Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szerintetek ezt nem kellene...

Szerintetek ezt nem kellene ugyanúgy büntetni, mint az alultáplálást?

Figyelt kérdés

Ha egy szülő egészségtelen ételekkel italokkal agyoneteti a gyerekét, és az más kis korában súlyosan túlsúlyos?

Elsős kislányomnak van egy lány osztálytársa, aki már most 56kg. Anyukájával beszélgettem az évzárón, aki kiakadva ecsetelte, hogy az iskolaorvos ajánlotta, hogy nézesse meg a kislányt, mert a tornaórán alapfeladatokat nem bír már megcsinálni, nehezen lélegzik kisebb megerőltetés (pl. lépcső) után stb. És teljesen ki volt akadva, hogy miért szólnak bele abba, hogy ő hogyan neveli a gyerekét,és ha a kislánya kólát fog kérni, vagy sír a pékség előtt sütiért, akkor nem fogja azt mondani neki, hogy nem. Lányom mesélte, hogy egész nap eszi a suliban a csokit meg péksütiket, cukros üdítőket literszámra. És persze mindenki csúfolja is már a suliban.

Szóval nem beszélve arról, hogy ez a kislány milyen lelki sérüléseket fog szenvedni gyerekévei alatt,ki tudja, hogy már most milyen egészségügyi károsodásai vannak, amik csak súlyosbodni fognak az évekkel.

És ezért gondolkoztam el azon, hogy ez nem ugyanolyan szülői felelőtlenség-e, mint ha alultáplált a gyerek. Ezt miért büntetik, a másikat meg miért nem?

2014. jún. 23. 13:10
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
97%
Nem büntetni kell, hanem minél több információval, tudással ellátni a szülőket, leendő szülőket, pl. óvodai-iskolai hosszú távú, rendszeres (pl. a tantervbe beépített) egészségfejlesztési programok, amelyekbe a szülőket is bevonják. Nyilván ez az állam felelőssége, hogy mennyire része az egészségnevelés az oktatásnak.
2014. jún. 23. 13:25
 12/26 A kérdező kommentje:
Valami olyan határ, hogy ha bizonyíthatóan az egészségtelen táplálkozás miatt pl. egy 10 éven aluli gyereknek már olyan a koleszterin szintje, vagy szív-és érrendszeri panaszokkal küszködik stb., ilyen határt biztosan meg lehetne húzni, mert ez kiskorú veszélyeztetése!
 13/26 anonim ***** válasza:
80%
Gondoltam már rá. Szülői felelőtlenség akkor lenne ez, ha amúgy tudatában van annak, mit tesz. A legtöbb hasonló életet élő szülő úgy gondolja, nem akkora a baj. Ez csak genetika, vagy ha van is fogalma az egészséges táplálkozásról, azt gondolja, hogy ez divathóbort, ismer 10 koplalós diétát, stb. Szerintem 10 alatti azon ismerős szülőknek a száma a környezetemben, akik tudatosan, észérvekkel táplálkoznak, sportolnak és élnek. Amíg a szülők is zabálva-léböjtkúrázva-koplalva-majd megint zabálva tartják a súlyukat, addig milyen értéket adjanak át a gyereknek? Nem büntetni kéne, hanem oktatni. Komolyan, szigorúan és felelősségel oktatni a családokat, szülőket és gyerekeket egyaránt. Több tök felesleges anyagot tanítanak, és személy szerint inkább kihagynám az ízeltlábúakat, vagy a növények fejlődéstanát, vagy ősember sztorikat, és helyett egy évet egészséges életmódot taníttatnék bioszon (ha már úgy is csak heti 1-2 óra maradt belőle). Többre mennénk vele. A piac is változna, ha az igények változnak. Az a tömegtermék, amire igény van. Ha senki nem venné a szemetet, felesleges lenne gyártani. Én az oktatásból indulnék ki.
 14/26 A kérdező kommentje:
10-es, ez nekem is a "kedvencem", hogy nem hajlandó mást enni a gyerek, stb., ha nincs otthon, akkor nem fogja enni magától sem. Ha nem megyünk mekibe, akkor nem fogja azt enni.
2014. jún. 23. 13:27
 15/26 anonim ***** válasza:
90%

Azért ez ennél sokkal bonyolultabb.

Hogyan tudod bizonyítani, hogy mitől magas pl. a koleszterin szintje?

Apukámnak is magas, pedig ő kifejezetten vékony.

Ahhoz hogy ilyen egyértelmű következtetéseket le lehessen vonni bizonyos értékekből szó szerint születésétől vagy akár a fogantatástól kezdve folyamatosan figyelni kéne a családot, hogy hogyan élnek és rendszeresen rögzíteni kéne bizonyos adatokat, értékeket.

Erre nyilván senki sem vágyik :)

2014. jún. 23. 13:29
 16/26 anonim ***** válasza:
93%

"de az alultápláltságnál is megvan szabva egy határ, holott annál is léteznek genetikai meghatározók"

Azért vékony gyerek és alultáplált gyerek közt is van különbség!!! Azért nyilván a környezet, amiben él egy gyerek, ahogy a szülők élnek, ahol élnek, milyen anyagi körülmények közt élnek, egyes vizsgálatok eredményei alapján ki lehet szűrni, hogy valaki konkrétan ilyen alkatú vagy alultáplált, mert nem kap rendesen enni. És nem az a baj, ha egy gyerek vékony, mert természetesen az lehet genetikai alapon is, hanem az a baj, ha valaki éhezik! Márpedig rossz anyagi és környezeti körülmények közt élő szülők gyerekei éppen lehetnek folyton éhesek. És ez bizony igen csak veszélyeztetés!

17/26 anonim ***** válasza:
3%

Azért a túltápláltság és az alultápláltság közt óriási különbség van. No meg ha jól tudom egyik esetben sem büntetendő.

Ha csak nem szándékos kínzás áll a háttérben.

Hol hallottál már olyat, hogy a szegény családot megbüntették, mert nem volt pénz ételre?

Na hagyjuk is, mert ez nem így van.

Leszögezném a véleményem kifejtése előtt, hogy teljesen egészséges a súlyom, a normál érték közepén mozgok. A fiaim is teljesen egészséges súllyal rendelkeznek, nem kövérek.

A véleményem mégis az, hogy egy gyerek fejlődésben van. Az, hogy most kövér, nem jelenti azt, hogy nem lesz gyönyörű és nádszálvékony, mint ahogy az is előfordulhat hogy kamaszkorában amire ez a kicsi lefogy, a Te gyereked meghízik.

Lelki problémák miatt, a kamaszkor nehéz megélése által nem elképzelhetetlen.

Honnan tudod, hogy náluk az evés miért alakult így? Lehet, hogy anyuka annak idején nem kapott semmi finomat, most meg így kompenzál, mert ő meg tudja adni, megadja.

Nyilván nem egészséges, de nehogy már ne etethesse úgy a gyerekét ahogy akarja.

Én is kövér kislány voltam, mondjuk én általában bánatomban ettem. Majd amikor kezdtem észrevenni a környezetem megjegyzéseit, amikor fontossá vált az hogy hogy nézek ki, lefogytam.

Szerintem ez az eset tipikus példája annak, hogy beleszólunk más életébe. Szerintem se jó túletetni minden vacakkal a gyereket, nem is teszem, de azért mert mindent megpróbál megadni szülőként az ember a gyerekének nem büntetném meg.

18/26 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos nem büntetik,nem számít veszélyeztetésnek.

Egyébként leginkább az ok,hogy addigis csendben van a gyerek,amig eszik,egyszerűbb kezébe adni a csokit,mint nemet mondani.

Engem nagyszüleim neveltek,normális,inkább vékony testalkatom van.

Hugommal nagy a korkülönbség köztünk,8 éves,130 centi,kb 55-60 kg.

Akárhányszor megyek hozzájuk, chips, csoki, kóla, tejszinhabos bolti sütemények az asztalon.Rendes főtt étel nulla,tasakos leves,és ilyen előre panirozott húspépes akármik vannak kisütve sültkrumplival.

És már mást nem is igazán eszik meg.Anyám se,de ő a cigi+kávé miatt amin egész nap elvan,nem túlsúlyos.

Ha szólok,akkor megkapom,hogy nem ér á normálisan főzni,foglalkozni vele.

Én jobban jártam azzal,hogy lepasszolt nagyszüleimhez,hugomat felnevelni már nem lenne erejük (én még tanulok)

2014. jún. 23. 13:31
 19/26 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem mar az eleve tulhaladott es egy rossz vicc, hogy barkinek lehet gyereke. Autot vezetni ahhoz kerem jogositvany kell. De egy eletert felelosseget vallalni, azt engedjuk barkinek...

Ellenorizni kene a csalad helyzetet, anyagi stabilitasat, kepzettseget, stb, nyomorba/szenvedesbe ne szuljenek gyereket.

Ahol viszont van mire, ott meg tamogatni is kene.

2014. jún. 23. 13:34
 20/26 anonim ***** válasza:
92%
Szerintem büntetni biztos nem kéne, mivel büntetnéd? Börtönnel, elvennéd a gyereket, miközben jó körülmények között van. Inkább táplálkozási tanácsadásra járatnám a gyerekkel együtt.
2014. jún. 23. 13:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!