Mennyi esélye van egy fiatal házaspárnak manapság, hogy még nyugdíjaskoruk előtt saját lakásuk legyen?
Gyakorlatilag az összes létező állami támogatást elvették. A gyerekek után járó támogatásokat megnyírbálták. Az átlagkeresetek töredékükre estek, az elmúlt egy évben tömegesek voltak az elbocsátások, akinek még van állása, az sem kap még infláció-követő emelést sem. A cafeteriát megadóztatták, a hitelek törlesztőrészletei az egekbe szöktek, és nem látni még a válság végét... Állandóan csak azt hangoztatják, hogy "már csak egy kicsit kell összehúzni magunkat, tényleg csak egy kicsit, már csak pár évig fogjuk a tizedét keresni a nyugati béreknek azonos árszínvonal mellett"...
Fiatal, huszonéveikben járó házaspár vagyunk, diplomával, mindketten minimálbér alatt keresünk (és még tegyük össze a két kicsi kezünket, hogy egyáltalán van munkánk, és bejelentett, ha csak négy órára is).
Szülőknél lakunk, az elköltözés minden reménye nélkül. Próbálkoztunk már külföldön is, de a válságra hivatkozva mindenhonnan elhajtottak minket (azzal takarózva, hogy még az illető ország állampolgárait is leépítik, nemhogy még külföldieknek adjanak munkát). A spórolt pénzünket elvitte a négyhavi külföldön való bohóckodás.
Itthon diákhitelt kell törleszteni, a kamatai annak is az egekben szárnyalnak (pedig forintalapú, ugyebár).
Saját lakásra, autóra, gyerekre gondolni sem merünk. Hitelre szintén gondolni sem merünk, egyrészt a bankok ilyen fizetés mellett szóba sem állnak velünk, másrészt kb. két hóanpig tudnánk fizetni a törlesztőt. Éppen elég a diákhitelt törleszteni...
Az egyetlen lehetőség a saját lakásra, hogy megörököljük a szülőkét (de mégis, ugyan ki akarja a saját szülőjét holtan látni?), majd húsz-harminc év múlva, mikorra mi is negyvenes-ötvenes éveinkben fogunk járni. Vállaljunk gyereket a semmire, a szülők lakásába, ahol még a nagyszülők is ott laknak?
Egyszóval arra várom a válaszokat, hogy a mai embertelen világban mégis hogy boldogulhat két fiatal ember, ha a szülei nem tehetősek, és nem tudnak a fenekük alá lakást, autót, iletve a kapcsolatok révén jó állást adni?
mennyi a fizetésetek?
csak a hitel miatt kérdezem.
Amiatt tettem fel a kérdést, mert most értesültem róla, hogy egy egyetemi szaktárs ismerősünknek az édesapja menő vállalkozóként megtehette, hogy a fiának lakást, kocsit tegyen a feneke alá. A fiú 27 évesen él, mint hal a vízben. Ha valami kell, apu ad, beveti a kapcsolatait, így a srác most havonta több százezer forintot keres.
Nem sajnálom én tőle, mert nem vág fel azzal, amije van, megbecsüli a pénzt és nem szórja, de valahol igazságtalannak érzem. Aki nem vállalkozó- vagy értelmiségicsaládba születik, az dögöljön meg?
Én a saját erőmből, szülői támogatás nélkül jártam ki az egyetemet, csináltam másoddiplomát, azt reméltem, hogy akkor lesz jó állásom. Aztán beütött a válság, és kiderül, hogy teljesen felesleges volt az egész, mert kevesebbet keresek, mint egy szakmunkás.
"mennyi a fizetésetek?"
Összesen havi hatvanezerből gazdálkodunk. Nincs az a bank, aki szóba állna velünk. Igaz, ez a mostani helyzetben inkább megnyugtató, mert legalább nem tudjuk hitelre alapozni az életünket, illetve elég csak a diákhitelt visszafizetni.
"Egyszóval arra várom a válaszokat, hogy a mai embertelen világban mégis hogy boldogulhat két fiatal ember, ha a szülei nem tehetősek ..." tudom rossz tanács de a mai világban csak embertelen módon. Lefele taposol felfele nyalsz, és mindenkit félreállítol akit csak tudsz. Csak is becstelen módon lehet manapság annyi pénzhez jutni hogy tovább tudj gondolni a havi rezsin meg kaján.
Kövezzetek meg de én így látom
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!