Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mikor jobb családot alapítani,...

Mikor jobb családot alapítani, fiatalon, de egzisztencia nélkül, vagy érettebben, és szembenézni a gúnyolódásokkal?

Figyelt kérdés

Volt mostanában pár ilyen kérdés, és ahogy nézem, két, egymástól markánsan eltérő vélemény a meghatározó ma Magyarországon. Az egyik tábor amellett kardoskodik, hogy az emberek már fiatalon, huszonéveik elején alapítsanak családot, a másik tábor pedig az idősebben, "megfontoltabban" gyereket vállalók mellett áll.

Én egyik tábor mellé sem állnék, viszont szomorúnak tartom, hogy nagyon sok fiatal anyuka panaszkodik, amiért pici gyerekkel tette őket utcára a párjuk, illetve hogy huszonéveiket azzal töltik, hogy valahogy talpon maradjanak, és a gyereket is ellássák. Úgy érzem, túl sokan vergődnek a hitelcsapdában, vagy kénytelenek a szülőknél meghúzni magukat unokástul, mert esélyük sincs saját lakásra, így mindenki csak nyeli a békákat éveken át (ebbe pedig túl sok házasság rokkan bele). Nem értem azokat sem, akik azért szülnek korán, hogy "a nagyi/dédi is jelen lehessen a gyerek érettségi bankettjén"... Ők tényleg a nagyinak szülik a gyereket, nem azért, hogy életet adjanak egy emberi lénynek?

Ugyanígy nem értem, miért mondják sokan, hogy 35 év felett érdemes csak gyereket vállalni, mert addigra a szülők már "kiélték" magukat, illetve érettebben állnak hozzá a gyerekneveléshez. Szerintem az sem jó, ha a szülők és a gyerekeik között túl nagy a korkülönbség, mert ez súlyos generációs vitákat okozhat, főleg akkor, mikor a gyerekek tinik lesznek, a szülők pedig már ötvenes éveikben járnak.

Mit gondoltok a témáról?

Kérnék mindenkit, hogy próbáljon meg kulturáltan válaszolni, és ha lehet, ne essünk egymás nyakának! Pontozni nem fogok senkit, véleményekre vagyok kíváncsi.

2010. jan. 18. 15:00
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

3 évig gondolkoztunk, hogy jó lenne már egy baba.De úgy voltunk, hogy várunk, amíg meg lesz mindneünk. Keményen dolgoztunk, stb. Hát nincs meg mindenünk, de van egy gyönyörű kicsi babánk, éhen nem halunk, a gyereknek megvan minden, ami kell. Egyáltalán nem bánom, hogy mégis szültem, hiszen talán sosem lesz meg az a "minden", amit az ember el tud képzelni magának.

Valahol tényleg az aranyközéputat kell választani, mind korban a gyerekvállaláshoz, mind anyagiakban.

25 évesen szültem, van hitelünk, de ma már kinek nincs, akinek saját erejéből kell mindent előteremtenie?

Másrészről pedig az elég felelőtlen, aki úgy vállalja az anyaságot, hogy kapok gyest, családit és majd lesz valahogy, az állam eltart a férjem meg dolgozzon.ez azért is hülyeség, mert ez az állam nem tart el és senki nem garantálja, hogy a férjem nem lesz egyszer munkanélküli, vagy éppen nem lép ki a házasságból.

alapos átgondolás után vállaltam a gyereket. A lényeg, hogy ha egyedül maradnék vele, akkor is el tudnám tartani magunkat.

A "kiélés" kérdése pedig egyénenként változik. én úgy érzem eléggé kiéltem magam, mert már a gyerekvállalás előtt évekkel sem akartam menni semmi olyan helyre, ahova gyerekkel ne mehetnék.

2010. jan. 18. 16:01
 12/22 anonim ***** válasza:

Nem az életkor,nem is az egzinsztencia a legdöntőbb,hanem az egymás iránt érzett szeret és tolerancia.50-60 évvel ezelőtt majdnem mindenki a szülőknél kezdte a közös életet.Akkor is voltak viták,és nézetkülönbségek,de tudtak együtt élni.Ma minden fiatalasszony gyűlölni való sárkánynak hiszi az anyósát.Bármit mond az anyós,az csak rossz lehet.Pedig az idősebbeknek több az élettapasztalatuk.Elkellene gondolkozni azon amit mond,és ha jó megfogadni,ha nem akkor nem.

Elsősorban szemléletváltásra lenne szükség,főként a nők részéről.Csak akkor vállalni babát,ha a kapcsolat jól múködik.Nem válni el azonnal,ha valami nem az óhajuk szerint működik.Ha nem lehetnének biztosak abban,hogy a bíróság a javukra dönt, akkor jobban meggondolnák a válást is.És az sem ártana,ha tudnák,hogy egyedül nevelni egy gyereket nem leányálom,nemcsak akkor szembesülni ezzel,amikor már késő.

Nem kellen csak a férfiakat hibáztatni (ahogy ezen a fórumon is sok nő teszi),hanem a saját felelősségüket is elismerni.

Hogy működik ma a házasságok nagy része? AY nő terhes lesz,és panaszkodik,hogy a férj nem foglalkozik vele eleget,nem ajnározza ? Miért tenné,ha a nő "csak" terhes,de nem beteg? Ha megszületik a pici,akkoraz anya számára csak ő létezik.Majomszerettel gondozzák. a gyereküket.Ha megnyikkan,akkor felveszik,egész nap csak cipelik,és nem tudnak másról sem beszélni,csak a gyerekről.A gyerek egyre hisztisebb lesz,éjjel-nappal sír.

Az apa hazajön a munkából,sok esetben neki kell a háztartási munkát elvégezni,besegíteni.A feleséget nem érdekli,mi történt a férjjel a nap folyamán,milyen gondja van stb.Otthon még éjjel is a gyerek sírását hallgatja,nem tud pihenni.Ha kikapcsolódásként leül a gép elé,akkor a feleség felháborodik.Csoda,ha előbb-utóbb nem érzi jól magát otthon? Ez nem otthon már,hanem bolondokháza.(Érdekes módon a feleségnek is.)

Tudom,hogy sarkosan fogalmaztam meg a véleményemen,de sok családban tapasztalom ezt.Egy gyereknek mindkét szülőre szüksége van,és egy házasságban a férj éppenolyan fontos,mint a gyerek.Ezt kellen tudomásul venni,és alkalmazni.Ahol jó a házasság,ott ez így is van.

2010. jan. 18. 16:19
 13/22 anonim ***** válasza:
Gondolom fiatal nő-érett férfi párosnál ez nem nagy gond.
2010. jan. 18. 16:23
 14/22 anonim ***** válasza:
Szerintem a fő gond az, hogy manapság a nők nagy része önzésből, felelőtlenül vállal gyereket. Mert a gyerek igenis sok pénzbe kerül. Szerintem az lenne az optimális, ha mindenki a gyermekvállalás előtt átgondolná, hogy milyen kiadások merülhetnek fel és tételesen megnézné, hogy mennyi pénzt visznek el havonta. Nem a legolcsóbb termékekkel kell ilyenkor kalkulálni nyilván, mert itt is igaz többnyire az "olcsó húsnak híg a leve" mondás. És még rá kell hagyni egy 5-10 ezer forintot a váratlan kiadásokra. Ha hitele van az embernek, azt is úgy szabad csak felvenni, hogy kalkulál az ember azzal, hogy egy 20 %-kal bármikor megemelkedhet a törlesztő. Ha mindenből a legrosszabb helyzetet feltételezzük és számolunk azzal, hogy az egyik szülő esetlegesen munkanélküli lehet és még úgyis el tudjuk tartani a gyereket, akkor lehet csak felelősséggel bevállalni. Minden egyéb esetben lutri az egész. Mert simán előfordulhat, hogy a gyermek éppen allergiás lesz az aktuális akciós pelenkára és akkor nincs más választás, meg kell venni a drágábbat. Elképzelhető, hogy nem tud szoptatni az anyuka, akkor tápszert kell venni. Megtörténhet, hogy a szülők szétmennek vagy meghal egyikőjük. Persze most azt mondjátok, hogy ez túlzott óvatosság, de szerintem nem az, hiszen egy ember életéről/jólétéről van szó, méghozzá arról az emberéről, aki a legfontosabb a számotokra. Gondolom sokan azt is gondoljátok majd, hogy "aki minimálbéres, az sose vállaljon gyereket?" Nem erről van szó. Mindenki javíthat az anyagi helyzetén, mindenki számára adott a lehetőség. Én 22 évesen szültem, de az azt megelőző 4 évet nem kívánom senkinek. 18 éves korom óta dolgoztam napi 12-16 órában, mikor hogyan. Emellett főiskolát is kezdtem (diákhitellel), amit sikerült is elvégeznem. Igen, munka mellett. Nem lehetetlen, bárki meg tudja csinálni, viszont néhány évig az összes szabadidőt elveszi. Nincsenek mozizások, nincsenek új ruhák és a tankönyveket is használtan vettem meg vagy fénymásoltam. Miután sikerült lediplomáznom, kaptam egy olyan állást, amivel már a dupláját kerestem és sikerült felhalmoznom némi tőkét is, ami elég volt az induláshoz. Volt 4 nagyon kemény évem, de meg tudtam magamnak teremteni azt az anyagi hátteret zéró szülői segítség nélkül, ami a gyereknek kell. Erre más is képes, csak ugye hiába van meg az akarat, ha nincs kitartás. Én azt látom, hogy a legtöbb nő ezt meg sem próbálja, mert úgy van vele, hogy majd lesz valahogy. És a családok többsége megél úgy/ahogy, de vannak akik nem. És olyankor jön a sírás, hogy a pénztelenség miatt ment tönkre a házasságom, nem tudok ruhát/játékot/stb.-t venni a gyerekemnek. Sajnálom őket, de többnyire maguknak köszönhetik.
2010. jan. 18. 17:06
 15/22 anonim ***** válasza:

Utsónak

aki albérletbe lakik vagy éppen van törlesztőrészlete a lakásra, az ne is vállaljon gyereket?

Akkor ez az ország hamar kihalna!:-((

2010. jan. 18. 17:26
 16/22 anonim ***** válasza:
Én nem azt írtam, hogy ne vállaljon gyereket. Én is megtettem. Viszont úgy vállaltam hitelt, hogy azt minden körülmények között ki tudjuk fizetni. Ha bármelyikőnk munkanélküli lesz, akkor is meg tudunk élni akár fél évig is. Át kell gondolni csupán, én csak ezt akartam írni. Ha 100ezer a nettó béred, akkor nyilván nem veszel a nyakadba egy havi 50ezres törlesztésű lakáshitelt, mivel nyilvánvaló, hogy bele fogsz bukni.
2010. jan. 18. 17:43
 17/22 anonim ***** válasza:
Egyébként azért hangsúlyoztam a felelősségteljes gondolkodást, mert ha a szülő nagyon rossz anyagi körülmények között él, az determinálja a gyerek életét is az esetek 99%-ában. Nem lesz lehetősége tanulni, nem lesz lehetősége érvényesülni. Ergó csak egy újabb segélyből élő lesz belőle, akit a többi embernek kell eltartani. Ilyen áron szerintem ne legyünk többen. :-( Itt most nyilván nem arról beszélek, aki önhibáján kívül kerül rossz anyagi körülmények közé úgy, hogy már megvan a gyerkőc, mert mindenkivel megtörténhet, de így direkt gyereket vállalni felelőtlenség.
2010. jan. 18. 17:56
 18/22 anonim ***** válasza:

17:06-nak teljesen igaza van.

Anyukám engem 22 évesen szült, a húgomat 25 évesen. Mielőtt megszülettünk, Anyu úgy dolgozott, mint a güzü. Gyerekkoromban mindenünk megvolt, de soha nem kényeztetett el minket. A hobbija a spórolás, pedig jól keres. Most én vagyok 22 éves, augusztusban költöztünk el otthonról a húgommal egy lakásba, amit Anyu teljesen kifizetett, így most már mi is tudunk spórolni.

Gyereket nem akarok, de szerencsés Anyut fogtam ki magamnak. Fiatal volt, de érett.

2010. jan. 18. 18:27
 19/22 anonim ***** válasza:

Teljesen jól leírtad sokak bizony a nagyinak szülik a gyereket! Mert egy 20on éves lány élete ebből áll h mikor lesz már gyereked? mikormikormikor? Aztán amikor meg pelenkázni kell, meg a fél életed rámegy, mert 20on évesen a legtöbb lány még gyerek, nem hogy még egy gyereket ő neveljen! Na akkor hol vannak a nagymamák? Sehol! Havonta rábagóznak az unokára, vesznek neki a kínaipiacon lejárt csokit, de ha már vigyázni kellene rá, ahhoz ők már túl öregek!

Véelményem szerint egyénfüggő, hogy mikor érett valaki ahhoz h gyereket vállaljon. Szellemileg és anyagilag is. Egy gyerek nem simám még egy fővel több, neki bizony mindneből a legjobb kell (kéne), stb. Hatalmas pénz. Ha nincs elég félretett pénz, sztem nem szabad gyereket vállalni. Elég pénze meg az embernek sztem 30 éves kora előtt nem lesz, ezért azt tartom legideálisabbnak.

2010. jan. 18. 20:41
 20/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, nagyon tanulságosak voltak. Örülök, hogy nem ment el az egész a mostanában jellemző "anyázós" stílus felé.
2010. jan. 18. 23:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!