Mit tegyek, ha semmit sem tudok a lányom barátjáról?
Az első fiúját, aki nagyon rendes volt, e miatt a srác miatt hagyta el, most már két éve vannak együtt. (A lány 18, a fiú 20 éves). Azt látom, hogy a lányom nagyon ragaszkodik hozzá, és amikor itt van, akkor a fiú is a lányomhoz, de az a gondom, hogy csupa titok a srác. Tudom róla, hogy mit tanul, hogy minek készül, tudom, hogy az anyjával él, és hogy nem az a tipikus mai divatkölyök, hanem udvarias, elég lovagias. Viszont semmi többet. Sokszor ígérte a lányomnak, hogy jön aznap vagy a hétvégén, de gyakran nem jött, és a telefont se vette fel. Egyszer meg volt beszélve, hogy nálunk tölti a húsvétot, de nem jött, nem is szólt, ez a családra is kihatott, nagy család vagyunk, és mindenki részéről kellemetlen volt a dolog. Volt, hogy napokig nem jelentkezett, a férjem elment a lakásukhoz is, és nem nyitottak ajtót, és később se beszéltek róla. Az anyjával még nem is találkoztam, és a lányom is csak egyszer.
Nagyon sokszor sírt miatta, aztán mikor később rákérdeztem, nagyban hallgatott, nem tudtam meg soha, épp miért nem vette fel a telefont vagy miért nem jött. Többször előfordult, hogy a lányom támadóan reagált, mikor megkérdőjeleztem a kapcsolatukat. Úgy védi, mint egy anyatigris a kölykét, bennem viszont csupa bizonytalanság van, mert nem tudom, hogy rá merjem-e bízni hosszútávon egy olyan fiúra a lányom, akit nem ismerek.
Próbáltam sokszor beszélni velük, hogy ez így nem mehet tovább, de csak ellenállást kaptam, nem megnyugtatást, egyikük se akar beszélni semmiről. Féltem a lányomat, hogy csak vak szerelem ez, és valami rosszba viszi őt, ha együtt maradnak.
Ki segíthetne, vagy fogadjam el, hogy boldog mellette, fogadjam el, hogy őt választotta, és éljek hátralévő életemben bizonytalanságban, hogy mikor töri össze?
Egy aggódó anya
Szervusz!
A lelki támogatás nem azt jelenti, hogy kifejezed egyetértésedet, támogatásodat, hogy folytassa ezt a kapcsolatát. Azt jelenti, hogy egy megbízható, biztos pont vagy az életében, aki meghallgatja, együtt érez vele, menedéket nyújt. Egy 18 évesnek már nem szabhatod meg, hogy kivel legyen, de elmondhatod a véleményedet (egyszer, súlyos esetben kétszer, de nem állandóan ezzel lógva a nyakán), tehetsz fel kérdéseket (pl.: látom, hogy sokszor vagy nagyon szomorú a barátod miatt. szerinted mi lehet az oka annak, hogy olyan gyakran nem válaszol? - de ezt sem úgy, mintha egy mindent megdöntő érvet adnál elő, hogy a kapcsolat rossz, hanem beszélgessetek, gondolkozzatok ezekről) és segíthetsz rajta, ha bajba kerül.
Nem biztos, hogy olyasmi titkai vannak a fiúnak - ha tényleg erről van szó - amiket a lányod azért nem akar megosztani veled, mert eltiltanád. Az is lehet, hogy az ilyesmit magánügynek érzi. 18 éves, már igazán lehetnek olyan dolgai, amiket nem veled szeretne megbeszélni, bármennyire is vágysz erre. Annyit tudsz tenni, hogy ha éppen el akar valamit mondani a lányod, azt meghallgatod, érdeklődést mutatsz, és nem tolod le a véleményéért.
Nekem is volt egy barátom 18 éves koromban, aki anyának nem annyira tetszett. Egyszer-kétszer mondta is, hogy nem találja megfelelő embernek őt, de én megkértem, hogy ne mondja többször, mert ha szakítunk, és utána esetleg nem találok mást vagy nem lesz boldog a házasságom, akkor esetleg őt fogom okolni, hogy az igazit miatta vesztettem el. Másfél év után szakítottam, önszántamból. Igaza volt anyának, tényleg nem ő volt az az ember, akit kerestem. Azóta találtam mást, akivel tényleg összeillünk, de semmiképp nem lett volna jó, ha az ő hatására hagyom ott az illetőt annakidején. Még így is lehet, hogy őt okolnám, bármi nehézség van, pedig ha maradok abban a kapcsolatban, csak még több gond lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!