Friss vacsora minden nap: igen vagy ne? Nálatok hogy van?
Három gyerekünk van, nemrég mentem vissza dolgozni. Úgy gondoltam, minden este főzni fogok. Sajnos az oviban/suliban elég szar a kaja, a gyerekek mindig farkaséhesen jönnek haza. Fontosnak tartom, hogy itthon egyenek frisset, egészségeset.
De sok ismerősnél, barátnál ez nincs így. Ők a délutánt a játszótéren, játszóházban, más kisgyerekes ismerősökkel töltik.
Eléggé elbizonytalanodtam, hogy talán nincs igazam, és ezek a délutáni élmények fontosabbak lennének a gyerekeknek. De azt is nagyon fontosnak tartom, hogy egy nap legalább egyszer rendeset egyenek.
Nálatok hogy van? Mit csináltok hétköznap munka/iskola/ovi után?
Nálunk ugyan gyerek még nincs, de változó, hogy főzünk-e vacsorát, vagy hideget eszünk.
Tegnap főztünk, rántott husit, sült zöldséget ettünk.
Ma valószínűleg hideget fogunk enni. Vegyes. Ahogy kedvünk van.
De ha lenne gyerekünk, akkor sem lenne gond szerintem, mert amíg egyikünk főz, a másik tud foglalkozni a gyerekkel, nem?
Meg kell találni az egyensúlyt. Ha te minden nem frisset, egészségeset akarsz főzni, akkor annak az alapanyagát is előtte be kell szerezni. Nem két perc. És a főzés sem az. Mellette is van még egy csomó házimunka, bár nem tudom, hogy te mikor érsz haza.
A gyerekek biztos az együtt töltött időt tartják hasznosabbnak.
Családilag így is együtt vagyunk, együtt főzünk, beszélgetünk, szóval a család együtt van. De a "családon kívüli" programok így hétvégére korlátozódnak.
Megesznek mindent az oviban/suliban, de az nekik kevés és hát a minősége is elég kifogásolható.
Kötöd az ebet a karóhoz, ahogy látom, neked ez így jó. De akkor mi a kérdés?
1-es voltam
Van amikor úgy főzök, hogy 2 napra elég legyen, és így mondjuk 2. napra nem olyan friss, de a gyerekeknek nem szokott ezzel baja lenni. Főleg, ha olyan a kaja, hogy nem csak frissen jó, pl. székelykáposzta. Vagy ha nincs más szokott itthon lenni pár zacskó tészta meg valamilyen szósz, hamar megvan, mert csak a tésztát kell főzni meg egy kicsit melegíteni a szószon. De van egy idősebb gyerekem (15 éves), aki pl. szokott kisütni fagyasztott pipiropogóst meg esetleg süt mellé sültkrumpli vagy krumplipürét készít, azt is szeretik a kicsik. Elég kaotikus szokott lenni, mert se nekem se a férjemnek nincs fixen, hogy mikor dolgozunk, össze-vissza beosztásunk van, így van amikor egyikünk otthon van délelőtt így főz valamit, de van hogy mindketten csak este érünk haza. Nagyszülők szoktak még segíteni, mert már nyugdíjasok és amúgy eléggé unotkoznak, ezért szeretik ha a gyerekek suli után oda mennek hozzájuk és ők szoktam főzni kaját nekik, mire odaérnek majd utána mennek játszani. Legvégső esetben szoktam rendelni esetleg valamit (nem pizzát, rendes ételt).
Arra figyelek, hogy főtt kaját egyenek naponta és amennyire lehet egészségeset. De inkább egyenek néha valami előrefagyasztottat vagy zacskós/üveges kaját, mint hogy azt csináljam , amit sok ismerősöm, hogy adok nekik pénzt mekire, pizzára vagy hasonló junk foodra vagy hogy akkor egyenek szendvicset. De olyanok is vannak akik az ilyen beosztás miatt folyton csak zacskós/üveges dolgokat készítenek.
A közös főzőcskézés is lehet jó program.
Amúgy meg igenis legyenek (normális keretek között) válogatósak, és ne egyenek meg minden vackot amit eléjük tesznek
A mócsingos vagdalt ami kitudja miből van, a kitudja miből készült főzelékek (jóóó sok liszttel sűrítve, a zöldségek szétfőve), a porlevesek (mert azok)... inkább ne egyék meg, főleg ha nem tetszik nekik, ennyi szabad véleményük és akaratuk lehet a gyerekeknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!