Én még olyan családba születtem, ahol, amikor az anyák még otthon szültek. Egyetlen segítség a bába asszony volt. Édesanyám miért nem panaszkodott soha?
Annyi zokszót hallok, olvasok hogy milyen nehéz a mai szülőknek.
Akkor nem volt GYED, GYES, a szomszéd utcában gyerek orvos. A falvakban, akkoriban még áram sem volt. Nem lehetett kész bébi ételeket venni. A szülő nők kicsit erőre kaptak és mentek vissza dolgozni. Ezek tükrében tényleg annyira rossz a mostani szülőknek? Nem inkább az 50-60 évvel ezelőttieknek volt igazán nehéz a sorsuk?
Idén szültem. Kórházban, szülészorvossal. Tök problémamentesen indult minden, leginkább a szülésznővel beszélgettek a fejem felett, mert nem volt dolguk.
A kitolási szakasznál egy idő után láttam, hogy valami nem oké, hirtelen 6 (!!) orvos rohant be, dobtak fel az ágyra és szedték ki a babát. Utána a méhlepény nem vált le, nem volt szabad műtő éppen. Ahogy volt, kapkodva, kézzel tépkedték ki darabokban, amíg nem lett műtő. 8-9 dl vért vesztettem szülés alatt.
Ha ez nem kórházban történik riasztható orvoscsapattal, egyikünk sincs már életben. A baba a szülőcsatornába beszorulva hal meg, én meg a vérveszteségtől fél órával később. Részemről ezek után sarkos véleményem van az otthonszülésről.
Még így is necces volt, hogy műtő mellett, azonnal riasztható orvosokkal teli kórházban voltam. Ha otthon történik, mire kiér a mentő, mire bevisznek, már minimum a babának kampec.
A régi időkben a legerősebbek, legegészségesebbek maradtak életben. Ahogy a vadonban is történik az állatvilágban. Persze nehogy félreértsük, nem azért említem az állatvilágot, mert primitív világ lett volna a régi, hanem ugyanúgy szelektálódtak az emberek mint a vadonban. Ezért voltak egészségesebbek az emberek, mert ők maradtak életben.
De volt elenkező példa is. A háborúkor a makk egészségeseket elvitték a frontra meghalni. Az otthon maradottak meg gyerekeket gyártottak. Majd a túlélők elmondták, hogy hazatérve szörnyűbb látvány volt a sok torzszülött és beteg ember mint a fronton a sebesült.
Az őskorban meg kőbunkóval vágtak fejbe, ha meg akartak du.gni. Minek bonyolítani az életet udvarlással?
Élj úgy, mint 50-60 évvel ezelőtt és probléma megoldva.
(Azt azért tudd, hha szülés közben senki nem hal meg, akkor is 6 hét gyerekágy volt szigorúan tartva. Lehet, h megszült a mezőn, de 6 hétig nem kelt ki az ágyból. Mielőtt a buszon ülő nénikék bezzegelését és kinek volt szarabb versenyét elhiszed, tájékozódj)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!