Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mondja meg nekem valki mit...

Mondja meg nekem valki mit tegyek, hogy kimásszak ebből? Hogyan szakadjak le anyámról?

Figyelt kérdés
34 éves vagyok.Egy gyermekes anyuka.Lelkileg teljesen sérült, összetört ember. a családom összes tagjával együtt.Anyám miatt. nem enged élni senkit maga körül,senkit!Apám is tönkrement már mellette. 78 éves anyu és tolószékben van. de világ ééletében ilyen agresszív, uralkodó volt, egy igazi zsarnok!kőszívű, parancsnok, akit mára már megútáltam teljesen!De nem tudok szabadulni tőle.Eddig a sajnálatom miatt, most meg már apám miatt..mert bármit is teszek neki az rossz, hülyeség, üvölt,ordít, mert más ereje nincs a száján kívül. a helyzet az, hogy apuba is belenevelte már a függőséget..bemagyarázta neki,hogy kötelessége őt "tisztelni" amiért hajdanán megmentette apámat a haláltól(akkoriban ivott sokat)és ezt apu el is hiszi, hiába mondom neki,hogy már milliószor visszafizetett neki mindent hisz 12 éve ő ápolja nap mint nap, nélküle a wc-re sem tudna kimenni...mégsem tud segiteni nekem abban, hogy felvállaljak anyám előtt döntéseket...hazudozom neki mióta világ a világ!képtelen vagyok igazat mondani neki bármilyen lérdésére, mert ha néha meg is próbáltam, szinte ájulásig behiztizte magát..volt,hogy orvost is kellett hivni hozzá..mindenki gondját a magáévá teszi,mártírként hurcolja, hogy aztán ezért őt tisztelje valaki de már senki nem tudja!uralkodik, felsőbbrendűnek érzi magát mindenki felett..én ma már pszicholóiai eset vagyok az biztos. a legnagyobb bajom az, hogy még most is az tart leginkább vissza,hogy beteg, hogy idős, hogy már úgysem tud változni és belehal ha szembeszállok vele..de bevallom néha már azt kívánom..próbáltam én már azt is, hogy nem keresem csak amit muszály,annyit beszélek vele..de ez is baj...ha nem hivom felhív és nem számit éppen mit csinálok, hol vagyok üvölt a telefonba,hogy milyen hálátlen gyerek vagyok, felnevelt megszült és még csak fel se hivom,mi van vele...ha felhivom akkor meg azért ordit hogy mért nem megyek ki hozzá inkább...ha kimegyek, na az aztán a teljes csőd..sígitsen nekem valaki, érzem hogy csakis a sokkterápia tenné meg a hatását, mégsem vagyok képes rá..
2009. nov. 23. 20:30
1 2 3 4
 21/37 A kérdező kommentje:
mindenkinek nagyon de nagyon köszönöm a segítő szándékát..de a jván már régesrég túl vagyunk..eredménytelenül..én 18 évesen belemenekültem egy rossz házasságba, aztán elváltam a fiammal csodás a kapcsolatunk...csak hogy még jobban érzékeltessem: amikor elmondtam,hogy elválok, behiztizte magának az orvost,aki hetekig oltotta, hogy aztán nekem évekig a fejemhez vághassa, majdnem meghalt miattam...és nem a tolószéktől ilyen. kisgyerek koromban pl. engem és a bátyámat(aki dawnkóros)kikötözött a kert végi meggyfához,órákra is akár a tűző napra, ha vendégek jöttek, ne zavarjunk a hangoskodással és ne lássák a "dilis gyerekét"itt volt a baj...mert ekkor magunk voltunk senki nem látta,tudta ezeket.Azt sem amikor ütött vert amikor nem 5-öst hanem 4-est kaptam, azt sem amikor 6 évesen, elsősként, véresre verte a kezeimet fakanállal azért,hogy megtanuljam, nem lehetek balkezes!!!!!meg is tanitotta, azóta is jobb kézzel írok, de pl. voltam már hipnózis alatt és akkor a bal kezemmel irattak velem, és csodálatosan szép betűkkel irtam, amit éberen képtelen vagyok megtenni,de álmomban folyton balkézzel csinálok mindent.Ezt sem tudta senki, csak mindenki őt istenítette,hogy mennyit "fáradozhatott" azért,hogy jobb kézzel tudjak írni.Amikor kamaszodtam, még mindig mozgékony volt, rámtelepedve ellenőrizgetett...pl. képes volt a bugyijaimat szagolgatni, nehogy "elkurvuljak", éjjelente apámat ugrasztani, aki hajnaltól estig dolgozott,mindenféle rémtörténetekkel,hogy menjen utánam,nézzen meg hol vagyok,kivel mit csinálok!!!a bátyámat végül beadta egy intézetbe,persze ezt is apámra keni, mivel amikor bevitték(hozzáteszem ideiglenesen)akkor anyu kórházban volt,apunak meg dolgoznia kellett és nem tudta ellátni.Engem elvitt a keresztanyámhoz, hisz iskolába jártam, a tesómat pedig orvosi segitséggel IDEIGLENESEN bevitték egy otthonba...amikor hazajött mártírkodva hireszteltehogy apám bedugta az ő kicsi fiát a diliházba és nem tudta visszaszerezni, akárhogyan próbálta..persze meg sem próbálta...és ezeket mind-mind magamra hagyva éltem át...apám eleinte az italba menekült,amiből később valóban anyám mentette meg, mivel laludt a hóban, lefagyott a lábfeje és ő ápolta..ez tényleg így volt(de talán én vagyok a gonosz ha ebben csak azt látom, azért mert akkor még apám nevén volt csak a házunk????) az idősebb bátyám pedig élte az életét tőlünk távol..megjegyzem, őt is anyám kényszeritette a házasságra,mert terhes lett a barátnője és ez igy helyes...amikor pedig erőt gyűjtve elébe állt a lagzi hetében,hogy nem fog megnősülni, anyám öngyilkossággal fenyegetőzött, amivel elérte a lagzit,mégis..ja persze rá fél évre a bátyám akart a vonat elé ugrani, végül is a jobbik megoldást választotta..elvált.mára az egész falu ismeri, senki nem néz rá sem, egyetlen barátja nincs,mindenkit csak kihasznált. De addig tehetetlen vagyok, amig apámat nem tudom meggyőzni,hogy 70 évesen sem késő új életet kezdeni...ráadásul belnevelte, sőt agymosásával elérte,hogy apám csak azt tudja mondani hogy neki mellette a helye,mert annakidején megmentette.köszönöm a segitséget mégegyszer...azt hiszem amint lesz egy kis pénzem elmegyek pszichológushoz is...és közben reménykedem, hogy minél hamarabb elmegy közüllünk..
2009. nov. 24. 09:10
 22/37 anonim ***** válasza:
78%

Azért ugráltat, mert hagyjátok! Keménység nélkül sajnos egyikőtök sem tud megszabadulni tőle (mármint a zsarnokoskodásától). Bár gyanítom, hogy ilyen korban már abból sem tudna lejjebb adni. Sajnos azt kell mondjam, ezt talán anno apukád szúrta el, hogy hagyta. Most már "csak" ilyen áron tudnátok "észhez téríteni", hogy elájul stb.... Nekem az exanyósom volt ilyen, illetve a volt férjemmel beszélve, egyre rosszabb.... 3 fiút nevelt fel, plusz ott volt a férje és mind a négyükön uralkodott. Mindent, de mindent meg akart mondani mindenkinek. Exapósomat a sírba tette, én úgy gondolom nagyrészt az idegességnek köszönhető ez, amit miatta élt át. A fiait, menyeit eltúrta magától, az, hogy a házasságunk tönkrement közvetetten neki volt köszönhető.

Sajnálom, hogy nem tudtam érdemben segíteni, de szerintem nagyon nem lehet már egy ilyen idős embert megváltoztatni.

2009. nov. 24. 09:19
 23/37 anonim ***** válasza:
53%

09:07-es nem én vagyok, de ahhoz hozzáfűzve.

Oka van, hogy édesanyád így viselkedik, hogy ilyen. Az idegesség, a mérgesség állapota nem jó, főleg annak nem, aki érzi - és ráterheli másokra. Ez jóval nagyobb szenvedés neki, mint annak, akin kitölti, mert Te bármikor szabadulhatsz tőle, de ő nem tud már egy ideje "szabadulni dolgoktól".

Ami eszembe jutott, hogy neki (anyukádnak) is biztos megvan az a dolog az életében, ahol elakadt, ami kiváltotta nála ezt a viselkedést. Ő ezt (a kiváltó okot-okokat) sose mondja el nektek, mert úgy gondolja, hogy így erős embernek tűnik a szemetekben (legalábbis régen, mint családanya, annak kellett lennie) - de ezt (mármint az erősséget) már magáról nem hiszi el ott mélyen bent. Minden egyes kitörése egy kiáltás felétek, hogy segítsetek, mert megőrülök - és mint mondtam, ez neki egy nem jó állapota (ki imád idegesnek lenni??????). Ha ez segít, legyetek (a többiekkel a családban) az anyu lélekbúvárai, és segítsetek neki kibogozni azt a fránya gubancot a múltjából, ahol az élete megbicsaklott. Hálás lesz, mert teher esik le róla - és ez esetben óriási.

Saját tapasztalatom: az én anyám is őrzött töréseket, még egészen gyerekkorából ...

A magad érdekében ne feledd: felnőtt, önálló ember vagy, és ezt is javaslom hozzáállási alapnak. Ez az alapvető tisztelet ebben az esetben vele és magaddal szemben.

2009. nov. 24. 11:30
 24/37 anonim ***** válasza:
90%

Szia! Ha van időd, olvasd el ezt a könyvet:

[link]

Egy pszichiáternő írta, aki évtizedekig foglalkozott olyanokkal, mint te. Nekem is hasonló problémáim voltak, mint Neked, és ez a könyv rengeteget segített (egy ismerőstől hallottam róla én is, akinek szintén hasonló gondjai voltak, és neki is sokat segített). Nemcsak a szokásos elméleti okoskodás, hanem lépésről lépésre végigvezet a megoldás felé vezető úton, meg vannak benne tök hasznos személyiségtesztek is. Szerintem egy próbát megér. Amúgy a többiek is sok hasznos dolgot mondtak. Hidd el, sikerülni fog, sokkal több embernek van ilyen gondja, mint gondolnád. És minden elismerésem azért, hogy egy ilyen szörnyű gyerekkor után is képes vagy normálisan nevelni a fiad :)

2009. nov. 24. 12:31
 25/37 A kérdező kommentje:
nem nagyon látok semmi más megoldást, mint a teljes elszigetelődést, egy bizonyos hosszabb ideig, csakis apuval tartani a kapcsolatot.Mert képtelen vagyok anyunak igazat mondani.Hisz abban a pillanatban,ahogy felemeli az amugy sem kicsi hangját, a vér is kifut az ereimből.Reszketek,izzadok,fázom és sajnos szívritmusbeli gondjaim is vannak olyankor..pszihésen okoz fizikai tüneteket.Mondom, orvosi segítség is kell már..Hazudni pedig mostmár végérvényesen nem fogok,soha többet!!!!!!köszönöm a könyvet el fogom olvasni,meg is rendeltem máris. A könyvek jóbarátaim,nélkülük már nem lennék ez sem ami most vagyok.sokat segítettetek rajtam ismét..
2009. nov. 24. 12:45
 26/37 anonim ***** válasza:
100%
A telefont még mindig leteheted, ha üvölteni kezd. Ha nála vagy, akkor veszed a kabátod és viszlát, miután kitombolta magát.
2009. nov. 24. 15:14
 27/37 anonim ***** válasza:
Szia, én vagyok, aki az előbb a könyvet írta. A teljes elszigetelődés jó gondolat, miután nagyon kivoltam, én se tartottam anyámmal a kapcsolatot több, mint 3 évig. És nagyon jót tett, megnyugodtam, lelkileg rendbe jöttem. Ha nem tettem volna ezt, szerintem ma már tutira a zárt osztályon lennék. Lényeg az, hogy ne foglalkozz vele, ha a távoli rokonaid, ismerőseid megszólnak a hátad mögött emiatt. A könyv pedig tényleg sokat fog segíteni :)
2009. nov. 24. 15:34
 28/37 A kérdező kommentje:
azt még muszály hozzáfűznöm, hogy miért nem engedhetem meg magamnak, a vele való találkozást...már valóban orvosi eset vagyok,mivel ha a közelébe kerülök, teljesen más leszek, nem tudom uralni,kontrollálni a dolgaimat, rögtön elkezdek hazudozni de olyannyira, hogy pl. ha megkérdezi hol voltam, vagy hogy mit főztem arra is hazudok!!és ez csak akkor tudatosodik amikor eljövök tőle.Ha nem találkozunk, volt már,hogy kórházba voltam 2 hétig és tök jól voltam,persze csak ha nem hivott fel..ezért muszály megszakítanom vele a kapcsolatot..vagy szembe kell szállnom vele, de erre nem hiszem,hogy képes lennék tragédia nélkül...
2009. nov. 24. 19:18
 29/37 anonim ***** válasza:
Szerintem anyádnak nem ártana egy gyógyszeres pszichiátriai kezelés. Vagy már úgy is mindegy?
2009. nov. 30. 10:44
 30/37 A kérdező kommentje:
Persze,hogy nem ártana, de nem hajlandó még csak olyan háziorvos által felírt gyógyszereket sem beszedni, aminek a betegtájékoztatójában olvasott szöveg neki nem tetszik!Sőt, kijelenti,hogy ő nem hülye, neki nem kell semmilyen nyugtató! Ha nincs benne tájékoztató8mert próbáltuk már, h kivesszük) akkor meg azért nem veszi be!És hát, az is igaz, hogy 78 éves..
2009. nov. 30. 13:07
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!