Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szerintetek a családokban...

Szerintetek a családokban van-e női munka és férfi munka?

Figyelt kérdés
Mert az én feleségem meg a lányaim simán rávágják a legtöbb dologra, hogy á, az férfi munka.

2014. nov. 18. 21:10
1 2 3 4
 31/35 anonim ***** válasza:
78%
Vasárnap összevágtam 10 mázsa fát,a férjem meg bent főzött.Nekem ehhez volt kedvem,neki meg ahhoz.
2014. nov. 19. 06:12
 32/35 anonim ***** válasza:
85%

szerintem normák, társadalmi elvárások vannak ÉS egyébként meg feladatok, tevékenységek, amiket az csinál, aki (jó esetben) ért hozzá.

nálunk pl. apám foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz, hogy még egy darab evőeszközt vagy kevésbé piszkos tányért se kelljen elmosogatnia, mondván, az 'női munka', és a "felrakom a vizet a teának, forrni"-n kívül nem hajlandó főzni sem. viszont anyám sem főz, mert egész nap dolgozik, késő este jön haza, hulla fáradt, tényleg nem ér rá. mondhatnám, hogy ja, a főzés 'női munka', és átháríthatnám a testvéremre, aki lány, de mivel nekem van több időm és én szeretek főzni, ő meg marhára nem, ezért én főzök.

tehát pl. a főzés számomra egy feladat, amit el kell végezni. ha azon kezdenék merengeni, hogy vajon 'kié' ez a munka, és valamelyik nemhez akarnám besorolni, akkor közben éhesek lennénk mindannyian.

és ez minden másra is érvényes.

nálunk a család nagyon tartja magát, hogy nemekhez társítsa a munkát, viszont én egyáltalán nem tartom ezt jónak. és nem is arról van szó, hogy de mik a tradíciók meg bla-bla... egyszerűen a praktikusság vezérel.

elmegyek mosogatni, a lány testvérem addig fúr egy lyukat, mert neki sokkal jobb ilyen téren a kézügyessége, nem fog ferdén befúrni, bezzeg én meg igen. a virágokat viszont én fogom átültetni, meg a faágakat is én fogom metszeni, mert ő egyszerűen nem ért hozzá. cserébe imád sütni és csinál egy adag pogácsát. a végén mindent sikerül elintézni. ennyire egyszerű.

2014. nov. 19. 08:06
 33/35 anonim ***** válasza:
61%
Van. Persze egy nő is tud füvetnyírni vagy fát hasogatni...meg egy férfi is mosni és vasalni...na de őszintén...a fizikai erőviszonyok miatt, azt gondolom minden értelmes ember látja melyik feladat kinek való leginkább..nem?
2014. nov. 19. 08:13
 34/35 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nincs, kizárólag egyetlen dologban, ahol a fizikai erőre/magasságra jobban van szükség, ott nyilván annak könnyebb azt elvégezni, aki erősebb/magasabb, tehát ha valamihez magas polcról kell pakolni, vagy nehéz dolgokat kell pakolni, akkor azt nálunk általában a férjem csinálja.

Nálunk ő szereli ezen kívűl a számítógépet, és egyéb elektronikai kütyüket, de kizárólag azért, mert ehhez ő ért, ha muszáj lenne, meg tudnám én is tanulni. Amikor megérkezett postán a félig összeszerelt biciklim, én raktam össze a leírás alapján, pedig a szerelés is elvileg "férfi munka".

A porszívózás meg a portörlés pedig "női munka"ként van számontartva sok helyen, nálunk mégis a férjem csinálja, cserébe én mosogatok, mert ő meg azt nem szereti. A főzés is hagyományosan női munka, mégis ketten csináljuk.

Szerintem inkább képességek és motivációk szerinti munkamegosztás van, nem pedig nemek szerinti.

2014. nov. 19. 12:22
 35/35 anonim ***** válasza:
48%
#28 a ferjem idoben 2x annyit van tavol mint en a munkaja miatt. Ha megkerm segit de ugy hogy ujra kell csinalni. Mutatom,hogy ott maradt a kosz. De hoooool??? Egyszeruen nem latja. :)
2014. nov. 19. 12:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!