Szerintetek a családokban van-e női munka és férfi munka?
Mi alapvetően mindent együtt csinálunk, de kialakultak dolgok az évek során, amikért egyikünk felel.
Pl. a férjem magától sosem gondolna arra, hogy ágyneműt kéne húzni, így azért én "felelek". Vagy a törülközők lecserélése, kimosása is ilyen. A mosástis inkább én teszem be, mert képtelen megjegyezni, hogy miket milyen menetben kell mosni.
A bevásárlást is inkább én intézem, mert olyan a munkabeosztásom, hogy könnyebb, meg jobban ki tudom gondolni, hogy mik legyenek a kaják. De a főzést már együtt csináljuk.
Inkább ő mosogat, meg mossa ki vegyszerekkel a kádat, wc-t stb., mert nekem nagyon érzékeny a bőröm, és a gumikesztyűt sem bírja. Takarítás közösen.
Autót én intézem, mert neki nincs jogsija...pedig az elvileg "férfimunka". Viszont ő szereli meg, ha valami tönkremegy...az is "férfimunka", viszont én varrom meg a gyerek elszakadt nadrágját, vagy vágom le a körmét :)
Szóval szerintem ez összeszokás kérése, és saját igények, lehetőségek szerinti kialakításon múlik!
Szerintem ma már szubjektív.
A takarítás, mosás, mosogatás nálunk osztott. De ha a feleséged nem dolgozik, és otthon van akkor az ő reszortja szerintem (ha te vagy esetleg otthon htb-ként akkor a tied). A lányokat is belehet vonni bármi takarításba.
Magamból kiindulva és a környezetemből: a legtöbb nő is ki tud cserélni villanykörtét vagy ikeás bútort összeszerelni vagy hasonló "apróságok". Komoly szereléshez pedig vagy ért valaki vagy nem. Valamiért ez a férfiakat jobban vonzza, gondolom a "régi időkből" maradt ránk, amikor még a férfiak amolyan ezermesterek voltak. Azért manapság úgy veszem észre, inkább hívnak szakembert.
Ami nálunk "férfi munka", az a nehéz dolgok megemelése, ami nekem meghaladja a képességem (illetve a befőttes üveg és egyéb üvegek kinyitása :) ).
Manapság már (sajnos, vagy nem sajnos kinek mi) legtöbbször mindkét fél keresetére szükség van így a ház körüli teendők is megoszlanak, hiszen nem varrhatunk mindent a másik nyakába nemre leosztot szerepek alapján. Azért sem, mert takarítani, mosogatni, mosni sokkal többször (naponta) kell, mint mondjuk csapot szerelni. Főleg, ha valaki nem kertes házban lakik, ahol elmaradnak a kert körüli tevékenykedések. De fűnyírózni vagy gyomlálni is remekül tudnak a hölgyek is, szóval erre sem feltétlen rákenni, hogy férfi munka.
De mint az elején mondta, szubjektív és háztartása válogatja. Amíg mindkét félnek jó, addig jó.
Ez mindenhol máshogy alakul ki.
Nálunk enyém a ház, a férjemé a kert.
Természetesen ő is tud takarítani és én is rendbe tudom tenni a kertet. De ha már munkamegosztás, akkor inkább mindenki a hozzá jobban illő munkát vállalja be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!