Írjak végrendeletet?
Nyugdíjas vagyok és van 3 felnött gyermekem. Rosszúl bánik velem a fiam, aki a házamban lakik a volt nejemmel eggyütt. (nem bírom ki rakni őket) Két lányomnál vannak unokáim és az unokákra szeretném hagyni az összes vagyonom.
Jó megoldás lenne, ha végrendelkeznék? A fiamnak semmit nem szeretnék adni csak a két unokámnak. Járható út lenne, ez hivatalosan megoldhatóm? Hól csináltassam a végrendeletem?
Előszöris, Családsegítő központokban adnak jogi tanácsadást. Az ingyenes, ott érdeklődhet ezzel kapcsolatban, és utána hivatalosan is intézkedhet. Én írnék végrendeletet az Ön helyében.
Szívből kívánom, hogy sikerrel járjon!
20/L
Végrendeletet közjegyzővel vagy ügyvéddel lehet csináltatni, vagy sajátkezűleg írni, és minden oldalt 2 tanuval is aláiratni, dátumozni.
De ha végrendelet van, a köteles rész, (ami az eredeti fele) akkor is jár a végrendeletből kihagyott fiadnak. Úgy tudom, hogy lehet kötni öröklési szerződést, aminél ilyen nincs. Vagy eladod a gyerekeidnek, akiket nem akarsz kitagadni.
Szerintem beszélj ügyvéddel, hogy minden úgy legyen, ahogy te szeretnéd, és ne lehessen megtámadni a végrendeletet.
Te magad is végrendelkezhetsz, ha a formai követelményeket betartod :
- kézzel kell írni
- a vagyontárgyakat pontosan meg kell nevezni, ingatlannál a telekkönyvi kivonatban szereplő adatokat pontosan beírni, stb.
- minden oldalt kézzel alá kell írni (dátum, aláírás)
- a végén legyen dátum, község/város, aláírás
Az lenne a legjobb, ha közjegyzőnél íratnál végrendeletet, az biztosan érvényes lesz!
A fiadat csak akkor tagadhatod ki az örökségből, ha bizonyíthatóan az életedre tört, illetve méltatlanul viselkedett (börtönbe került).
Egyéb esetben jár neki a "köteles rész", vagyis az egyébként ráeső örökrész FELE! Ezt a bíróság simán megítéli neki, ha nincs kizáró ok.
Lehet még "tartási szerződést" kötni a többi gyerekeddel, és így rendelkezni, hogy a tartás fejében kizárólag az övék lesz minden hagyatékod. Ebben az esetben a fiadnak nem jár köteles rész!
Papa, miert banik egy gyerek rosszul a szulojevel? Biztosan van ra oka! Ha egy gyerekkel jol bannak a szulok mindig, kicsi kora ota szeretettel nevelik, akkor az a gyerek szereti, imadja a szuleit.
En nem vedem meg a fiat, de oszinten, szalljon magaba papa! Ha meghal, ne legyen lelkiismeret furdalasa.
Mindenkepp menjen ugyvedhez, mondja el a gondjat, bajat, mert nehogy rosszul suljon el a dolog!
Azert gondolja vegig a dolgokat, mert a fianak igaz, hogy most nincs meg gyereke, de ha majd lesz neki, akkor az o gyerekeinek is jarna egy kis orokseg, nem gondolja papa?
Nem all szandekomban megserteni, csak kicsit igazsagtalannak tartom a dolgot. Bocsika.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!