Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Írjak végrendeletet?

Írjak végrendeletet?

Figyelt kérdés

Nyugdíjas vagyok és van 3 felnött gyermekem. Rosszúl bánik velem a fiam, aki a házamban lakik a volt nejemmel eggyütt. (nem bírom ki rakni őket) Két lányomnál vannak unokáim és az unokákra szeretném hagyni az összes vagyonom.

Jó megoldás lenne, ha végrendelkeznék? A fiamnak semmit nem szeretnék adni csak a két unokámnak. Járható út lenne, ez hivatalosan megoldhatóm? Hól csináltassam a végrendeletem?

2009. nov. 26. 21:22
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
88%

Előszöris, Családsegítő központokban adnak jogi tanácsadást. Az ingyenes, ott érdeklődhet ezzel kapcsolatban, és utána hivatalosan is intézkedhet. Én írnék végrendeletet az Ön helyében.

Szívből kívánom, hogy sikerrel járjon!

20/L

2009. nov. 26. 21:26
 2/16 anonim ***** válasza:
94%
Sajnos van olyan, hogy köteles rész, ami így is, úgy is megilleti a fiadat. Nem vagyok profi ebben, de úgy hallottam, igazából nem tudod kitagadni. Egy ügyvéd biztos tudná, hogy milyen feltétele lehet ennek, ha létezik ilyen.
2009. nov. 26. 21:27
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

Végrendeletet közjegyzővel vagy ügyvéddel lehet csináltatni, vagy sajátkezűleg írni, és minden oldalt 2 tanuval is aláiratni, dátumozni.

De ha végrendelet van, a köteles rész, (ami az eredeti fele) akkor is jár a végrendeletből kihagyott fiadnak. Úgy tudom, hogy lehet kötni öröklési szerződést, aminél ilyen nincs. Vagy eladod a gyerekeidnek, akiket nem akarsz kitagadni.

Szerintem beszélj ügyvéddel, hogy minden úgy legyen, ahogy te szeretnéd, és ne lehessen megtámadni a végrendeletet.

2009. nov. 26. 21:31
 4/16 anonim ***** válasza:
65%
A végrendeletet,ha közjegyzővel csináltatod,azért fizetni kell. De ha saját kezeddel írod meg,(nem géppel) akkor még tanúk sem kellenek. Ha géppel írod,akkor két tanúnak alá kell írnia. Azt azért tudd,hogy bár mindened az unokáidra hagyhatod,az úgynevezett köteles rész jár a fiadnak. Kivéve,ha valami megbocsáthatatlan bűnt követett el ellened,és ez bizonyítható. A kész végrendeletet,ha nem tudod közjegyzőnél letétbe helyezni,olyan emberre bízd,akiben maradéktalanul megbízol.
2009. nov. 26. 21:31
 5/16 anonim ***** válasza:
82%
Természetesen megoldható, és az öröklési szerződés talán jobb a végrendeletnél, bele kell írni hogy minden ingó és ingatlan vagyonra vonatkozik-e, de mindenképp ügyvéddel ajánlatos megbeszélni és elkészíttetni a későbbi problémákat elkerülendő.
2009. nov. 26. 21:43
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
Ja, és nagyon kell figyelni hogy a rendelkezés alaki szempontból hibátlan legyen, máskülönben megtámadható és előfordulhat hogy semmisnek tekintendő. Ezért jobb szakemberre bízni.
2009. nov. 26. 21:46
 7/16 anonim ***** válasza:
100%

Te magad is végrendelkezhetsz, ha a formai követelményeket betartod :

- kézzel kell írni

- a vagyontárgyakat pontosan meg kell nevezni, ingatlannál a telekkönyvi kivonatban szereplő adatokat pontosan beírni, stb.

- minden oldalt kézzel alá kell írni (dátum, aláírás)

- a végén legyen dátum, község/város, aláírás

Az lenne a legjobb, ha közjegyzőnél íratnál végrendeletet, az biztosan érvényes lesz!

A fiadat csak akkor tagadhatod ki az örökségből, ha bizonyíthatóan az életedre tört, illetve méltatlanul viselkedett (börtönbe került).

Egyéb esetben jár neki a "köteles rész", vagyis az egyébként ráeső örökrész FELE! Ezt a bíróság simán megítéli neki, ha nincs kizáró ok.

Lehet még "tartási szerződést" kötni a többi gyerekeddel, és így rendelkezni, hogy a tartás fejében kizárólag az övék lesz minden hagyatékod. Ebben az esetben a fiadnak nem jár köteles rész!

2009. nov. 26. 21:49
 8/16 A kérdező kommentje:
Köszööm a sok válszt! Azt hiszem közjegyző segítségét fogom igénybe venni, és megérdeklődöm mi lenne a jó megoldás. Köszönöm
2009. nov. 26. 21:56
 9/16 anonim ***** válasza:
68%
Az én nagyszüleim öröklési szerződéssel oldották meg és így szóba sem került a köteles rész, csak apámat is megkérdezték hogy elfogadja-e.
2009. nov. 26. 22:01
 10/16 anonim ***** válasza:
10%

Papa, miert banik egy gyerek rosszul a szulojevel? Biztosan van ra oka! Ha egy gyerekkel jol bannak a szulok mindig, kicsi kora ota szeretettel nevelik, akkor az a gyerek szereti, imadja a szuleit.

En nem vedem meg a fiat, de oszinten, szalljon magaba papa! Ha meghal, ne legyen lelkiismeret furdalasa.

Mindenkepp menjen ugyvedhez, mondja el a gondjat, bajat, mert nehogy rosszul suljon el a dolog!

Azert gondolja vegig a dolgokat, mert a fianak igaz, hogy most nincs meg gyereke, de ha majd lesz neki, akkor az o gyerekeinek is jarna egy kis orokseg, nem gondolja papa?

Nem all szandekomban megserteni, csak kicsit igazsagtalannak tartom a dolgot. Bocsika.

2009. nov. 27. 00:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!