Kipróbálnátok egy olyan családi kísérletet, hogy 1 évig úgy kell élnie az egész családnak, mintha a 80-as évek végén lennétek, hogy erősödjenek a családi kapcsolatok?
Most olvastam egy kanadai újságban egy cikket, hogy egy helyi család tavaly áprilistól idén áprilisig úgy élt, mint 1986 lenne, mert a szülőknek elege lett abból, hogy a gyerekek nem játszanak egymással, meg kint, hanem egész nap a tabletet pötyögtetik, és ha jön egy rokon egyből a zsebébe nyúlnak, hogy milyen okosteló van nála.
Magnón hallgatnak kazettákat, a gyerekeknek időnként engedik, hogy Nintendózzanak, nem használnak számítógépet és internetet és nem néznek kábel TV-t, videó kazettákat néznek, a gyerekeket igazi játékokkal játszásra és kinti tevékenységekre bíztatják, télen elmentek a parkba hógolyózni stb.
Ti bevállalnátok ezt, ha a gyerek túl technikaőrült lenne?
Erről eszembe jut ismerősöm akire ráerőltették anno az úttorőseget. Utólag csak annyit mondott.
"Igen foglakőztaták a fiatalokat azt nem mondtam hogy jó volt"
És az nem technika őrültség hogy egy tininek van egy sz gépe néha néz tv-t, tabletezik meg van okos telefonja.
Nézz már körül a világban mindenkinek vannak ilyen cuccai.
Akkor az elméleted szerint az egész társadalom beteg mert tabletet használ.
Egyébként csak h eltérő példát mondjak vannak az alkoholisták akiket szintén nem nagyon érdekel semmi a pián kívül. De valszeg náluk nem a legújabb Iphone van, és nekik sincsenek társas kapcsolataik.
Szóval ha elveszed tőlük a kütyüiket, megteheted de találnak mást v nemes egyszerűséggel átmennek az egyik haverhoz ugyanazt csinálni.
És egyszer csak azt veszed majd észre h egyre kevesebb időt töltenek majd otthon mert utálnak veled lenni mivel te rájuk akarod erőltetni ezt a retros hülyeséget.
Csak érezd h milyen hülyeség amit tenni akarsz csak egy hónapig ne használj, PC-t, mobilt, mosógépet, és busz helyet meg járjál lóval.
Nos, a rekonstrukció nem stimmel.
Aktív TV-nézők voltunk, volt számítógép, C64-es játékokat játszottunk.
TV-t néztek, de csak antennával foghatót, és egy régi képcsöves TV-ről. A számítógépes dolgot tőlük is kérdezték a riportban azt mondták, hogy azért nem szereztek egy régi gépet, mertha az ő anyagi helyzetüket levetítették volna 1986-as viszonyokra, akkor nem engedhettek volna meg maguknak egy C64-et, vagy legalábbis nem az lett volna a prioritás.
Viszont engedték a gyerekeket Nintendón játszani, de csak keveset egy nap. Az meg nálunk nem volt még a 80-as években.
14: Ez fura, mert mi alsó-középosztály voltunk, vagyunk, és volt C64, meg egy rakat Bécsből hozott játék hozzá.:)
Nekünk ma is képcsöves TV-nk van, mind3 lakásunkban.
Viszont videónk még nem volt 1986-ban!
Nintendó az nem volt soha. Csipogók voltak.:) De az csak 1-2-3 évvel később.
Nem, és a cikkből idézetteket is marhaságnak tartom.
"TV-t néztek, de csak antennával foghatót, és egy régi képcsöves TV-ről." Most komolyan, azon túl, hogy károsabb a szemnek és életlenebb a kép, miben is jobb az ezeréves tévé? Ne mondjuk már, hogy jobban összehozza a családot, mint egy síkképernyős :D
A gyerekeknél meg a kulcs az odafigyelés, nem a nintendo. Ha odafigyelsz rá, mennyit játszik a gyerek, akkor tökmindegy, hogy egy régi gépet vagy egy tabletet nyomkod.
Nagy divat mindig minden problémát a technológiai fejlődésre kenni, de ez ettől még nem lesz igaz. A családi kapcsolatok régebben sem voltak automatikusan jók, sőt tudtommal a 80-as évek még bőven a kulcsos gyerekek időszaka, amikor annyira jó és összetartó volt az átlagcsalád, hogy egész nyárra hagyták a gyereket, csináljon amit akar. Az ám a nevelés csúcsa :D
Szerintem semmi baj nincs a mai technikával,egyszerűen a hozzáálláson kell változtatni,többet kell foglalkozni egymással. Én '90-ben születtem,10-12 éves koromig az volt a napi program,hogy a szomszéd kölkökkel fociztunk,fára másztunk,bunkert építettünk,kommandóztunk,bújócskáztunk. Később meg jöttek a szalonnasütések,sátorozások,naaagy beszélgetések pasikról/csajokról. Persze volt,hogy néha kivettünk vagy 8an egy rakás vhs-t a tékából és egy napon keresztül azt néztük. Rengeteget lógtam a könyvtárban és nem az ottani számítógépes teremben,hanem faltam a könyveket/újságokat,tök magamtól. Párszor le is b...tak otthon,hogy suli után illene nem órák múlva hazajönni:D Szerintem csak rá kell szoktatni a gyereket,hogy legyen igénye a társas életre,ismeretszerzésre. Kisöcsém 9 éves,nagy tablet..zi,egész nap csak azt nyomkodná sajnos,mondjuk szerencsére sokszor azért használja így a nyári szünetben,hogy skype-on beszélgessen a barátaival. De valahol meg is értem,mert egyszerűen nincs elérhető közelségben társasága. Az utcában nincs semmi korabeli kisgyerek,persze mi foglalkozunk vele,de az azért csak nem ugyanaz,mindenki többnyire a saját korosztályával szeret lógni. De néha szoktak pár napot egymásnál aludni,olyankor meg azért jól elfoglalják magukat:legóznak,társasoznak,a kis felfújhatós medencében szórakoznak,hatalmas titkos beszélgetések zajlanak:)
Szóval nyilván lehet technikaőrült a gyerek,ha hagyja az ember. Csak nem szabad ráhagyni és akkor nem lesz kockafej:)
23L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!