Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Én még olyan családba születte...

Én még olyan családba születtem, ahol, amikor az anyák még otthon szültek. Egyetlen segítség a bába asszony volt. Édesanyám miért nem panaszkodott soha?

Figyelt kérdés

Annyi zokszót hallok, olvasok hogy milyen nehéz a mai szülőknek.

Akkor nem volt GYED, GYES, a szomszéd utcában gyerek orvos. A falvakban, akkoriban még áram sem volt. Nem lehetett kész bébi ételeket venni. A szülő nők kicsit erőre kaptak és mentek vissza dolgozni. Ezek tükrében tényleg annyira rossz a mostani szülőknek? Nem inkább az 50-60 évvel ezelőttieknek volt igazán nehéz a sorsuk?

2014. dec. 26. 16:08
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
81%

Lehet hogy a mai életmóddal van az embereknek bajuk. Érzik hogy hiányzik nekik legalább néha a természetes életmód is. Ez a megterhelő. Vagyis igaz hogy kényelmes a nagyváros, ahol gombnyomásra elérhető egy doki, egy másik gomb nyomására meg pizza jön a házhoz. Viszont mind a fizikai mind a lelki egészségnek jót tesz néha a természetbe, a vadonba is kinézni. Vagyis az ember a természet része, nem szakadhat el tőle véglegesen.

Emlékezzünk csak mit mondott a Krokodil Dundee című filmben a főhős barátnője amikor azt mondta neki a férfi hogy ideje lenne hazamennie a civilizációba:

- Otthon vagyok!

Mondta elégedett mosollyal. Pedig az amerikai nagyvároshoz képest kényelmesnek nem volt nevezhető az ausztrál vadon.

2014. dec. 26. 18:49
 12/25 anonim ***** válasza:
88%
Nos van abban valami, hogy a mostani körülményekre panaszkodó anyák kicsit túloznak, hogy milyen rossz nekik, de nézzük meg a dolgot más szemmel. A nagymamám mesélte, hogy a dédimamám is ment szülés után néhány hónappal napszámba meg a földre ki dolgozni. Őt meg otthon hagyta a kiságyban bezárva a lakásba órákra.... Amikor hazaért forró téglával száritotta a pisifoltokat az ágyban. Indulás előtt megszoptatta, amikor hazaért akkor megszoptatta ismét....Másfél évesen kikötötték a szőlőkaróhoz míg a dédi szőlőt kötözött nehogy elvesszen... Ha ezt ma megcsinálod lecsuknak gondatlan veszélyeztetésért :) Mamának 8 testvére született élve de csak 4 élték meg a felnőtt kort. Szóval 50-60 éve valóban mindent két kézzel csináltak az asszonyok, csak a gyereket le se sz@rták. Úgy van ahogy előttem is írta valaki, csak az erősek élték túl. Ez volt a természetes szelekció. Nem mondom, hogy minden kis nyösszenésre fel kell kapni a gyereket, de én azért szültem, hogy foglalkozzam vele, és ez elnyeli azt a plusz időt, amit az automata mosógép, az eldobható pelenka stb. megspórol nekem. De én nem panaszkodom, látod még netezni is van időm :)
2014. dec. 26. 20:45
 13/25 anonim ***** válasza:
87%

Egyetértek az előzőkkel.

A másik, hogy a világ is változott. Én olvastam az Anyák könyvét, talán 1967 vagy 1968-as kiadást.

A lényeg, hogy ne kapkodd fel állandóan a babát, mert megszokja. Ne szoptasd igény szerint, hanem pontosan az óra szerint. Nem volt szó játékos fejlesztésről, zenebölcsiről, bébiúszásról. Gyakorlatilag a ridegtartáshoz hasonló ajánlások voltak. A fotón lévő bölcsiben is gyakorlatilag kiságyakban fekvő babák voltak, a gondozónő meg az asztalnál ült.

Manapság sokkal több az elvárás az anyák felé: amellett, hogy legyen rendben a lakás, mellette fejleszd a gyereked, játssz kreatív játékokat vele, hallgasson már az anyaméhben Mozartot, vidd babajógára, stb. Persze legyél csinos, szoptass de add le hamar a kilókat mert bezzeg a képeken szétphotosoppolt, de személyi edzővel és saját szakáccsal rendelkező X színésznőnek szülés után 2 hónappal már kockahasa volt.

Anyukám azt mondja, hogy annak idején igaz, hogy mosással, pelenkázással több dolga volt, de manapság sokkal pörgősebb, nehezebb. Régen az ő élete sokkal nyugodtabb volt mint pl. az enyém.

2014. dec. 26. 23:54
 14/25 anonim ***** válasza:
77%

Tudod, mi az a komatál?

Amikor szülés után a nő nem főz hat hétig, és a rokonok, barátok visznek enni a családnak.

Nehogy azt hidd, hogy anno szülés után kihajtották a nőket a mezőre. Ez baromság, ami most szájhagyományként terjed.

Másrészt: 50 évvel ezelőtt a nagypapám dolgozott egyedül, ő is 8-16 órás munkarendben, egy gyárban. Minden este együtt volt a család, és a nagypapa keresett annyit, ami elég volt egy család fenntartásához.

A nagymama intézte a háztáji állatokat, kertészkedtek, disznót vágtak, stb. A gyerekek is ahogy cseperedtek, úgy álltak be segíteni.

Kérdező: gondolom, szívesen kiugranál az ólba reggel 6-kor, hogy suli előtt még kitrágyázz a malacok alatt, aztán mosakodás, átöltözés, és irány az iskola.

Mert apámnak ezt még MUSZÁJ volt.

Ma az van, hogy a legtöbb munkahelyen több műszakban dolgoznak. Nem kell kattogni, hogy tanult volna többet, mert az orvos, nővér, stb. is így dolgozik, és ismerek olyan mérnököt is, akinél csoda, ha este 10 előtt haza esik.

A gyereknek meg apa és anya is kell.

Apropó: anno nem váltak el, bármilyen rossz is volt a házasság, míg ma akkor is válnak, ha egyébként még menthető lenne a házasság egy kis igyekezettel. Alig nő fel úgy gyerek, hogy apa és anya egy életen át együtt marad.

Az a nő, aki egyedül nevel 2-3 gyereket, hidd el, hogy szívesen lemondana a GYES-ről, ha nem egyedül kell élete végégi cipelnie azt a terhet, amit eredetileg ketten vállaltak.

2014. dec. 27. 12:27
 15/25 A kérdező kommentje:
14-es, reagálni sem nagyon érdemes a kommentedre, mert te olyan tájékozott vagy, mint egy söröshordó GPS nélkül.
2014. dec. 27. 12:30
 16/25 anonim ***** válasza:
59%
Kérdező, a 15-ös a valót írta neked, amit t apló módon leszóltál. Ha ilyen h ülye vagy, hogy csak a te véleményedet szajkózók a jók, akkor alapíts szektát, ahol a gyereket szülőket sz arozzátok. Neked pedig nem ártott volna egy olyan szülő, akinek a lába között daráló van.
2014. dec. 27. 16:49
 17/25 anonim ***** válasza:
68%
*14-es, a 15-ös helyett. /előző)
2014. dec. 27. 16:50
 18/25 anonim ***** válasza:
100%
Már mindent leírtak az előző válaszolók. Már csak egy kérdés merül fel bennem: miért kérdezed? Csak nem van egy állandóan "panaszkodó" sógornőd, aki anyukádat terheli a panaszaival? Egyáltalán van gyereked???
2014. dec. 27. 17:50
 19/25 anonim ***** válasza:
Na igen, ha en is otthon szülök, ottmaradok egészen biztosan. Ugyhogy én is tàmogatom a korhàzi szülést. A bàba különben sem hiszem, hogy belgyogyàsz doktorit tett.....és mivel is mütene? Konyhakéssel? :D
2014. dec. 30. 15:21
 20/25 Dolores55 ***** válasza:
19%
Egyetértek a kérdés felvetésével. Én sem igazán értem, hogy a mai gépesített korban miért és miben annyira fáradtak a mai fiatalok. Sőt! A dolgozó nagyszülőtől várják el, sőt adott esetben természetesnek veszik a segítséget, hogy Ők pihenhessenek.No de akkor mikor pihenjen az idősebb szülő, akinek megvan a saját háztartása, Ő is dolgozik a hét minden napján, hétvégén pihenés helyett pedig lássa el a gyermeke családját, mivel nekik pihenni kell, hiszen Ők fáradtak. Az unokák is igénylik a foglalkozást természetesen. Nincs is ezzel semmi baj, amíg egészséggel bírják a nagyszülők.... na de meddig??
2015. márc. 7. 17:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!