Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Kell hozzá a haszonélvező...

Kell hozzá a haszonélvező beleegyezése?

Figyelt kérdés
Pár éve apám(mivel tartozása volt) rám iratta a házát,de ővé a haszonélvezeti jog.Nekem 3 gyerekem van és van az otp nél 350000 forintos tartozásom.Amikor ezt mondtam neki azt mondta hogy perre fog vinni h visszakapja a lakás tulajdoni jogát!Tartozást szeretnem kifizetni ,de egyenlőre nincs rá lehetőségem ,így ő ezzel szeretne érvelni a bíróságon! (A 3 gyerek miatt most nemtudok jelenleg még havi 10 ezer forintos részletet sem fizetni,mivel egyedülállóként,munkanélküliként ,ALBÉRLETben !!! Lakunk,természetesen amint lenne munkám kezdenem a törlesztést,de mi kisvárosban lakunk így egyenlőre nincs lehetőségem munkára) A kérdésem a következő: Át tudom e ajándékozni az egyik gyerekemnek a lakást a haszonélvező beleegyezése nélkül? A másik kérdés a bíróságon milyen esélyei vannak? Vissza ítélhetik neki a lakást? Ha én veszítek akkor nekem kell a költségeket fizetni? Vagy a 3 gyerek miatt egyedülállóként kapok költségmentességet? Kérem csak olyan írjon aki ért hozzá és tudja ,aki nem ért hozzá csak találgat az ne írjon :) előre is köszi a válaszokat! :-)
2014. jún. 26. 18:23
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:
Elidegenesítés és a terhelés az mit jelent?
2014. jún. 26. 19:02
 12/31 anonim ***** válasza:

A terhelesi tilalom azt jelenti, hogy nem vehetsz fel úgy hitelt, hogy jelzáloggal terheled

Mert ugye ha szetnék hitelt, akkro lehet terrheltetni az ingatlant, ehhez tulajdonjog kell.

Van lehetőség, amikor megírtátok azt, hogy rád került a ház, és apád lett a haszonélvező, bejegyeztetni ebbe a szerződésbe, a terheltetési tilalmat.

A elidegenítés is az, hogy nem adhatod el, nem ajándékozhatod el stb, csak ha azt a hazsonelvező írásban engedélyezi.

Nézd meg a szerződést, abban van-e ilyen.

Nem fogják tőled viszavenni!!!

Ahhoz agyon különleges okok kellenek.

2014. jún. 26. 19:09
 13/31 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! :) nem hiszem h rakott ilyen záradékot a szerződésbe ,mivel eléggé frászt kapott amikor említettem neki a cserélést ,,ha rakott volna bele akkor nem ijedt volna meg szerintem. Még valami

Ha átajandekozom a lányomnak a tulajdoni jogomat,akkor ha apu meghal kié lesz a haszonélvezet? Minden a lányomé lesz,tehát nekem nem lesz majd semmibe beleszólásom?

2014. jún. 26. 19:30
 14/31 A kérdező kommentje:
Remélem sikerül átajándékoznom a lányomra ,mivel én sajnos így h a nevemen van a lakás,sem szocpolt ,sem önkormányzati lakást nem kaphatok ,amire idáig nagyon nagy szükségem lett volna,mivel a albérletből albérletbe költözködünk , és mondták nekem az önkormányzaton h már rég adtak volna lakást ha nem lenne a nevemen egy :/
2014. jún. 26. 19:33
 15/31 anonim ***** válasza:

Most nem azért de te mégis mi a fenére akarsz szocpolt. Mi a fenéből fizetnél te egy 66-70 ezret lakáshitelt ha 10 ezret nem tudsz törleszteni.

Tudtommal 20 évig vissza lehet követzeni az ajándékot.

2014. jún. 26. 19:45
 16/31 anonim ***** válasza:

A haszonélvezet megszűnik, ha meghal.

Létezik oylan is ami örökölhető, de nem ez az általános, általaban a hazsonélvezet, a haszonélvező holtáig tart( régen az özvegy újrahazasodásáig vagy halaláig ha özvegyi haszonélvezetet örökölt, ez igaz azokra akik 2014 márc előtt örököltek hazsonélvezetet, az új törvenyek alapjan halalig tart, újraházasodással sem veszti el)

Neked ha átiratod azingatlant a lányodra semmi közöd hozzá.csak egy esetben, ami ne történjen meg, ha a lányod előtted vesztené életét, és még akkor nincs gyermeke, akkor te örökölnéd utána( ha van, lesz házastársa, akkor mellette)

2014. jún. 26. 19:50
 17/31 A kérdező kommentje:
Elôttem te mégis mi a fenéről beszélsz???A szocpol nem hitel,minek kéne havi 60-70 ezreket fizetnem???? Rosszul tudod nem veheti vissza 20 éven belül sem !!!
2014. jún. 26. 19:52
 18/31 anonim ***** válasza:
18%

Szocpol 3 gyerekre 2 millió és minimum 110 nm2-est kell venni, ami újjáépítésű lehet csak, ezt hogy valósítod meg hitel nélkül?

A Ptk. szerint a még meglevő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti annyiban, amennyiben arra létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.

Ez alapján nem ott éltek nem veszélyeztet simán visszakövetelheti.

2014. jún. 26. 19:59
 19/31 anonim ***** válasza:
semmi esélye
2014. jún. 26. 20:02
 20/31 A kérdező kommentje:
Az ő létfenntartását nem veszélyezteti ,így nem kérheti vissza ,beköltözni pedig azért nem költözhetek,mert nem engedi,meg nem is költöznék oda 3 gyerekkel , a szocpol valóban új építéső házra vonatkozik,viszont nem kellh 110 négyzetméter legyen ,ezt meg honnan vetted?? És itt ahol mi lakunk ,vidéken egy kisvárosban,annyi eladó ház van (kb.a város fele eladó) hogy már sok tulaj belement volna h ő leigazolja hogy attam hozzá önerőt,és megkapom a házat ;)
2014. jún. 26. 20:06
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!