Én még olyan családba születtem, ahol, amikor az anyák még otthon szültek. Egyetlen segítség a bába asszony volt. Édesanyám miért nem panaszkodott soha?
Annyi zokszót hallok, olvasok hogy milyen nehéz a mai szülőknek.
Akkor nem volt GYED, GYES, a szomszéd utcában gyerek orvos. A falvakban, akkoriban még áram sem volt. Nem lehetett kész bébi ételeket venni. A szülő nők kicsit erőre kaptak és mentek vissza dolgozni. Ezek tükrében tényleg annyira rossz a mostani szülőknek? Nem inkább az 50-60 évvel ezelőttieknek volt igazán nehéz a sorsuk?
Te hogy elted meg a szülesedet, ha volt? En a mai ismereteimmel ugy gondolom, nem lehet itelkezni senkiröl, mert nem tudhatjuk, miert ugy elte meg, amit atelt.
Lehet, hogy edesanyad szülesevel minden rendben ment, jol elte meg, különben valoszinüleg panaszkodott volna?
Az 50-60 evvel ezelötti szülesekröl nekem senki sem beszelt, egy könyvet olvastam csak, es az egy alom volt! Nagyjabol ezt akarjak visszahozni a privat klinikakon, persze modernebb formaban es felszerelessel, ill. jo penzert külföldön ma is hazhoz megy a bába, lenyegeben ennek menete teljesen megegyezik az 50-60 evvel ezelötti szülesekevel - csak eppen 500000-600000 Ft-ba kerül es masik különbseg, hogy vegszükseg eseten manapsag elöbb megerkezik a mentö.
Amiröl viszont eleget hallgattam: En 40 eve születtem, es annal nagyobb panaszaradatot, ahogy az en edesanyam beszel a születesemröl es az azt követö idöszakrol, en meg szülesröl beszelni SOHA SENKIT sem hallottam!! Igaz, ö nem babaasszonynal, hanem mar normal varosi korhazban szült.
Ejjel 1-3 körül születtem (nem tudja pontosan es a papirok sincsenek meg az anyakönyvin kivül, amin nincs idöpont), es a szülesi fajdalmak közben apu meccset nezett, nem hivott azonnal mentöt, anyu meg aggodott, mi van, ha kesö. Bar sztem az, h meccs utan fel 12-kor hivta ki a mentöt, mai viszonylatban nem szamit tul kesönek, amennyire következtetni lehet a szüles idejeböl... A születesem utan sajnos nem takartak be, hanem elfutottak velem valahova, es csak reggeli vizitkor "latott ujra embert". Kerdesemre, hova vittek - ezt eszebe sem jutott megkerdezni, es hogy mikor hoztak vissza: valamikor vizit utan. Biztosan nagyon szörnyü lehetett atelni, hogy nem takartak be es reggelig fazott, egyedül volt, mert csak erröl beszel, meg a fajasokat sem emliti!
Pedig akkoriban meg... utana termeszetes volt 2 hetig korhazban maradni, azaz addig kapott ellatast, etkezest - ezzel szemben ma csaszar utan, nyilt sebbel 5 nap utan hazaküldenek, es sokunknak magunknak kell fözni, nagyokat iskolaba, oviba vinni az elsö otthon töltött naptol es mindent ugyanugy ellatni, mintha nem mütöttek volna.
A születesemkor a falvakban volt mar aram, es termeszetes volt, hogy a gyerekorvos hazhoz jött (!) kB 7-8 eves koromig meg egy egyszerü natha miatt is, söt, kisbabakhoz hetente jart vedönö gyerekkoromban!! Kesz bebietelek is voltak, ugyanis edesanyam "nem akart veszödni a szoptatassal", ezert az elsö naptol en is ilyent kaptam - eredmeny: allergias is vagyok sok mindenre. Lehet, hogy ez volt az elsö bebietel, mert utana betiltottak es mas került forgalomba. Es a gyes 3 eves volt, ellentetben a maival, ami az eu-hoz igazitva egyre rövidebb. (Lesz? mert nem tudom,most mennyi magyaro-on. Es hozzatennem, külföldön nincs ingyenes vedönöszolgalat, tehat magyarban sem lesz mar sokaig, mindenki majd egyedül kell boldoguljon.)
Sajnos normal szülesem eddig meg nem volt, de csaszaroknal segitseggel utana 7-8 oraval mar setaltatnak, igy ep esszel nem ertem, hogy sima szülesnel anyu miert nem tudott felkelni, ill. semmi takaro , lepedö nem volt a helysegben vagy a közelben, ez az egesz furcsa - viszont elhiszem, hogy nagyon rossz erzes lehetett neki es nyilvan nincs mindenre ralatasom...
Es az en szülesem 10 eve... A termeszetes, bábas szülesröl olvasott könyv (igaz, Amerikaban)engem teljesen meggyözött, ezert en annyira szerettem volna ha a penz miatt nem is babas, de legalabb sima szülest, hogy az utolso pillanatig minden lehetseges dolgot megtettem ezert, meg olyan dolgokat is, amit az orvostudomany nem bizonyitott, de hatha... de sajnos nem vallalta egyetlen orvos sem, igy utolag elfogadom, hogy ha igy törtent, biztosan megvolt az oka, es biztos valamiert el volt a legjobb, csak nekem ez nem lathato. A bábas szülesröl olvasott könyvböl tudom, hogy a bábaasszony ugyanis nem haton fekteti a nöt, nem kötözik le, barmikor felkelhet a szüles eleg kesöi szakaszaig. Otthoni, meleg körülmenyek között, megszokott es kedvenc targyai veszik körül, karosszeke, par falatot ehet, vizet kortyolgathat, mozoghat, igy jobban ellazulhat, ami elöfeltetele a gyors, komlikaciomentes szülesnek. A babaasszony regen a faluban nök altal kedvelt asszony volt, olyan, mintha ma egy bizalmas de hozzaertö ismerösöd lenne veled. Mig ma a korhazban, legtöbbször ferfi orvosnak fogalma sincs arrol, amit a szülö nö atel, elmeletben tanultak szerint "szakszerüen" mint egy targyat, ugy iranyitja, mit csinaljon a nö. Haton kell feküdni, mert az orvosnak kenyelmesebb, inni-enni tilos, a hideg feher falak, müszerek altal rideg es ismeretlen környezetben nehezebb feloldodni...stb, nem igazodik a nö testeben zajlo erzesekhez (mint a bába), annal inkabb a munkaidejehez, mennyi szülese van meg aznap..stb. Nemhiaba delelötti orakra adnak csak idöpontot csaszarra, nekem reggel 8-ra javasoltak...
A szüles utan abban a faluban meg ma is (!) el az a szokas, hogy felkaroljak a szülö nöt, huslevest, ebedet es ezt-azt visznek neki, kapaljak a kertjet es hasonlok! Öslakosok között, azota beköltözöttekhez masok gondolom ebben is (kevesbe befogadoak). Igaz, ez nem feltetlen mindenki reszeröl a nagy segitsegnyujtas miatt van, hanem kepmutatas, jatszmak masok elött. Igy anyu ebböl nem a jot latta, es a jatszmak miatt csak rosszra emlekszik. Pedig az ö idejeben meg voltak dolgok, amik a ma szülöknek sajnos mar nincsenek, de ezeket termeszetesnek vette. A falusi etelhordas, az orvos hazhoz megy...stb - elötte is igy volt, ezert neki ez nem segitseg, hanem termeszetes volt, es csak a boszankodasra emlekszik. (Hogy bezzeg utana elvarta a szomszed, hogy... stb.) Igaz, hogy a regi bábás szüleshez kepest az ö idejeben a haton fekves, ferfi orvos, hideg környezet mennyivel rosszabb volt, es ez nagyjabol ma is igy van Magyaro-on. Hosszura sikeredett, de remelem, valaszt talaltal a kerdesedre.
Az 1920-as evekben született nagymamamtol tudom: Az ö idejükben a takaritas hozza sem volt merhetö a maihoz, ami pedig joval magasabb elvaras (pont a gepesites miatt), mint gyerekkoromban volt. (De amugy ma a legmodernebb gephez merik a tisztasagot, es mindegy, hogy a tied egy regebbi tipusu, amivel kicsit több idö.) Földes szobak voltak, aminek a takaritasa ugy zajlott, hogy egy lavor vizzel felöntöttek, kesz is. Mosas, mosogatas nyilvan nehezebb volt a mainal, de ha ö ugy mosta az edenyeket, hogy en zsebkendövel kitöröltem magamnak, mielött leves került bele... Es mennyi ruhajuk volt, mennyire volt szted tiszta a mai szemmel tisztanak nevezetthez kepest? Munkabirasukrol: Egesz nap a mezön voltak? Igen, röviden igy mondtak. Bövebben igy: reggel 7-kor kimentek. De csak 9-re ertek ki, mert közben annyi ismerössel talalkoztak, hogy muszaj volt beszelgetni... Majd fel 11-kor indultak vissza. Majd ebedet föztek, ettek es utana lepihentek, csak 3 utan mentek ki. (Milyen erdekes, a tüzö napot ök is kihagytak, mindenfele figyelmeztetes nelkül!) Este 7-kor indultak vissza, beszelgetesek, fel 9-re ertek haza, vacsora... Az en nagymamam mar gyerekkoromban is aggodva nezte, ahogy egyre nagyobb a rohanas. A ferjem nagymamajaval is beszelgettem, a nagylanyom hasfajos idöszakaraban arrol, hogy hiaba fogom, vigasztalom...stb - ö joszandekuan osztotta meg velem a bölcsesseget, hiszen ö 5 gyereket szült es nevelt (bar egy meghalt közben), hogy ugyan mar..., ilyenkor csak becsukta az ajtot, hogy ne is hallja a sirast. Szemrebbenes nelkül, tiszta lelkiismerettel.
Ugye nem kell magyarazkodni, hogy a mai anyukak sokkal tökeletesebben probaljak csinalni, sokkal jobbat akarnak kihozni az idöböl?
elözö
az a kor máshogy volt nehéz. Ha egy nő belehalt a szülésbe akkor a férj max a kecskéknek panaszkodott...ma meg ha belehal akkor a férj bánata interneten mindenkit elér.
kár ezen vitázni,minden kor nehéz csak a módja változik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!