Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mondja meg nekem valki mit...

Mondja meg nekem valki mit tegyek, hogy kimásszak ebből? Hogyan szakadjak le anyámról?

Figyelt kérdés
34 éves vagyok.Egy gyermekes anyuka.Lelkileg teljesen sérült, összetört ember. a családom összes tagjával együtt.Anyám miatt. nem enged élni senkit maga körül,senkit!Apám is tönkrement már mellette. 78 éves anyu és tolószékben van. de világ ééletében ilyen agresszív, uralkodó volt, egy igazi zsarnok!kőszívű, parancsnok, akit mára már megútáltam teljesen!De nem tudok szabadulni tőle.Eddig a sajnálatom miatt, most meg már apám miatt..mert bármit is teszek neki az rossz, hülyeség, üvölt,ordít, mert más ereje nincs a száján kívül. a helyzet az, hogy apuba is belenevelte már a függőséget..bemagyarázta neki,hogy kötelessége őt "tisztelni" amiért hajdanán megmentette apámat a haláltól(akkoriban ivott sokat)és ezt apu el is hiszi, hiába mondom neki,hogy már milliószor visszafizetett neki mindent hisz 12 éve ő ápolja nap mint nap, nélküle a wc-re sem tudna kimenni...mégsem tud segiteni nekem abban, hogy felvállaljak anyám előtt döntéseket...hazudozom neki mióta világ a világ!képtelen vagyok igazat mondani neki bármilyen lérdésére, mert ha néha meg is próbáltam, szinte ájulásig behiztizte magát..volt,hogy orvost is kellett hivni hozzá..mindenki gondját a magáévá teszi,mártírként hurcolja, hogy aztán ezért őt tisztelje valaki de már senki nem tudja!uralkodik, felsőbbrendűnek érzi magát mindenki felett..én ma már pszicholóiai eset vagyok az biztos. a legnagyobb bajom az, hogy még most is az tart leginkább vissza,hogy beteg, hogy idős, hogy már úgysem tud változni és belehal ha szembeszállok vele..de bevallom néha már azt kívánom..próbáltam én már azt is, hogy nem keresem csak amit muszály,annyit beszélek vele..de ez is baj...ha nem hivom felhív és nem számit éppen mit csinálok, hol vagyok üvölt a telefonba,hogy milyen hálátlen gyerek vagyok, felnevelt megszült és még csak fel se hivom,mi van vele...ha felhivom akkor meg azért ordit hogy mért nem megyek ki hozzá inkább...ha kimegyek, na az aztán a teljes csőd..sígitsen nekem valaki, érzem hogy csakis a sokkterápia tenné meg a hatását, mégsem vagyok képes rá..
2009. nov. 23. 20:30
1 2 3 4
 31/37 anonim ***** válasza:
100%
Ha legközelebb öngyilkossággal fenyegetőzik, szólj nekem nyugodtan, viszek neki jó erős kötelet, és kösse fel magát, ELŐTTEM!
2009. nov. 30. 13:39
 32/37 anonim ***** válasza:
100%

A családot együtt kell megvizsgálni, mint egy rendszert. Miért van szüksége ennek a családnak egy mártírra, egy megmentőre, egy (volt) alkoholbetegre? Miért van neked bűntudatod?

Érdemes egymásnak megadni azt, amire kinek-kinek szüksége van. Édesanyádnak tiszteletre van szüksége, te pedig sajnálod őt. Neked szabadságra lenne szükséged, ha jól értem, de fogságban akarnak tartani. Édesapád úgy érzi adós, pedig a játszmákhoz mindig két ember kell. Az alkoholbetegek jól ismert megmentősdijéhez is legalább kettő kell, és lám-lám fordult a kocka. Ki kit üldöz, és ki a megmentő?

1. Ha Budapesti vagy, kérj segítséget a MOTIVÁCIÓ Mozgássérülteket Segítő Alapítványtól. Sok helyen van már támogatószolgálat az országban. Tehermentesíthené egy kicsit a családot.

2. Olvass Eric Berne könyveket

3. A társfüggőség okait érdemes lenne megvizsgálni. Tanulj egy szakembertől. Segítséget elfogadni hasznos dolog. Nem kell mindig erősnek lenni.

2009. nov. 30. 14:16
 33/37 anonim ***** válasza:

szegény....:( ismerőskicsit,hasonló apám& anyám van bár messze nem ennyire... én most vagyok 16 éves,de nemrég leléptem otthonról páromhoz. anyámék most válnak.

tanácsom,hogy ne beszélj vele! egy-két hónap alatt képes lesz felfogni,hogy mit csinált! tégy ugy mintha nemis létezne!!! ez nálam is bevált,most anyám tart ott,hogy jön,hogy mennyi mindent rontott el...

csak tégy ugy egy ideig,mintha nemis létezne!

sok sikert!

2009. nov. 30. 18:59
 34/37 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj a fajtáddal, hogy a megoldást mástól várja, ill. csak beszélni akar róla. Csakhogy a másik megoldása egy kívülállóé, tehát objektív, nincs különösebb érzelmi elfogultság benne az anyád iránt. Rólad ez nem mondható el, ahogy nyilván az sem, hogy a válasz hatására nézőpontot váltasz, vagy, ha úgy tetszik, kiszakadsz a mostaniból.

Ahhoz, hogy az légy, aki most csak vágysz lenni, az kell, hogy magad juss el az objektív nézőpontba a problémád tekintetében.

Javaslat: rendszerezz a fejedben, méghozzá tapasztalatokat. Te és anyád közötti kommunikáció lehetőségétől kezdve szedd össze mindegyik olyan válaszreakciódat, amivel próbáltad pozitív irányba befolyásolni a dolgokat, de nem sikerült: az összeset el kell felejteni, sosem fog működni, helyettük kézenfekvően az ellentétüket kell alkalmazni.

2 megoldás van az erőszakosra: lemész a szintjére és a saját pályáján legyőzöd v. otthagyot és keresel valami jobb elfoglaltságot. Értsd: az első nem megfelelő hangnemű szónál faképnél hagyod v. kinyomod a telefont. Az újdonság erejével fog rá hatni, ha kénytelen lesz ráeszmélni, hogy SEMMIT nem tud elérni, még annyit se, hogy az első hangosabb mondatát befejezze. Következésképp mást fog megpróbálni.

Amúgy meg mi a gond azzal, hogy a szembeszállásba belehal? Ha ennyi értelmet talál az életben, akkor jelenleg is csak szenved.

2009. dec. 1. 09:53
 35/37 anonim ***** válasza:

Itt már valaki említette Eric Berne-t. Én egy másik könyvet ajánlanék, szintén a Lélek kontroll sorozatból.

Susan FORWARD: Mérgező szülők.

És mindenképpen javaslom a téma feldolgozását szakember segítségével. Bátorságot és kitartást kívánok! A saját érdekedben.

2009. dec. 1. 13:50
 36/37 anonim ***** válasza:

Értem, hogy mi a problémád, és rettentő nehéz helyzetben vagy. Mégis egy nagyon egyszerű dolgot mondanék. Ő az anyád. Felnevelt, neki köszönheted, hogy élsz. Tiszteld. Ennyi!!!!!! Amit mond, hadd mondja... Nem szabad engedned, hogy az önértékelésedben bármi csorbát vessen az anyád. Ezt valahogy "agyban" kell helyretenned. Csak magadra és a fiadra koncentrálj, ez az amiért élsz!!!

Szegény nem véletlenül van tolószékhez láncolva....

2009. dec. 1. 18:55
 37/37 anonim ***** válasza:

Ha valamit semmiképp nem tanácsolok, az, hogy egyszer-kétszer többször megüsd. Oszt ennyi.

A betegségeink üzenetet is hordoznak a számunkra. A bénaságnak is van egy lelki bénaság gyökere.

Ám mindenkinek a saját leckéit kell megtanulni, nem a másokét.

Ne érezz bűntudatot. A mártír anya arra alapozza a játszmáját. Ne is bántsd őt. Bántja már saját magát. Szállj ki a játszmából szépen. Figyelj a saját igényeidre. Törődj magaddal is, a gyerekkel is. Felnőtt vagy, élvezd az életedet. Légy megbocsátó, akkor nem függsz tőle. A bűntudat, és a harag tart függésben.

2009. dec. 1. 19:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!