Miért baj, ha valaki különleges nevet ad a gyermekének?
Nemrègiben volt egy kèrdès, ahol "apuka" felsorolt nèhány szèp irodalmi-mitologikus nevet: pèldául Ariadnè vagy Parszifál
A többsèg azonnal nekirontott, hogy milyen idióta, mindenki csúfolni fogja a gyerekeit (bár ezt az èrvet sosem èrtettem), ès hogy lèteznek-e egyátalán ilyen nevek ( ez meg max. a válaszolók müveletlensègèt tükrözi).
Termèszetesen nem azt mondom, hogy mindenfèle nevet meg kellene engedni, de szerintem van különbsèg aközött, ha valaki egy irodalmi alakról nevezi el a gyerekèt (irodalomszeretetböl) vagy az aktuális brazil szappanopera szereplöiröl ( mert feltünèsi viszketegsège van). Az egyik èrtèket hordoz, a màsiknak pejoratív tartalma van.
Főiskolán egy évvel fölöttem járt egy Oresztész nevű fiú. A testvérének is valami hasonló (történelmi) neve volt.
Rettenetesen utálták mindketten a nevüket, még középiskolában is folyton csúfolták őket. Ő azt mondta, hogy ha lesz gyereke, sosem cseszne ki vele annyira, hogy ilyen nevet adjon neki, marad az egyszerű, hétköznapi neveknél.
Ne haragudj, drága kérdező... de, tényleg az a megoldás, hogy butának nevezed a válaszolókat, amiért nem tetszenek nekik az irodalmi nevek?...
Mert ha mi műveletlenek meg buták vagyunk, akkor te primitív, és ez nem a mi szegénységi bizonyítványunk.
Nekem erről a kérdésről egy közelben lakó kisfiú jut az eszembe, akit Ajándoknak hívnak. Annyira gáz, hogy kitalálták az Ajándék lánynév után a férfi változatot is.
Felnőttként el nem tudom képzelni, hogy hogy fogja viselni ezt a nevet.
Itt szerintem nem a véleményekkel van a gond, hanem az előadás stílusával.
Nekem pl. az a véleményem, hogy inkább adok valami szép, de ritka nevet a gyerekemnek. Nekem egy teljesen átlagos nevem van, elég sűrű is. Csak a szűk baráti körben vagyunk 3-an Kittik. Baromi zavaró mikor szól valaki, és mindannyian odakapjuk a fejünket. Meg ha pl el kell gondolkoznom, hogy melyik Hanna ismerősöm hogylétéről is kérdeznek.
Nem kell különleges névnek lennie, hogy megkeserítse a viselője életét.
Az örök vívódás Zsuzsa-Zsuzsanna, Kata-Katalin, között
van Zsuzsa ismerősöm aki gyűlöli, hogy így hívják, van olyan szintén Zsuzsa ismerősöm aki minden embernél külön kikéri, hogy ő nem Zsuzsi hanem Zsuzsa, a Kata Katalin és Kati esetében ugyanez pepitában.
Minden alkalommal kiakadás van ebből, ha még egy e-mailben is nem a nekik tetszőt használja egy ismeretlen Kollega. (iroda lévén)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!