Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szerinted van értelme kíméletb...

Szerinted van értelme kíméletből nem megmondani valakinek, hogy rákbeteg?

Figyelt kérdés

Nagyon idős nagypapáról van szó és nem tudják még az orvosok milyen kezelést alkalmazzanak ( a műtét akár rendkívül veszélyes is lehet). A szövettan eredmény sajnos rossz lett, de amíg az orvosok tanácskoznak talán jobb lenne nem megtudnia (én úgy gondolom maximum eddig lehet húzni, halasztani... végül is joga van tudni). Amúgy ő velünk él.

Van egy másik rokonunk, aki terhessége elején jár és nagyon jó a kapcsolata az időssel és mi is heti többször beszélünk telefonon, jó a viszonyunk, de a szülei azt akarják ne tudja meg a rossz hírt (a baba miatt), de mégis hogyan lehet titkolózni? Ha kerek-perec rákérdez a szövettanra mit mondjak neki? Szerintem nem jó ez így. Mit tennél ebben a szituációban?

2013. nov. 30. 10:23
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem is joga van tudni mindkettőjüknek. Ez nem egy összetört váza, ami helyett majd veszünk újat és sosem derül ki, hogy elhallgattunk ezt-azt. Itt egy életről van szó, ahol a nagypapának joga van tudni és eldönteni azt, hogy hogyan szeretné kezelni a helyzetet, illetve leélni a hátralevő időszakot. Anno a dédnagypapámról is kiderült, hogy rákos. 80 év fölött volt már, a tudata tiszta volt, de 8 éve egy agyvérzés miatt csak vegetált. Ő kérte, hogy ne legyen kezelés, műteni az orvosok már nem merték. Néhány hónap múlva elment, de nem hagyott lezáratlanul semmit, elbúcsúzott mindenkitől, akitől szeretett volna és ugyan félt, várta a megváltó halált. Joga volt neki is ahhoz, hogy tudja az igazságot és joga van ehhez minden más embernek is.
2013. nov. 30. 12:29
 12/15 anonim ***** válasza:
100%
Édesapám legjobb barátja nemrég (váratlanul) hunyt el, a lánya két héttel a temetés után adott életet egy gyönyörű, egészséges kisgyereknek. Nagy hassal, szinte a kórházból jött el Magyarországra (a lánya oszták) a temetésre, mégsem volt semmi gond a babával. Nem ettől fog elvetélni, azt viszont soha nem fogja nektek megbocsájtani, hogy az információ hiányában nem tudott számára megfelelően elbúcsúzni az általa nagyon szeretett embertől.
2013. nov. 30. 12:40
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk nem mondták meg, hogy a nagyapám rákos. Annyit mondtak, hogy nem tud pisilni és azért kell kórházba hordani, mert 'le kell engedni' a veséjéből.

Ennek az eredménye az lett, hogy a halála előtti 3 hónapban nem láttam. Karácsony előtt 1 héttel halt meg. Remek volt, a mai napig nem bocsátottam meg, hiába voltam gyerek, de nem tudtam elköszönni.

Amúgy ha terhes, a hirtelen halála sokkal jobban meg fogja viselni, mint ha fel tudna rá készülni.

2013. nov. 30. 17:49
 14/15 anonim ***** válasza:
Attól függ, hogy mikorra várható az orvosok döntése. Ha napokon belül meg lesz, akkor azt még megbocsátható, ha megvárjátok. Heteket viszont ne várjatok vele. A kismamának is nyugodtan meg lehet mondani, nem fogja jobban felzaklatni a hír mint titeket (elvégre veletek él).
2013. nov. 30. 19:44
 15/15 anonim ***** válasza:
Én viszont egy idős tanáromtól hallottam azt a történetet, hogy a férjét évtizedekkel korábban rákkal idagnosztizálták, és neki, a feleségnek árulták el ezt először. A nő pedig úgy ítélte meg, hogy ha a férje megtudná, hogy rákos, biztosan feladná és belehalna, míg ha nem tudja meg, akkor jobb eséllyel gyógyulhat meg. Végül nem árulta el neki, hogy rákos, és fel is gyógyult, vagyis igaza lett a néninek, hogy így döntött. Amíg ezt a történetet nem hallottam, én is az itt látható véleményen voltam, hogy mindenkinek joga van tudni, ha halálos beteg.
2014. jan. 1. 14:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!