Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mennyire fontos megköszönni...

Mennyire fontos megköszönni és megdicsérni?

Figyelt kérdés

Mikor kicsi voltam, otthon sosem dicsértek meg semmiért, vagy köszöntek meg semmit. Például ha kitakarítottam. Azonban ha valami nem volt megcsinálva, vagy nem úgy, ahogy annak lennie kellene, azonnal ment a felháborodás.

Egyszer megkérdeztem apukámat, miért nem dicsér meg soha. Ez volt a válasz: "Hogy rendet raksz, az ugyanolyan automatikus, mint az, hogy jól tanulsz, és jól viselkedsz. Miért dicsérjelek meg valamiért, ami természetes?"

Azonban ha egyszer becsúszott egy rossz jegy, már jött a "héten nem számítógépezhetsz", vagy ha nem mosogattam el a "ma nem mehetsz sehová". Mintha a rend és a jó jegyek valami maguktól automata program szerint haladnának, és valamit csinálni kéne, hogy ez tönkremenjen. Bár a szüleim szerint ezt egyszerűen "a kötelesség elmulasztása"-nak hívják, és ugyanolyan súlyos, mintha ők egy reggel nem mennének dolgozni. Mert őket sem dicséri meg a főnök, hogy "Nahát, F.-né, ma is milyen időben jött be dolgozni!"

Jelenleg épp nem lakom otthon, a párommal élek. Eleinte rendesen meglepett, amikor megköszönte, hogy főztem neki vacsorát, vagy kitakarítottam a szekrényét. Mondjuk számomra automatikus volt, hogy ha ő főz, akkor megdicsérem és megköszönöm, mert így tanultam otthon. (Amit anyu főzött, azt mindig meg kellett dicsérni, és meg kellett köszönni, mert sokat dolgozott vele.) Csak olyan kellemesen meglepett, hogy nyilván ő is így szokta meg.

Ami viszont rosszul esett:

Egyszer vendégségben a párom egyik barátjánál és a leendő feleségénél véletlenül elfelejtettem valamit megköszönni (vacsorát, azt hiszem), és napokig tartó sértődés lett belőle, hogy kinek képzelem magam. Így a következő alkalommal, amikor nálunk jártunk, már nem is ehettünk az ételeikből. Ezt azért már kicsit túlzásnak tartom.

2014. máj. 6. 14:29
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
75%

Tudod hogy segitesz a haztartasban az termeszetes dolog es nem csak ulsz es nezel ki a fejedbol..

A koszonom is egy termeszetes dolog pl: ide ad valaki valamit,vagy foz,vagy stb..

De amit parod csinalt az nem valami normalis..:S A koszonom es a szivesen egy termeszetes normal szo :) En is mindent megkoszonok

2014. máj. 6. 14:34
 2/11 anonim ***** válasza:
Fontos. Épp a kérdéseddel válaszoltad meg. Neked is rossz volt, amikor nem dícsértek, és örültél, ha igen. Ezzel a legtöbb ember így van. Az ételt pedig akkoris illik megköszönni, ha nem ízlett(bár erről nem volt szó), mert a másik dolgozott vele.
2014. máj. 6. 14:35
 3/11 anonim ***** válasza:

Mennyi beteg ember van...

Amúgy az én szüleim is ilyenek, nekik mindent meg kellett köszönni, én mindent csináljak dicséret nélkül, de jaj, ha nem csinálom meg!

Amióta férjem és gyerekeim vannak, maga a mennyország, komolyan, a férjemmel mindent kérünk, köszönünk, a gyerekek szintúgy, és ha a gyerek 2 éves létére elpakol maga után, akkor mondom neki, hogy : köszönöm, ügyes vagy, mert szerintem megérdemli.

(az utolsó eset nálad, az aztán a gáz, én el se mentem volna többet ha azon megsértődik, hogy nem a saját forgatókönyve szerint mondod a szöveget)

2014. máj. 6. 14:36
 4/11 anonim ***** válasza:

Az lenne a normális, ha a takarítás/rendrakás után apád/anyád (egyikük) rád mosolyog, hogy szép rend lett kislányom. Vagy az ötösnél, hogy ügyes vagy. Nálunk ugyanúgy volt letolás, ha hanyag volta vagy esetleg rossz jegyet hoztam haza, de nem kellett soha hajbókolást rendezni, ha valaki megfőzött vagy akármi. Mondjuk nálam alap, hogy közös ebéd/vacsora után megköszönöm, mielőtt elmegyek az asztaltól.

Apád csak azt felejeti el, hogy ő már felnőtt, te meg akkor gyerek voltál és a gyerekeknek sokkal fontosabb a pozitív megerősítés, a dícséret, mégha csak a zokniját hajtogatta össze magától. Munkahelyen persze hogy nem babusgatják az embert, főleg ha nap mint nap ugyanazt a droidmunkát végzi, viszont normális helyen egy-egy komolyabb munka után ott is kijárna egy vállveregetés legalább a főnökségtől. Sajnálom, hogy ilyen beszűkült, savanyú emberekkel vagy körülvéve :S Legalább a párod normális...

2014. máj. 6. 14:39
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nagyon fontos. Sose dicsértek meg, ha becsúszott egy rossz jegy, anyám előszeretettel vert el szíjjal, de a jó jegy és a kérem köszönöm természetes volt.

A vendégséges sztoridhoz annyit, hogy azért, mert 1x nem köszöntél meg valamit, még nem dől össze a világ, pláne, hogy nyilván mikor eljöttetek, megköszöntétek a vendéglátást, ami számomra annyit jelent, hogy megköszönted.

Én a lányomnak az alapokat elmagyaráztam, ha ügyes dicsérem, ha rendet rak a maga módján, dicsérem, ha segít, megköszönöm, rossz jegy esetén pedig leülök, és megkérdezem, hogy mi nem ment, segítsek-e, bíztatom, hogy majd legközelebb jobban sikerül. Nyilván az, hogy anyukádat mindig dicsérni kellett, nekem ez fura, mert ő vállalt téged, vállalta, hogy ellát, tehát azért nem volt az a főzés egy marha nagy gond, hogy dicsérni kelljen... Szokták mondani, ahány ház, annyi szokás, na én már máshogy neveltem a lányomat, és szerintem ezért is jó a kapcsolatunk. :)

2014. máj. 6. 14:40
 6/11 A kérdező kommentje:
Járunk hozzájuk, mert a két srác (a párom és a barátja) jóban vannak, bár azóta már ritkábban. Engem mondjuk személy szerint idegesít a menyasszony, olyan kis beképzelt, de nem nekem kell együtt élnem vele, így néhanapján elviselem.
2014. máj. 6. 14:41
 7/11 anonim ***** válasza:
En sem kaptam dicséretet, köszönetet soha, csinálnom kellett és kész!A gyerekeimet dicsérem, hogy ne legyenek önbizalomhiányosak,mint én.Felnõtt fejjel elszomoritó számomra, a hugom viszont agyon volt divcsérve, pedig messze állt hozzám mindenben.
2014. máj. 6. 14:49
 8/11 anonim ***** válasza:

Ha valamit magadnak teszel, kötelességedet teljesíted (jól tanulsz, rendet raksz szobádban) azért nem várható el folyamatosan köszönet, viszont néha jár a dicséret.

Az eléd rakott ételt viszont mindig illik köszönni. Ha erről véletlenül megfeledkezik a vendég (étteremben elég a borravaló), akkor viszont a vendéglátónak illik rákérdeznie, hogy hogy ízlett az étel.

Tehát esetetekben mindketten kicsit figyelmen kívül hagytátok az etikettet.

Következő alkalommal vendégségben egyszerűen csak senki sem evett, vagy egyedül titeket nem kínáltak étellel?

Előbbibe nehéz belekötni, ha itallal kínáltak titeket, utóbbi viszont durva sértés.

2014. máj. 6. 15:24
 9/11 A kérdező kommentje:
Mindenki ehetett (nem csak mi voltunk), kivéve kettőnket. Nem hogy nem kínáltak meg, egyszerűen hat helyett négy személyre terítettek, nem kínáltak sem az enni sem az innivalóból, és hasonlók. A párom aztán külön készített reggelit kettőnknek, de a kisasszony az enyémet elvitte.
2014. máj. 6. 15:30
 10/11 anonim ***** válasza:

Én abban a pillanatban elköszöntem volna tőlük örökre, kimérten, nyugisan.

37F

2014. máj. 6. 15:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!