Hogyan közöljük a halálhírt egy 3éves kisfiúval?
Nagymamám meghalt még szeptemberben, unokaöcsém ekkor még 2 éves volt.Hétvégente jöttek át tesómék(tesóm,felesége és a gyermek)és szinte mindig benéztek mamához is.Sokat voltak ott, és mindig mamával volt a gyerek.Azóta is kérdezgeti, hogy nem megyünk e dédihez, hol van dédimami stb.Aztán tesómék meg anyám mindig valami álmagyarázatot ad(például elment dolgozni, majd visszajön.)A gyerek ettől persze megnyugszik de egyre gyakrabban kérdezgeti.Ahogy nő egyre több esze lesz és rájön, hogy ennyi ideig csak nem dolgozik valaki, és már jó ideje nem látta dédimamit.Tehát nem etethetik örökké kitalált válaszokkal a srácot, és ezt ők is tudják, de mégsem akarják neki elmondani az igazat, mert szerintük még túl kicsi ehhez.
Szerintem meg pont most lenne jó, mert kisgyerekként még nem annyira fogja fel a súlyát a halálnak, és nem bánkódik annyit.
Jesszus... hazudni a gyereknek, nem semmi, gratulálok!
Egy kisgyereknek is el lehet magyarázni szépen, hogy mi történt a dédivel. Nekik is tisztában kell lenni az élet rendjével, amibe beletartozik az, hogy az idősek meghalnak, vagy szebben fogalmazva, felköltöznek a mennyországba és onnan figyelnek minket és vigyáznak ránk. Ennyi. Nem kell ezt túlbonyolítani. Hazudni meg főleg nem kellett volna...
Nagyon rossz a magyarázat!
Meg kell mondani, hogy ő már nem él, és sajnos már nem találkozunk vele többet. Megmondható, hogy már nagyon nagyon öreg volt.
Egyáltalán nem kicsi ahhoz, hogy megmondják az igazat.
Egy gyereknek sem szabad hazudni, még ha védjük is vele. Mindent el lehet nekik mondani a koruknak megfelelően. Unokaöcsém apja mikor meghalt 3 éves volt.
Ha kérdezi hol van a dédi akkor lehet neki mondani pl., hogy a mennybe ment az angyalok közé és onnan vigyáz rád, ha látni szeretnéd csak csukd be a szemed és gondolj rá.
#1! Gratulálsz a kérdezőnek, amiért hazudnak a gyereknek, utána meg helyette egy újabb hazugságot tanácsolsz: "felköltöznek a mennyországba és onnan figyelnek minket és vigyáznak ránk."
Én is gratulálok!
Az én nagymamám is akkor halt meg, amikor a kisfiam 3,5 éves volt. Előtte nagyon szoros volt a kapcsolatuk, heti szinten találkoztak.
Amikor meghalt, eszünkbe sem jutott, hogy ne mondjuk meg neki az igazat. Elmondtam neki, hogy a dédi már nagyon öreg volt, elfáradt, és a nagyon öreg emberek sajnos meghalnak. A kisfiam reakciója nagyon furcsa volt, először nem is reagált semmit, valami egész másról kezdett beszélni. Hetekkel később kérdezett rá, hogy akkor most mi van a dédivel??? Elmondtam újra, sírtunk egy kicsit. Akkor egy elég nehéz időszak következett, hetekig a dédi halála volt a témája, meg hogy ő nem akar meghalni - ez ilyen kicsinek főleg furcsa. Aztán ahogy jött, úgy elmúlt, már nem beszél róla, feldolgozta. Nagy néha szóba hozza a dédit, de nem a halála kapcsán.
Az nem igaz, hogy a gyerekek nem bánkódnak, nekik is idő feldolgozni. Most már talán könnyebb is lenne a kisfiúnak, hiszen már régen nem látta, talán nem lenne akkora a sokk. Venni kell egy mély levegőt, és minél egyszerűbben, a tényekre szorítkozva elmondani az igazat (mennyországra és társaira csak akkor hivatkozzatok, ha valóban hisztek benne), hagyni, hogy megeméssze, és onnantól menni fog tovább az élet.
Nekem úgy mondták el anyuék, hogy mama nincs többé. A másik mamám mindig azt mondta, hogy g. mama a legfényesebb csillag az égen. Ez azóta is eszembe jut ha este sétálok :)
A pici húgom már nem láthatta mamámat, de egyszer hazafele sétálás közben, mikor még csak 2.5 éves volt megállt, és mondta, hogy ott van a mama csillag :)
Meg kell neki mondani.
Pl.: Pistike, dédi már nem él. Már idős volt és meghallt.Most a teste kint alszik a temetőbe ( ha temetve lett )és a lelke pedig felköltözött a menyországba. Most onnan figyel rád.
Egyébként csillagos is jó. :)
Részvétem a dédihez :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!