Hogyan közöljük a halálhírt egy 3éves kisfiúval?
Nagymamám meghalt még szeptemberben, unokaöcsém ekkor még 2 éves volt.Hétvégente jöttek át tesómék(tesóm,felesége és a gyermek)és szinte mindig benéztek mamához is.Sokat voltak ott, és mindig mamával volt a gyerek.Azóta is kérdezgeti, hogy nem megyünk e dédihez, hol van dédimami stb.Aztán tesómék meg anyám mindig valami álmagyarázatot ad(például elment dolgozni, majd visszajön.)A gyerek ettől persze megnyugszik de egyre gyakrabban kérdezgeti.Ahogy nő egyre több esze lesz és rájön, hogy ennyi ideig csak nem dolgozik valaki, és már jó ideje nem látta dédimamit.Tehát nem etethetik örökké kitalált válaszokkal a srácot, és ezt ők is tudják, de mégsem akarják neki elmondani az igazat, mert szerintük még túl kicsi ehhez.
Szerintem meg pont most lenne jó, mert kisgyerekként még nem annyira fogja fel a súlyát a halálnak, és nem bánkódik annyit.
az alszik helyett én is a "nyugszik"ot használnám...Egyébként szerintem se te mondd el,hanem vedd rá tesódékat...Lányom 2,5 volt,mikor meghalt a nagypapám testvére,neki olyan volt,mint a dédipapa(a valódiakat sajna már nem ismerte)Mi elmondtuk,hogy ő most meghalt,és fenn van az angyalkákkal(ez nem volt túl jó ötlet,ő is menni akart,ez meg engem viselt meg,rossz ilyesmit hallani egy gyerek szájából)
Na,azóta ez nem téma,neki annyira természetes,h a temetőbe megyünk hozzá meglátogatni, és nem az otthonába,mintha "sosem ismerte volna"...Ők ezt az egészet nem úgy kezelik,mint mi,és ezt kellene megértetned a családoddal.A temetésre nem vittük magunkkal,de csak azért,mert valószínüleg a felnőttek gyászával nem tudott volna mit kezdeni..
A majd visszajön meg a legnagyobb butaság szerintem,mert ő várja..párszor elmondanák neki,h ő sajnos már nem jön vissza,akkor a gyerek beletörődne,még kérdezne párat és ennyi lenne a történet..
elolvasgattam a válaszokat, de ugy gondolom, hogy a választ adók, mikor egyszerüen kijelentik, hogy el kell mondani, és kész, nem voltak még ilyen szituációban:( :(
Családi vacsorán szegezték nekem ezt a kérdést, csak éppen egy nagybeteg fiatal lány kapcsán. A keresztfia nagyon szereti, és most anyuka tőlem kért tanácsot, hogy ha bekövetkezik (bár ne történne!!!) a visszafordithatatlan, akkor mit mondjon az 5 éves fiának?
az olvasottaktól nem lettem okosabb :(
a tények közlése nem tudhatjuk mit vált ki egy pici gyerekből.
felnőttek is össze tudnak roppanni ilyen hirtől :( :(
Kedves kérdező!
esetleg megosztanád, hogy mi lett a megoldás?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!