Szülők! Mit csinálnátok, ha a 15-öt lassan betöltő lányotok azzal állna elő, hogy fogamzásgátlót akar szedni?
Kíváncsi vagyok, Ti mit válaszoltok!
A körülményekről: a szüleim 3 éve ismerik a barátomat, mert régebben is együtt jártunk. Most 5 hónapja vagyunk már együtt, szerintem anyukám sejti, hogy már nem vagyok szűz. A gumit elég drága fedezni a saját pénzünkből, elvégre egyikünknek sincs keresete. (Barátom amúgy 18 éves)
Szüleim eléggé engedékenyek, pl amikor 12 voltam, akkor is átjöhetett hozzánk a barátom, sőt, 2-3 randi után már ők kérték, hogy mutassam be nekik...
Nem utolsó sorban pedig nem csak fogamzásgátlás miatt szedném, hanem jó lenne, ha a görcseimet is enyhíteni meg a vérzés mennyiségét... Volt már, hogy összeestem annyira fájt a hasam, a mennyiségről pedig.. 1,5 óra alatt tele egy super tampon.. :( Amúgy 5 éve menstruálok.
A válaszokat előre is köszönöm, remélem normális hangvételűeket kapok, nem pedig olyat, hogy "felpofoznám, falba verném a fejét, mennyire gyerek vagyok még, stbstb
El kellene fogadnom, hiszen már megtörtént az ok, felesleges úgy tenni, mintha nem így lenne.
Én most már az egészségügyi kockázatok miatt félteném a
lányomat. Akármennyire próbálják is elhallgatni, vannak jó számmal. Ha nem is 3-4 év mulva, de esetleg később bizonyos megbetegedéseket kizárólag erre lehet visszavezetni. A hugom májának egyharmadát a fogamzásgátló okozta érdaganatok miatt kellett eltávolitani. Nagy volt a riadalom.
15-öt betöltve azzal állítottam haza, hogy terhes vagyok. Anyu bizti jobban örült volna, ha tabit akartam volna szedni.
25 vagyok, 10 éves az első fiam.(A picikém meg 18 hós)
Szia! Nagyon értelmes lánynak tűnsz az írásod alapján. Ezért mondom mindig, hogy nem a kor számít ilyen dolgokban, hanem az érzelmi/értelmi érettség!
Nekem érdekes módon az anyukám hozta fel, hogy szedhetnék gyógyszert, ami kicsit meglepett, mert akkor még nem is voltam ÚGY együtt barátommal :) De nem bántam végülis, hogy nem nekem kell vele előhozakodni.
Ha ilyen fiatalon szeretnél gyógyszert szedni, akkor szerintem neked is a Yasminellet, vagy valami ahhoz hasonló gyógyszert fog felírni a doktor/doktornő, amiben elég minimális a hormontartalom, éppen azért, mert fiatal lányoknak lett tervezve. Én három hónapja szedem lassan, és eddig nem volt vele semmi probléma.
Szerintem kérdezd meg nyugodtan, én büszke lennék rá, hogy 15 évesen ilyen okos és felelősségteljes lányom van :)
Kedves Leányzó!
Én a helyedben, egyenlőre maradnék az óvszernél, hidd el ha megkéred a szüleid, hogy néha-nap segítsenek be egy kis pénzzel, hogy megtudjátok venni a barátoddal, megteszik.
S az előttem szóló, igen jól leírta, hogy a hormonok nem tesznek jót, egy amúgy is hormonálisan változó szervezetnek. Én ennyi idősen kezdtem el szedni a gyógyszert. 27 éves koromban mikor a párommal gyermeket szerettünk volna, sehogysem akart sikerül. A fogamzásgátló következménye, a mai napig nem tudtam teherbe esni, még mesterséges megtermékenyítéssel sem.
Kérlek ezt nagyon jól gondold át mégegyszer! Tudom, hogy az én esetem ritka, de mint látható előfordul! Ha felelőségteljesen, egymásra vigyázva éltek szerelmi életet, nem lehet gond. De szerintem a te korodban, még ne a fogamzásgátlóhoz nyúlj!
43 éves nő
Anyu kb. ennyi idősen kapott fogamzásgátlót, nem fiúk miatt, hanem menstruációs problémák miatt, most 50 éves, 2 gyereket szült (többet nem is akart), a teherbeeséssel nem volt probléma se először, se másodszor, most csak gumival védekeznek, nem azért, mert a gyógyszer rossz lenne általánosságban, hanem más egészségügyi problémák miatt nem szedhet hormongyógyszert (pedig már a változó korban van, és ilyenkor sokan szednek valamit).
Nekem se problémázott, igaz, én később kezdtem szedni, de anyu ezt támogatta, és amiatt is, mert nekem is voltak menstruációs problémáim, amik gyógyszer mellett rendeződtek (az egyik ilyen volt, hogy 10 év alatt se állt be rendesen a mensesem, és hol 2 hetente jött meg, hol 15-20 napig véreztem...).
Ha az én lányom lennél, én engedném, tudod, hogy mire kell és miért, örülnék, hogy felelősségteljes vagy, és hogy ilyent el mersz nekem mondani. Nőgyógyászt viszont valószínűleg javasolnék, hogy ne kerülj rossz kezekbe.
Én még örülnék is, hogy szól. Nekem is volt barátom 15 évesen, és akkor kezdtem fogamzásgátlót szedni, de nem mertem szólni róla otthon, a barátommal úgy dobtuk rá össze a pénzt ketten. Otthon meg dugdostam a szüleim elől a gyógyszert. Pedig nem voltak szigorúak csak ezt nem mertem mondani. Szóval én nagyon örülnék, hogy ha a lányom ezt mondaná, ha akarná, el is vinném dokihoz (mondjuk sok lány jobban szereti ezt egymaga intézni), és tuti fizetném a gyógyszerét.
Amúgy sok fogamzásgátló van ma már, ami alig tartalmaz hormont, és leginkább tiniknek készítik. Szóval biztonságosak ilyen szempontból. Azt majd mondd a dokinak is, hogy olyat szeretnél, ami enyhíti a menstruációs tüneteidet. Mondjuk én azért megjártam már az ilyennel, mert mondtam a dokinak, hogy mindig nagyon görcsölök ilyenkor, és erre olyat kaptam, amitől még jobban görcsöltem. Aztán egy időben nem szedtem, aztán amikor megint irattam, volt egy kósza pattanásom, erre a doki kitalálta, hogy szedjek olyat, amitől nem lesznek. Erre még több lett. Szóval nem biztos, hogy a legelső megfelelő lesz, ezt ki kell tapasztalni.
De amúgy hajrá, szeritnem állj anyukád elé és mondd el neki, ha nem túl szigorú, akkor haragudni biztos nem fog, sőt, talán még örül is neki, hogy ilyen felelősségteljesek vagytok, és nem vagy tudatlan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!