Kell hozzá a haszonélvező beleegyezése?
Figyelt kérdés
Pár éve apám(mivel tartozása volt) rám iratta a házát,de ővé a haszonélvezeti jog.Nekem 3 gyerekem van és van az otp nél 350000 forintos tartozásom.Amikor ezt mondtam neki azt mondta hogy perre fog vinni h visszakapja a lakás tulajdoni jogát!Tartozást szeretnem kifizetni ,de egyenlőre nincs rá lehetőségem ,így ő ezzel szeretne érvelni a bíróságon! (A 3 gyerek miatt most nemtudok jelenleg még havi 10 ezer forintos részletet sem fizetni,mivel egyedülállóként,munkanélküliként ,ALBÉRLETben !!! Lakunk,természetesen amint lenne munkám kezdenem a törlesztést,de mi kisvárosban lakunk így egyenlőre nincs lehetőségem munkára) A kérdésem a következő: Át tudom e ajándékozni az egyik gyerekemnek a lakást a haszonélvező beleegyezése nélkül? A másik kérdés a bíróságon milyen esélyei vannak? Vissza ítélhetik neki a lakást? Ha én veszítek akkor nekem kell a költségeket fizetni? Vagy a 3 gyerek miatt egyedülállóként kapok költségmentességet? Kérem csak olyan írjon aki ért hozzá és tudja ,aki nem ért hozzá csak találgat az ne írjon :) előre is köszi a válaszokat! :-)2014. jún. 26. 18:23
21/31 A kérdező kommentje:
*adtam
2014. jún. 26. 20:07
22/31 anonim válasza:
23/31 A kérdező kommentje:
60 négyzetmétertől...
2014. jún. 26. 20:20
24/31 A kérdező kommentje:
Amúgy meg NEM a szocpol a lényeg!!! Azt csak írtam h azt sem kaphatok meg önkormányzatit sem!! Nemértem h ennek mi köze a kérdéshez ?? Igen itt lett volna aki belement volna h a kb1-2 milliót érő hazát elpasszolja a szocpolért ,és ő igazolta volna h adtam neki penzt ,akár úgy is h odaadta volna nekem h utaljam neki vissza ,ő megoldta volna,nem ez a lényeg!!! És 2010 után épült a háza... Ő epítette... Amit pedig írtál az nemtudom h igaz e mivel DIREKT kértem h csak olyan írjon aki tudja mi az igazság ,pont az ilyen ellentétes vélemények miatt,mert ezek szerint valaki nem jól tudja! De én inkább a 8as válaszolónak hiszek! :-)
2014. jún. 26. 20:32
25/31 anonim válasza:
Azt nem tudom, hogy meglehet-e oldani az ajándékozást.
Viszont, ha sikerül a lányodra íratnod és utána elszeretnéd majd adni akkor gyámhatósági engedély kell majd. Ami elég procedúrás, mi most ebben vagyunk...
A haszonélvezet meg nem szűnik meg apukád halálakor, még utána kell a földhivatalban (azt hiszem) 6000Ft fizetni (mi annyit fizettünk) és csak akkor veszik le. És csak utána adható el.
26/31 A kérdező kommentje:
Rendben ,köszi a választ :) most jelenleg az a lényeg h apu ne kaphassa vissza a tulajdoni jogot,tehát így most ezt gyorsan meglépem és akkor gondolom nem tud majd perelni
2014. jún. 26. 22:58
27/31 anonim válasza:
Ha jogi választ akarsz itt kérdezz: [link]
28/31 anonim válasza:
Teljesen biztosan kell hozzá a beleegyezése. Az adásvételhez is kell, ez butaság, hogy nem. Ilyen jogi cikkely, hogy a haszonélvező tudta nélkül az ingatlan más tulajdonosra szállhasson, akár adásvétel, akár ajándékozás révén, teljesen biztosan nincsen. A haszonélvezeti jog erősebb, mint a tulajdonjog. Édesapád beleegyezése nélkül még ideiglenes lakcímet sem igen lehetne bejelenteni, de ez pl. okmányiroda-függő. Gondolj csak bele, te élsz valahol (mert a haszonélvezet elvileg ezt jelentené) és a tulajdonos a tudtod nélkül eladja a lakást, ahova beköltözik X ember. Ilyen a magyar jogban (másikban sem) nincsen :) És az ebből a szempontból irreleváns, hogy ott él-e, avagy sem. Lényeg a lényeg: NEM AJÁNDÉKOZHATOD ÉS ADHATOD EL A TUDTA NÉLKÜL. Sajnos ennyi :)
29/31 A kérdező kommentje:
Azóta már beszéltem ügyvéddel NEM KELL HOZZÁ A BELEEGYEZÉSE! EL IS ADHATOM ÉS EL IS AJÁNDÉKOZHATOM A LÁNYOMNAK! ÉS 5 ÉVIG KÖVETELHETTE VOLNA VISSZA ,MÁR NEM TEHET SEMMIT ! ;)
2014. júl. 7. 12:41
30/31 A kérdező kommentje:
Az igaz hogy be nem lehet jelentkezni ,meg beköltözni sem lehet még a tulajnak sem az ő beleegyezése nélkül,de eladni és ajándékozni eltudom! Mondta az ügyvéd! Azért köszönöm a válaszokat! :)
2014. júl. 7. 12:45
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!