Szerintetek a családokban van-e női munka és férfi munka?
szerintem normák, társadalmi elvárások vannak ÉS egyébként meg feladatok, tevékenységek, amiket az csinál, aki (jó esetben) ért hozzá.
nálunk pl. apám foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz, hogy még egy darab evőeszközt vagy kevésbé piszkos tányért se kelljen elmosogatnia, mondván, az 'női munka', és a "felrakom a vizet a teának, forrni"-n kívül nem hajlandó főzni sem. viszont anyám sem főz, mert egész nap dolgozik, késő este jön haza, hulla fáradt, tényleg nem ér rá. mondhatnám, hogy ja, a főzés 'női munka', és átháríthatnám a testvéremre, aki lány, de mivel nekem van több időm és én szeretek főzni, ő meg marhára nem, ezért én főzök.
tehát pl. a főzés számomra egy feladat, amit el kell végezni. ha azon kezdenék merengeni, hogy vajon 'kié' ez a munka, és valamelyik nemhez akarnám besorolni, akkor közben éhesek lennénk mindannyian.
és ez minden másra is érvényes.
nálunk a család nagyon tartja magát, hogy nemekhez társítsa a munkát, viszont én egyáltalán nem tartom ezt jónak. és nem is arról van szó, hogy de mik a tradíciók meg bla-bla... egyszerűen a praktikusság vezérel.
elmegyek mosogatni, a lány testvérem addig fúr egy lyukat, mert neki sokkal jobb ilyen téren a kézügyessége, nem fog ferdén befúrni, bezzeg én meg igen. a virágokat viszont én fogom átültetni, meg a faágakat is én fogom metszeni, mert ő egyszerűen nem ért hozzá. cserébe imád sütni és csinál egy adag pogácsát. a végén mindent sikerül elintézni. ennyire egyszerű.
Szerintem nincs, kizárólag egyetlen dologban, ahol a fizikai erőre/magasságra jobban van szükség, ott nyilván annak könnyebb azt elvégezni, aki erősebb/magasabb, tehát ha valamihez magas polcról kell pakolni, vagy nehéz dolgokat kell pakolni, akkor azt nálunk általában a férjem csinálja.
Nálunk ő szereli ezen kívűl a számítógépet, és egyéb elektronikai kütyüket, de kizárólag azért, mert ehhez ő ért, ha muszáj lenne, meg tudnám én is tanulni. Amikor megérkezett postán a félig összeszerelt biciklim, én raktam össze a leírás alapján, pedig a szerelés is elvileg "férfi munka".
A porszívózás meg a portörlés pedig "női munka"ként van számontartva sok helyen, nálunk mégis a férjem csinálja, cserébe én mosogatok, mert ő meg azt nem szereti. A főzés is hagyományosan női munka, mégis ketten csináljuk.
Szerintem inkább képességek és motivációk szerinti munkamegosztás van, nem pedig nemek szerinti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!