Teljesen kétségbe vagyok esve, lehetséges ez? Megvonhatja a szabadságot, és lehetséges hogy nem fizeti az ünnepeket? Így is folyamatosan emésztem magam mindenen.
Mint munkaadó elmondom ezt a szemszöget, bár már nagyjából leírták előttem.
Ha van mondjuk 10 alkalmazottam, és 100 ezer forintot adok kézhez bejelentve, akkor befizetek még 58 ezret, tehát nekem 158-ba van egy ember. Ehhez fel kell mutatnom szintén papíron a 10 ember fizetését fedező 1.580.000 Ft bevételt, plussz még a rezsiket fedező bevételt is... Tehát mondjuk 2.000.000 Ft-ot be kell vallanom. Ennek az ÁFÁ-ját be kell fizetnem mind, mert a fizetések nem ÁFÁ-sak!!! Tehát költségként elszámolhatom, de az áfát nem csökkenti... Ténylegesen 2 millás bevételnél tehát pont bezárhatok... (saját példát mesélek éppen)
Ha viszont adok neked 120-at kézhez, akkor te többet kaptál, mint ha bejelentenélek 160-ra, én jobban jártam, mert minimálbér után jóval kevesebbet fizettem be utánad. Nekem nem marad több pénzem, hanem pont nem halok éhen...
Van mondjuk 2.000.000 bevétel amivel már számoltunk, ha bejelentelek a valós fizetésedre, akkor lehúzhatom a rolót, mert nincs annyi bevétel. Ha minimálbérre, akkor meg éppen elkaristolunk valahogy... Ez van... Sajnos nem megy másképpen. Vagy feketén dolgozol ennyiért, vagy bejelentve kevesebbért. Nem azért mert zsarnok vagyok, hanem mert mondjuk 150 ezernél többe már nem lehet egy alkalmazott, mert akkor bezárhatok. Hogy ez a 150 úgy jön ki, hogy 120-at kapsz, és négy óra után befizetek 30-at, vagy bejelentelek 90-re, és befizetem a 60-at, nekem mindegy. Ezt mindenkinek elmondom, és mindenki a több pénzt kéri... Persze annyira korrektek, hogy néha utána meg feljelentenek két-három év múlva...
A számok nem voltak pontosak, de az arányok, és az eszmefuttatás remélem érthető volt...
Azért az elég durva, hogy manapság már annak is örülni kell, ha rabszolgaként élhet valaki. Én elhiszem, hogy a munkáltatók sincsenek könnyű helyzetben, de könyörgöm, ha valakinek vállalkozása, cége van, akkor azt is vállalta, hogy a munkáját törvényes keretek között végzi. A munka törvénykönyve rá is vonatkozik! Tudom, hogy nem sok mindent lehet tenni, de attól ez még felháborító.
Különben annak volt igaza, aki azt mondta, hogy menjetek külföldre, ebben az országban nem hagyják élni az embereket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!