Hosszú a történet, először is elváltak a szüleim anyukámmal ketten éltünk sokáig, akkoriban jó volt anyu jól keresett és volt pénze, aztán újra férjhez menz és azóta együtt "züllenek". Már kb 5 éve házasok az új férjével, aki minden pénzt elkölt, a fizetése 180 ezer volt + még egyéb keresetei így kb olyan 200-250-et szedett össze havonta, de kb 400-at költenek. Mindent hitelre vesznek 3,5 millás autót, anyunak is vettek egy autót hitelere az 700ezer, meg mindenféle olyan dolgot ami felesleges, 500 ezres ágyneműt, meg ruhákat. Nincs olyan ismerős akitől ne kértek volna kölcsön, meg provident, lakáshitel és egyéb... A pasinak 8 osztálya van, de egy ismerős felvette a vállalkozásához és rábízott mindent, de azt mondta a főnökének, hogy ha nem fizet neki többet akkor keres más munkát, most elment ugyan dolgozni, de 2 hét után ugyan ezt közölte ott is... Anyu most jó fizetést kap, de már akkor elköltötte a fizuját mikor még meg sem kapta. Én már külön élek, de nagyon bánt a helyzet. Félek, hogy mindenüket elviszik, mert az egyik autót már elvitte a bank! Mit tehetnék? Köszi mindenkine, főleg annak aki végig olvasta! :)
Te nem nagyon tudsz tenni semmit, hiszen itt nem pusztán arról van szó, hogy Tomi mosópor helyett a drágábbat veszik, hanem esztelen mértékű pazarlásról.
Ha beszélni próbálnál velük, maximum egy "Nem a te dolgod" lenne a válasz. Sok embernél a költekezés hitelből egy életvitel, őket nem érdekli, hogy egyik napról a másikra élnek, csak a jelen számít nekik. Ha nagyon belefolysz a dologba, akkor a végén rávesznek, hogy adj nekik kölcsönt, vagy fizesd az egyik hitelüket.
Hitelfüggőkkel nem lehet mit kezdeni.
2009. okt. 30. 08:56
2/11 anonim válasza:
sajnos nem tehetsz semmit. anyukádat beszippantotta a fogyasztói társadalom... ha már észérvekkel nem tudod őket meggyőzni, akkor inkább arra törekedj, hogy neked ne kelljen hiteleket felvenni...
2009. okt. 30. 08:57
3/11 A kérdező kommentje:
Én amíg csak tehetem nem szeretnék felvenni hitelt, főleg nem haszontalan dolgokra. Annyira durva ez az egész, szégyenlem magam helyettük, mert rengetegen mondják nekem, hogy kértek tőle kölcsön és megsem afják, közben meg drága dolgokat vesznek. Ja és ráadásul a házra sem költenek, közben az udvaron meg ott áll 2 autó... Ráadásul nem is becsülik meg a dolgokat, ritkán takarítanak, meg beengedik a macskákat (van vagy 5) és napokig nem takarítanak fel utánnuk... Borzasztó na...
2009. okt. 30. 09:02
4/11 A kérdező kommentje:
A párom ráadásul nagyon tisztaság mániás és ezt anyu is tudja és szégyenli is magát nem is hívta meg a mainapig magukhoz, pedig már 4 éve vagyunk együtt és én is tartok attól, hogy oda vigyem. Tudom szégyen ilyet mondani, de ezt érzem. De ha szégyenli anyu az állapotokat akkor miért nem változtat a pénzügyekben is meg a tisztaságban is? Ha mondom neki, hogy segítek kitakarítani, mindig azt mondja, hogy semmi kedve és hagyjam mát mert fáradt.
2009. okt. 30. 09:08
5/11 anonim válasza:
Nos nekem ugyanez volt a helyzet csak kevesebbet kerestek a szüleim, esztelenül pazaroltak én gyüjtötem a pénz 18 éves koromig nem költötem még szorakozásra sem a szükségletett meg megkaptam tölük de anyira pazaroltak hogy nem tudtam volna ott maradni se igy fogtam belefogtam egy két üzletbe az addigra öszegyüjtött pénzemet és ma már van egy több tiz millios cégem 5-6 alkalmazotal és a szüleimet is ugymond kihuztam a szarbol. Szoval jol sült el a dolog, azt javaslom a saját életedet alapozd meg de azt alaposan és ha jol keresel könyebb lesz felnöt fejel is beszélni velük és akkor már nem is lenne olyan nagy porblém a pazarlás . De amugy hátha halgatnak rád megprobálhatsz kicsit felvetni egy két példát hog kicsit vegyenek visza a költekezésböl kész érvekel . remélem tudtam segiteni
2009. okt. 30. 09:20
6/11 A kérdező kommentje:
Köszi! Sajnos én nem keresek olyan jó mint ők. De igyekszem nem elszórni a pénzem, kijövök belőle, de félretenni nem negyon tudok ennyiből, azt tervezem külföldre megyek dolgozni (ott arra számítok tudok többet keresni) amint összegyűjtöttem a pénzt a nyelvtanfolyamra. Próbáltam már velük beszélni, egy papírra leírtam nekik - +- oldalt készítve a kiadásaikat, de nem is érdekelte őket!
2009. okt. 30. 09:51
7/11 anonim válasza:
Nekem van egy ismerősöm, akinek az az elmélete, hogy a pénz, mint olyan, nem létezik, csak virtuálisan. Hitelkártyákból, hitelekből él, egyik hitelét másikkal törleszti. És nem érzi úgy, hogy baromságot csinálna. Ha valamilyét elviszi a bank, akkor megvonja a vállát, hogy legalább lesz az adott dologból új. Már a gyerekével is hitelt akart felvetetni saját magának. Erre nagyon vigyázz!
Aki így él, és gondolkozik, pláne, hogy nem fiatal, azzal sajnos nem tudsz mit kezdeni. Ahogy előttem írta valaki: beszippantotta a fogyasztói társadalom...
2009. okt. 30. 09:54
8/11 anonim válasza:
Hát amit most olvastam az tényleg a végsö proba egyike volt amikor már papiron nyujtja be az ember a bizonyitékokat :)
Ha ezek után sem akkor én már bedobnám a törölközött , viszont a külföldi tanuláshoz anyit hogy szerintem érdemesebb lenne kimenni és aztán kint megtanulni a nyelvett én sem magyarországon lettem gazdag hanem münchen ben sikerült talpra állnom méghozzá ugy hogy német nyelvtudást igényelt egy cég társként és 1,5 millio ft-vel be kellet szálni aztán elégé felkapot lett a cég a tás tulaj meg kihalt igy a fiát meg kivásároltam mert nem érdekli az ilyen most meg itt vagyok egyedül a sokat érö cégel németországba ,most mondjuk magyarországon vagyok rokonoknál de ez más tészta :) Ezzel azt akarom mondani hogy sok ismerösöm is ki ment külföldre és ott tanult nyelvet de ha elhelyezkedsz alkalmazotként az is több százezreket keress magya forint szinvonalhoz képest.
2009. okt. 30. 09:55
9/11 anonim válasza:
Szerintem nem sok mindent tehetsz! Abban legyél következetes, hogy a kölcsöneik visszafizetésében ne segíts. Ha már annyira nincs pénzük, hogy nincs mit enni, mond, hogy anyukádnak adsz, de ne traktáld őket. Az, hogy mások adnak kölcsönt, megint nem tudod befolyásolni. Majd rájönnek, hogy nem kell adni nekik.
Foglalkozz a te megélhetéseddel. Hozzájuk jobb is ha nem mész, inkább anyukád menjen hozzátok. Így látni fogja az óriási különbséget, és előbb-utóbb lépni fog. (remélem)
Legyél türelmes, az ő életüket te nem élheted le. (Érkedes ezt eddig csak szülőnek mondtam, nem gyereknek.)
2009. okt. 30. 09:57
10/11 A kérdező kommentje:
Annyira tartok attól, hogy elviszik a házukat és nem lesz hol lakniuk? De semmi szégyenérzetük sincs ám... Még azon szoktak felháborodni, ha valaki vissza meri kérni a pénzt. Kért a húgától is és nem adta neki vissza és képzeljétek felhívta a húgát, hogy kísérje már el ruhákat venni... Én nagyon kivagyok, és megvagyok ijedve!!!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!