Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Sos. Sürgős! Mit csináljak...

Sos. Sürgős! Mit csináljak ebben a helyzetben? Hogy egyezhetnék meg a testvéremmel? Bővebben lent!

Figyelt kérdés
5éve amikor én 14 voltam örököltünk a bátyámmal egy házat(2/3 és 1/3-ad arányban) ami a szüleinké volt.én akkor még tanultam,nem is kaptam annyi árvaságit,hogy ki tudjam fizetni belőle,még arra is kevés lett volna,hogy részletben fizessem ki,ezért most ráterhelték a házra majdnem 500 ezer ft..én azóta már gyesen vagyok a gyermekemmel,elköltöztem az ország másik felébe,ő lakik a családjával a házunkba.eddig a bátyám azt mondta meg akarja venni tőlem a házat,de idő közben csinált magának ilyen olyan hiteleket amik összesen 3 millió ft és így nem tudja megvenni tőlem.(most 100%-ig az enyém ő pedig a haszon élvező,ezért lett így,hogy a tartozását rá ne terheljék a házra)a ház kb 5-6 milliót ér,én szeretném eladni,így a vételárból kifizethetném ami rajta van,vehetnék valami olcsóbb lakást vhol és ő is talán tudna kezdeni vele vmit.én mivel nem élek már ott,szeretném megkapni a részem,mvel ő nem tudja megvenni tőlem így eladnám,de ő nem hajlandó bele egyezni.azt mondta nem fog beengedni a házba senkit,nem adja el.de így meg elöbb-utobb elárverezik a házat,mert én sajnos nem tudom kifizetni amit ráterheltek,a részletek majdnem havi 20ezerft lennének; és akkor semmi sem marad meg belőle.hogyan vehetném rá,hogy adjuk el?nekünk a gyermekemmel van hol éljünk,de ha elveszitjük a házat,akkor a bátyáméknak semmi sem lesz.ha eladnánk akkor legalább kapna pár milliót és így vmit tudna kezdeni ő is.mit kezdjek most????tudna valaki tanácsot adni?esetleg ki tudnám kerülni tesomat?haő nem megy bele tényleg nem tudom eladni?bocsi,hogy ilyen hosszu lett,köszi hogy elolvastátok.
2010. jan. 12. 14:03
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:

Jó sok válasz született már, de EGYIK SEM JÓ.

Ugyanis nagyon keverik az emberek a tulajdonjogot a haszonélvezettel.

A haszonélvezet az szerzett jog, méghozzá jó esetben holtig tart. Ebben az esetben a haszonélvezet NEM SZŰNIK meg az ingatlan elárverezésével, ugyanis a holtig tartó haszonélvezetet KÉT dolog szünteti meg (alap esetben) ez pedig a haszonélvező halála vagy önkéntes nyilatkozata. Ha ezek közül egyik sem teljesült, akkor a haszonélvezet MEGMARAD még akkor is, ha elárverezik.

Tehát az ingatlanban jogosan lakó testvér valószínűleg ezzel tisztában is van. Először is olyan ingatlant nem fognak tudni értékesíteni, amelyben egy fiatal személy holtig tartó haszonélvezettel él, és ÉLNI IS KÍVÁN haszonélvezetével. Másrészt a ház értéke nem hatmillió, hanem a haszonélvezettel csökkentett része, mely egy 35-40 éves ember esetén azért jelentős összeget is ki tud tenni. Tehát kb. 3,5-4 millió ESETLEG az induló, árverés esetén ennek a 60%-ig mérsékelhetnek, tehát kb. 2-2,5 millió forintért CSERÉLHET TULAJDONOST - de pont úgy az új tulajdonos SEM birtokolhatja tulajdonát, mert a haszonélvezet bizony ott fog maradni az ingatlanon. Azt végrehajtó LE NEM SZEDI, EL NEM ÁRVEREZI. A haszonélvezet pénzzel ugyan megváltható, de csak önkéntes nyilatkozat alapján.

MAGYARUL: Függetlenül, hogy ki a tulajdonos és a tulajdonát milyen formában szerezte meg, a haszonélvezi BIRTOKOLHATJA ÉS HASZNÁLHATJA AZ INGATLANT HASZONÉLVEZETE VÉGÉIG. Azaz a mamát meg lehet nyugtatni, hogy ha el is árverezik a házat, az a kedves testvérrel EGYÜTT teszik meg.

A másik nagy tévedés, hogy a haszonélvezettel terhelt ingatlan nem forgalomképes. De. A haszonélvezővel EGYÜTT az. Sőt, a haszonélvezőt MÉG CSAK NYILATKOZTATNI sem kell, nemhogy beleegyezését kérni. El lehet adni a haszonélvezettel terhelt ingatlant. Persze jóval a piaci ár alatt, és akkor sem "jó eséllyel."

Nem rosszindulatúskodni akarok, de ha nem értek a vízcsapszereléshez, akkor nem fogok csapot cserélni. Ha valaki nincs tisztában a fogalmakkal, akkor NE VEZESSE FÉLRE A KÉRDEZŐT, mert egész másképp fekszik így a leányzó, mint ahogy eddig előttem ezt sokan állították.

A testvér az ingatlanban ADDIG LESZ BENN, AMÍG Ő BENN AKAR LENNI. Őt onnan ki nem teszed - még akkor sem, ha a "feje fölül eladod a házat, vagy elviszi a végrehajtó". Mert NEM TUDJA ELVINNI.

Életed egyik legrosszabb cseréje volt, amikor 1/3 tulajdonrészért 1/1 haszonélvezetet kapott a testvéred... Viszont ő ezzel élete végéig biztosítja a lakhatását.

2010. jan. 13. 00:56
 22/24 A kérdező kommentje:
igen,tudom,hogy a legrosszabb döntésem volt.de azt reméltem mivel senki másunk nincs csak mi egymásnak így ezért megbízhatok a testvérembe!Elöbb-utobb el fog menni onnan,mert ha a mama nem lesz akkor nem lesz aki a hónap közepétől eltartsa,én meg már ugye nem vagyok ott,hogy segítsek neki!Úgy meg nem fogja tudni fenntartani azt a házat,mert bár nincs befejezve,nem egy kis házról van szó....
2010. jan. 13. 19:16
 23/24 anonim ***** válasza:
A mama a bátyáddal él vagy csak segíti őt? Esetleg vele nem tudnál beszélni,hogy győzze meg a tesódat?
2010. jan. 14. 23:52
 24/24 A kérdező kommentje:

egy utcában laknak!segíti,szinte egész hónapba,meg sokszor kifizeti a hülyeségeit(büntetés,számlák stb)

sajnos nem tudom őt sem meggyőzni,mindenben a bátyám mellett áll,ő a kedvence,mert ő hasonlít az apánkra én meg nem!

2010. jan. 15. 18:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!