, mint a további 17-ben. "Szépen" sorban haltak meg a dédszülők, nagyszülők. 14 éves koromra 1 nagymama maradt az idősebb rokonságból. Így mondhatni nekem nem volt problémás dolog a halál fogalma. Jobb helyen van, ezért nem fázik egyedül a temetőben, fentről vigyáznak rád, meghaltak, stb. Mindig a koromnak megfelelően válaszoltak anyuék ha egy-egy temetés után feltettem a nagy kérdést, hogy a mamámal/papával most mi lesz? Sírtam, hogy nincs a mama/papa, de nem úgy, mint azon osztálytársaim, akik általános felső tagozatban vesztették el az első rokonukat és majd egy hónapig végig bőgték a napokat ha valamiről eszükbe jutott. Ezért nem is értettem sose őket, meg azt se, hogy utána miért kezdtek el rettegni a haláltól és a szellemektől.
Így szerintem ha a gyereket nem érte sokkhatásként, hogy a csirkének meg kell halnia ahhoz, hogy leves legyen belőle, akkor nem kell túlreagálnia a férjednek. A gyerek a szülő reakcióiból is leszűri egy adott dologról, hogy jó vagy rossz. Ha a szülőt felzaklatja a gyereket is fel fogja. 8 évesen pedig már nem olyan kicsi, hogy ilyen témáktól óvni kelljen. Bár tény, lehet a konkrét nyak vágást vagy tekerést lehet nem ajánlatos végignézetni vele. (minket ilyenkor mamám beküldött, hogy majd ha nagyobbak leszünk megmutatja, de most nézzünk mesét, azóta se tudom mondjuk hogy kell, mert nincs hozzá gyomrom)
Lehet velem van a baj, de egy gyerek inkább tanulja meg, hogy a csirke nem konyhakészen a fagyóból jön, a tehén nem lyukas vagy lila és a nyúl nem tojást tojik. 8 évesen már iskolába jár, ennek megfelelően már nem szabad álomvilágban tartani minden szempontból. Nem kell rögtön elmondani, hogy na nincs se Mikulás, se húsvéti nyuszi, fogtündér pedig még annyira sem, majd rájön magától, de alapvető dolgokat nem árt tisztázni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!