Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Elmebeteg a családban, mit...

Elmebeteg a családban, mit tegyek?

Figyelt kérdés

van egy kis családi probléma, leírom a jelen szituációt, aztán jöhetnek az előzmények, csak az átláthatóság kedvéért

.

tehát jelenleg: apám elmenekült, én itt maradtam. anyámmal élek együtt, próbálom befelyezni az iskolát és továbbmenni egyetemre, sőt emellett sport, baráti társaság, munka, de ez úgy lehetetlen, hogy az otthon, számomra nem megnyugvás, töltődés, hanem rosszabb, mint ami máshol ér. kezdjük ott, hogy apámhoz nem mehetek, mert albérletbe került, és állítólag minuszban van a bankszámlája, igazából jól élünk csak van egy kis gond. anyám már elég régóta nem tiszta, kiskoromban sokszor vert hülyeségek miatt, már kicsiként is éreztem, hogy nem normális. most eljutottunk oda (19 éves vagyok), hogy a saját nyomora miatt kínoz, és ha valami nem tetszik neki felidegesíti magát, és pörög mint a csapágyazott kerék. ez még oké, de igazából a probléma az, hogy amikor így pörög, nem normális. most jelenleg fekszik a szobájában az ágyon, és magában beszél, üvölt maga elé. nem nekem, saját magának. teljesen elzárkózott a külvilágtól, nem lehet vele beszélni, őszíntén én feladtam. annyira magábafordult, hogy a külvilág felé csak a gyűlölet sugárzik, és nem tesz meg semmit azért, hogy a helyzete jobbra forduljon, nem tudom tisztelni, mert az ilyen embert nem lehet, aki csak hazug, beteg szemétségeket áraszt magából, ráadásul eléggé nemnormális módon.

._

ma volt a vízválasztó. morgott a szobájában, nem tudtam tőle aludni, felkeltem, és átmentem hozzá, megkérdezni, hogy most szerinte normális-e az amit csinál, erre elkezdett üvölteni, hogy azonnal csukjam be az ajtót, majd folytatta amit művelt beszélt magában. utána felkelt és kijött, beállt elém, és megint mondta a szómozaikját. ez úgy működik, hogy vannak bizonyos dolgok, az, hogy apám elment, az hogy feljelentett minket a lakóközösség, mert állítólag folyamatos a kiabálás, stb, az tény, hogy én is kiabálok vele, de.... egyszerűen az idegeimre megy, ezt ép ésszel nem lehet elviselni, néha ráüvöltök, hogy kussoljon már, stb. az a gond, hogy ez a vízválasztó, lemondtam arról, hogy valaha ebből normális ember lesz, és nem tudok rá úgy reagálni mint egy beszámíthatóra, de térjünk vissza egy kicsit. szóval felkelt, én meg megmondtam neki, hogy most majdnem megütöttem. olyan szintű gyűlöletet sugárzott, és olyan szintű gyűlöletet éreztem, hogy képes lettem volna agyonverni, nem vagyok agresszív állat, és szerintem mindenki tudja, hogy folyamatos cseszegetéssel a legjámborabb (férfi emberről beszélünk) férfiből is ki lehet hozni az állatot. amikor jött utánam félrelöktem, amúgy jött felém, el kellett löknöm kicsit talán megkarmoltam a kezét. most épp hívja kifelé a rendőröket.

_

állítólag az őrültek rendkívül intelligensek. nem tudom mit tudnék csinálni, mit fogok mondani a rendőröknek. oké, hogy 19 évesen nem a szüleimnél van a helyem, de ez azért durva.

_

előzmények: apámmal is folyamatosan ezt csinálta, néha ő bántalmazta is, de csak nagyon rövid ideig, amúgy egy antialkoholista, művelt olvasott ember, a helyzet az, hogy anyám nagyon jól nézett ki, és ugye a férfiak.... mindegy, ahogy anyám "idősödött" már ugye 52 éves... egyre romlott a kapcsolatuk, végülis anyám valahogy elérte, hogy elmeneküljön. Amíg apám itt volt, leállított engem is, majd anyámra is rákiabált, így anyám leállt, én meg elgondolkoztam, de most nincs aki leállítsa, és.... az alap, hogy a fejemre nő, és lassan idegbeteg leszek tőle... nemtudom mit lehetne írni.

_

tényleg a lényeg annyi, hogy elmebeteg, de kénytelen vagyok vele élni, (járt már pszichiáternél, de amúgy nagyon jól vissza tudja fogni magát) lassan ebbe én is beleőrülök, mit tehetnék. végülis ez az ő lakása, tehát csak az a lehetőség maradt, hogy nekem innen mennem kell. ez eddig oké, és lassan anyám el is intézi, a probléma csak az, hogy apám úgy ment el innen, hogy úgy gondolta, azzal, hogy ő elmegy, nekem jó helyem lesz itt, tehát és többször is hangoztatta nekem, hogy nagyon nagy balhét csinál, ha anyám innen ki mer dobni. most ki fog. megteheti egy őrült azt, hogy két normális embert elűz az otthonából?

_

most pl azt várja el, hogy menjek el dolgozni, én tanulnék, többre szeretném vinni, mint ez az idegroncs, ezt így nem lehet, próbálkoztam a kollégiummal, de végülis annak is vannak hátrányai. kaját nem ad, pénzt nem ad, abból élek amit apám gyerektartást fizet rám, tehát... régebben azt is elvette, apámnál harcoltam ki, hogy kézbe kapjam meg. 15 ezer ftból sok mindent nem lehet venni. hívogatja az igazgatómat, keveri a szart az iskolában is. egyszerűen hihetetlen amit művel, komoly iskolába járok, és már egészen apró tévedésekből is lehetnek balhék, ez elég nagy katasztrófa, hogy az őrült anyám hívogatja a tanáraimat, hangsúlyozom 19 évesen. most hajnali öt van és megint őt kell hallgatnom.

_

többen mondják amúgy, hogy tényleg nem normális, apám most nagyon szűkösen él, rossz nézni milyen nyomorban, talán nem lenne valami kompromisszumos megoldás, hogy visszaköltözik az otthonába, és ezt a beteg embert eltávolítják valahova, vagy ha tényleg nem beteg annyira, elmegy ő albérletbe? ezt tényleg nem lehet elviselni, próbáltam vele normálisan is beszélni, nem keveset. minden egyes bizalmas szavammal fenyeget és visszaél, simán átadja vadidegeneknek, aztán csodálkozik, hogy utálom, és feleslegesnek tartom hozzászólni is. nem lehet vele beszélni, de nem a normális értelemben, hanem szó szerint. csak velem foglalkozik közben egy idegroncs, le kéne rólam szállnia, semmi köze a dolgaimhoz, szánalmas amit csinál és komolyan nem egyszer annyira felidegesített, hogy nekimentem

_

többször beszéltem már orvossal, annyit kéne csak elérni, hogy beszedje az antidepresszánsokat!! csak erre!! vagy ha rájön az ötperc beszedjen egy nyugatót. beszéltem orvosokkal, csak beutalót tudnak adni, szóval olyan nincs, hogy konkrétan beviszik, de most, hogy éles volt a helyzet, végig se tudnám nézni, viszont... mondta az ügyeletes, hogy ez a dolog CSAK FOKOZÓDNI fog. tehát akár az öngyilkosságig is elfajulhat, szóval muszáj rajta segíteni, tegyük hozzá, hogy nem csak velem csinálja ezt, mindenkivel. Apámmal, a szomszédokkal. egyszer utaztam mostanában tömegközlekedésen és mindenkihez beszélni akart, vagy épp belekötni, mint egy bolond, a hideg kirázott, egyszerre sajnáltam és elkeserített. De amikor itt van egy ilyen bolond, és az ember mondjuk ki akar menni mert mondjuk... mittudomén, inni akar egy pohár vizet, és megint kezdi a dolgait, és ott kötünk ki, hogy rendőrt hív, mert én megvertem. már eléggé elfajul a dolog, tegyük hozzá, sosem vertem meg, ma majdnem megütöttem, de visszafogtam magam, évek óta megy ez. annyi volt, hogy amikor közeledett felém, tehát konkrétan bántalmazni akart vagy ilyesmi, akkor visszafogtam, ezt sem értem, mert vagyok körülbelül 70 kiló, 175 centi egészséges fiatal felnőtt. ráadásul karatézok, ha mondjuk kivédenék egy felém irányzott ütést, az is hagyna a karján valami foltot, amivel szaladna látleletet vetetni, ráadásul nem egyszer volt már ilyenre példa.

_

ha tényleg egy szar ember lennék, szégyellnivaló, aki semmit nem ért el, lop, csal, hazudik, és egy beszámítható, normális kedves ember akarna felpofozni, talán tiszteletből hagynám, és el is gondolkoznék rajta. egy pofon nem fáj, de nem viselem el, hogy egy kiszámíthatatlan őrült, még pofozgasson is, akkor sem, ha ez az anyám, remélem érthető...

_

az a helyzet, hogy amíg fiatalabb voltam hittem a csodákban, de minél idősebb leszek, annál inkább kezdek rájönni arra is, hogy apám művelt ugyan, rendkívül intelligens, de egy pancser. most nagy szóharcos, fogalma sincs mi folyik itt, de egyaránt támad rám és anyámra, ez szerintem a kapcsolatunk rovására fog menni, és ennek is anyám az oka, szóval. fincsi.

2010. jan. 30. 05:34
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
82%

Nem nem igaz,hogy a mantő beviszi ha van beutalója! Az elme trövény úgy szól,hogy amennyiben ön és közveszélyes bevihető orvosi krésdre. De ő nem az még betegség tudata sincsen.

Sajnos nem sokat tehetsz. Megpróbálhatod a gyógyszereit kajába csempészve bevetetni vele, de ennyi többet nem igen tudsz tenni. Valahgoy húzd ki a felvételiig és kérj kollégiumot stb. kötözz el. Ha egyedül marad talán jobban észbe kap. Ez nem felelőtlenség neked is éllned kell az életed. Nem tünsz el az életéből csak le váslz tőle ahogy apád is tette. mondjon bárki bármit én tudom miről beszélek. Férjem hasonló családból jön, ott két hasonlóan beteg ember él. A távolság ami most köztünk van jót tesz mnid két családnak. Ez van tudom szomorú de ennyit tehettsz.

Ha ő nem látja be,hogy orvosi segítségre van szükséga, ha ő nem érzi magát betegnek nem tehetsz szinte semmit.

Sajnálom,a heylzetetd.

2010. jan. 30. 08:57
 12/29 anonim ***** válasza:
100%

Ez a szerencsétlen gyerek leírta a problémáját, és csak negatív válaszokat kap. Kérem!!! 19 éves és ezelőtt bármily meglepő csak fiatalabb volt. Gondoljatok már bele, hogy milyen dolgokon ment át fiatalon. Milyen kínos esetek lehettek. Hát persze, hogy besokallt. Nem minden anya tökéletes és jó. Attól, hogy szül egy ember és anya, attól még nem biztos hogy jó ember, nem egyszer hallottuk már, hogy valaki megölte a saját gyerekét. Ha így nőttetek volna fel, lehet, hogy ti is így gondolnátok ahogy a kérdező. Az én anyám csak szimplán alkoholista, volt hogy napokig nem adott nekem enni pólyás baba koromba, hanem elment csavarogni a pasikkal és ivott. Szerintetek jó anya? És én a mai napig 26 éves vagyok anyagilag támogatom, de szivem szerint hagynám a francba, mert nem érdemli meg.

Ha egy kicsit is átéreznétek a gyerek sorsát, akkor tudnátok hogy milyen rossz lehet neki, valamint, hogy még gyerek és nem tudja pontosan hogy mennek a dolgok. Talán bárki elvárhatta volna tőle, hogy tizenévesen tudja, hogy mit kell tenni. Felháborodtam, ahogy szegény kérdezőt lehurrogtátok.

2010. jan. 30. 09:34
 13/29 anonim ***** válasza:
100%
Ha orvos kéri, beviszik. Ha olyan az állapota, bent tartják, és bírósági szemle dönti el, hogy jogos-e. Ha éppen ordítozós, magában beszélős állapotában sikerül orvost hívni, bevitetni, tuti ott marad a kórházban. Kétszer csináltam végig a férjemmel, tudom miről beszélek. A fiúnak addig is van ideje, nyugalma gondolkozni. Mert egy ilyen beteggel együtt élni, elviselni embert próbáló feladat, aki érzékenyebb, maga is belebetegszik.Borzasztó, hogy 19 évesen kelljen neki ezzel küzdeni. És pontosan tudom, hogy senki sem akar,tud segíteni, az ember nagyon magányosnak érzi magát ebben a harcban.
2010. jan. 30. 11:15
 14/29 anonim ***** válasza:
100%
mi újság???? írj
2010. jan. 30. 14:55
 15/29 anonim ***** válasza:
100%
A skizofrénia kemény dió.Ha ismert-kezelt-skizofréniás beteg,igenis el lehet vitetni.Azért,h segítsenek rajta,és rajtatok.Néha nagyon normális,néha úgy érzed,bármi-negatívra-képes lenne.Ismételgeti a dolgokat,folyamatosan mondja,és mondja...Sajnos,én ezt tapasztaltam:kezeletlen skizofréniás beteg veszélyes,egyre sűrűsödő hangulatváltozások,képzelgések.Amíg nem kap sürgősen gyógyszeres segítséget,addig bármi megtörténhet.Mi el tudtuk vinni orvoshoz,mert érezte,h baj van.Élete végéig erős nyugtató,szorongáscsökkentő,hjavító tablettákon fog élni,de velünk van!!Tompultabb,közömbösebb,de nem őrült.Már nem.Ötletem:vedd fel az őrjöngését,morfondírozását és játszd le egy pszichiáternek.Bár szerintem bőven elég,ha a háziorvosodnak lejátszod,ő segíteni fog abban,h hogy lehet kezeltetni az anyukádat.Mi kihívtuk az orvost,mert nagyon súlyos állapotban volt,ő pedig mosolyogva közölte-mert ő nyitotta ki az ajtót a kiérkező horvosnak-,h itt senki sem beteg.El is ment volna az orvos,olyan meggyőzően mondta neki.Mert kezeletlen stádiumban nincs betegségtudata,csak egyre növekvő dühe és antiszociális viselkedése.Vagy a felvételt egy szerető rokon jelenlétében szembesíteni az anyuval,és azt követően megkérni,h eggyütt menjetek el orvoshoz.Mert így nem lehet élni.Magára sem lehet hagyni,mert beleőrül az ember a fájdalomba,a lelkiismeretfurdalásba.Mert Ő sem állt sorban azért a betegségért.
2010. jan. 30. 16:33
 16/29 anonim ***** válasza:
..és rengeteg türelem.
2010. jan. 30. 16:38
 17/29 anonim ***** válasza:
100%
Erő fiam, erő kell most neked. Szedd össze magad, járj az orvos nyakára, hívjad ahányszor csak anyád elkezdi. Segítesz rajta is, magadon is. Ne tűrj, mert az a legrosszabb amit tehetsz. Alszik éjszaka? Mert a miénk nem aludt, és végül már mi se mertünk, szabályosan őrt kellett állni, mert ki tudja mit csinál.Írj, mi van veled?
2010. jan. 30. 19:01
 18/29 A kérdező kommentje:

nem, nem skorpió, köszönöm a válaszokat. Az igazság az, hogy ezek periodikus dolgok, tehát az esetek 70%-ban normálisnak, de ha nem is normálisnak, békésnek mondható. Néha közeli ismerőseimnek elküldtem róla hangfelvételeket, és azt mondták, hogy ez nem normális. Egyrészt úgy beszél velem mint egy kutyával, másrészt alapból. Ez beteges.

Tehát mivel orvos jelenlétében visszafogja magát, fel fogom venni diktafonra, vagy videokamerára és tényleg beszélni fogok a háziorvosával. Tegnap kijött az ügyeletes, kihívtam, mivel kihívta a zsarukat és szerettem volna, hogy legyen a dolog mögött orvosi papír is, hogy a nyomozók, vagy akik az ügyemen vannak átgondolják, hogy talán nincs minden rendben. Az ügyeletes is teljesen megértő volt, nyíltan anyám előtt, sőt még nekem sem mondta ki, de látszott rajta, hogy ő is észleli, hogy kicsit furcsán viselkedik. Burkoltan kérte, hogy a vérnyomása miatt vigye el a papírt a háziorvosához, de nyilván nem fogja elvinni (teljesen normális érték volt).

Szóval, a probléma az, hogy nem őrült, csak idegileg össze van zuhanva szerintem és ezért viselkedik úgy mint egy elmebeteg. Azzal, hogy beskatulyázom ebbe az állapotba, szerintem csak még nagyobb gondot teszek a vállába, amitől már komolyan idegösszeroppanást kaphat és talán a megoldás az volna, ha itt hagynám egyedül. Csak azért mondom mert én pl rettegek a megőrüléstől és ha mindenkitől ezt hallanám, sőt bevinne a mentő, meg ilyenek, biztosan kikészülnék, talán olyan szinten, hogy komolyan előjönnének az őrület tünetei.

2010. jan. 31. 06:29
 19/29 anonim ***** válasza:
100%
A miénk sem volt őrült.Azelőtt.Vmi kiváltotta.Pld. ha vki szedi le a szárítóról a ruhákat,és egyet elejt.Normális estben lehajol és felveszi,aztán megy tovább.Ha viszont belerúg a leejtett ruhába,és elkezd káromkodni,szerintem gond van.Egyre kevésbé fog tudni uralkodni magán.Én is sokszor tennék olyat,amit nem lehet.Mégsem teszem.Na ez különböztet meg Tőle.Antiszociális a viselkedése a leírtak alapján.Lehet,h "csak" súlyos depresszió.Annyiféle pszichés betegség van,ezért mindenképpen orvosnak kellene kibogóznia a tünetek alapján a gócot.Elképzelhetetlen,h néha iszik?Persze titokban,és Te csak a következményeket látod.Rengeteg nő zugivó,mert pld. ezzel kompenzálják a stresszes élethelyzeteket.Én is figyeltem magam,nehogy örököljem.Azt azonban ne felejtsd,h az emberek többsége nem az az angyal,akivel éppen kommunikálsz.Hanem az,aki ez után ott káromkodik a buszmegállóban,h lekéste a buszt.Illetve a kettő keveréke,csak mindannyiunkban nagy a megfelelési kényszer.Ne agyalj azon,h Te is ilyen leszel.Mert van szabad akaratod,és erőd.
2010. jan. 31. 08:29
 20/29 anonim ***** válasza:
100%
...és még vmi.Gazdagéknál természetes,h pszichiáterhez járnak.Minden xarral.Őrült,megőrült-ezek a kifejezések a múltból kísértenek.Abból az időből,amikor ezeket a betegségeket nemhogy gyógyítani,de meghatározni sem tudták.Bolnd.Na ez a másik szégyellnivaló kifejezés,ugye.Ma már nem ezzel a két szóval minősítenek.Talán a tudatlanok is tisztában vannak ezzel;minden családban van depressziós avagy arra hajlamos ember.Az enyhe szorongástól nagyon messze van a rácsos ágyat szaggató beteg.Nincs semmiféle kapcsolat a kettő között.Én írtam,h a miénk sem volt őrült azelőtt.A miénk valóban az őrület súlyos tüneteit mutatta,és élte meg.Most-hála a Jóistennek-jól van.
2010. jan. 31. 08:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!