Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Kell hozzá a haszonélvező...

Kell hozzá a haszonélvező beleegyezése?

Figyelt kérdés
Pár éve apám(mivel tartozása volt) rám iratta a házát,de ővé a haszonélvezeti jog.Nekem 3 gyerekem van és van az otp nél 350000 forintos tartozásom.Amikor ezt mondtam neki azt mondta hogy perre fog vinni h visszakapja a lakás tulajdoni jogát!Tartozást szeretnem kifizetni ,de egyenlőre nincs rá lehetőségem ,így ő ezzel szeretne érvelni a bíróságon! (A 3 gyerek miatt most nemtudok jelenleg még havi 10 ezer forintos részletet sem fizetni,mivel egyedülállóként,munkanélküliként ,ALBÉRLETben !!! Lakunk,természetesen amint lenne munkám kezdenem a törlesztést,de mi kisvárosban lakunk így egyenlőre nincs lehetőségem munkára) A kérdésem a következő: Át tudom e ajándékozni az egyik gyerekemnek a lakást a haszonélvező beleegyezése nélkül? A másik kérdés a bíróságon milyen esélyei vannak? Vissza ítélhetik neki a lakást? Ha én veszítek akkor nekem kell a költségeket fizetni? Vagy a 3 gyerek miatt egyedülállóként kapok költségmentességet? Kérem csak olyan írjon aki ért hozzá és tudja ,aki nem ért hozzá csak találgat az ne írjon :) előre is köszi a válaszokat! :-)
2014. jún. 26. 18:23
1 2 3 4
 31/31 anonim válasza:

"Gyakori, hogy a szülők vásárolnak egy ingatlant a gyermeküknek, és bizonyos ellenőrzést szeretnének gyakorolni az ingatlan felett. Ilyenkor bejegyeztetik a haszonélvezetet a nevükre. Az ingatlant ezután, a haszonélvező(k) beleegyezése nélkül eladni szinte lehetetlen, hiszen ha nem mondanak le ennek a joguknak a gyakorlásáról akkor az ingatlan vásárlója "velük együtt veszi meg az ingatlant" amivel akár ki is zárhatja magát az ingatlan birtoklásából.

A törvény védi a haszonélvezőt a tulajdonossal szemben is mert a tulajdonos néhány alapvető jogát, mint például a birtoklás, használat és a hasznok szedésének jogait csak akkor gyakorolhatja, ha a haszonélvező e jogokkal nem él.

Gyakori az is, hogy az elhalálozott házaspár túlélő tagját úgy nevezett "özvegyi jogon", haszonélvezet illeti a korábban közös tulajdonon.

Kötelessége a haszonélvezőnek, hogy az ingatlant karbantartsa és csak a rendeltetésének megfelelően használja. A karbantartás viszont nem terjed ki a rendkívüli javítások költségeire. A haszonélvezeti jog gyakorlása átengedhető, de el nem adható, nem örökölhető még akkor sem, ha azt szerződés alapozta meg.

A haszonélvezet vagyoni értékkel bíró jog, ezért az ingatlan tehermentes megszerzése érdekében rendezni kell, hogy annak értékét ki és mennyiben fizesse meg a haszonélvezőnek, azaz, ki váltsa meg a haszonélvezeti jogot? A vevő szempontjából nagyon fontos, hogy a szerződés tartalmazza, hogy az általa fizetett vételár fejében a haszonélvező minden további ellenszolgáltatás nélkül lemond haszonélvezeti jogáról, és jogának az ingatlan nyilvántartásból való törléséhez hozzájárul.

Ha a haszonélvező ingyenesen mond le jogának gyakorlásáról, az adásvételi szerződésnek ezt is tartalmaznia kell.

A határozatlan ideig tartő haszonélvezet megváltásának összege függ az ingatlan értékétől és a haszonélvező életkorától. Így, minél kisebb az ingatlan értéke és minél idősebb a haszonélvező ez az összeg annál kisebb. Ebből ételemszerűen következik hogy minél nagyobb az ingatlan értéke és minél fiatalabb a haszonélvező annál nagyobb a haszonélvezet értéke.

A haszonélvezetet a tulajdoni lapon fel kell tüntetni." Dr. Egerszegi Zoltán ÜGYVÉD :) Szerintem alaposabban nézz utána, de remélem igaza lesz a te ügyvédednek :) Érdemes másikat is megkérdezni, akár neten, vagy telefonon, az ingyen van...

2014. júl. 12. 12:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!