Miért szeretnének az emberek többnek látszani mint amilyenek valójában? Főleg anyagi dolgokra gondolok.
erejükön felül hiteleket vesznek fel felesleges dolgokra (plazmatv, új kocsi, drága ruhák, stb) hogy megmutathassék az ismerőseinek, hogy igen, én ezt is meg tudom engedni magamnak.
nem értem, hogy miért ebben mérik magukat, és másokat?
Hát nem tudom. Talán azért, mert senki nem szeret szegény lenni. És amikor ilyen drága dolgokat vesznek maguknak, akkor ők maguk is elhiszik egy kicsit a látszatot. Nekem is vannak ilyen hülyeségeim. Igaz, én nem veszek fel hitelt. De a fél karom odaadnám egy Louis Vuitton táskáért, amit nagy valószínűséggel sosem engedhetek meg magamnak. Nem tudom pontosan, miért érzek így, csak azt tudom, hogy jó lenne. Szeretném, ha nekem is lennének olyan jó cuccaim, amiket mindig irigylek másoktól, hogy egy kicsit tőlem is irigyeljenek valamit. Ezt most magam számára is meglepően őszintén írom.
Amúgy nem ebben mérem sem magamat, sem másokat, de az ember összetett lény, sokféle vágya van. Természetesen nem ezeket a dolgokat tartom a legfőbb értékeknek, de azért nagyon nem bánnám, ha ezt az érzésemet csak egy kicsit ki tudnám elégíteni.
érdekes.. én pl megengedhetnék magamnak sokmindent. főleg a gázcsapot, hehe.. :)
de mégsem teszem, mert primitív dolognak tartom, hogy olyannal hivalkodjak, amim nincs... ti hogy gondoljátok?
azért, mert sokan így próbálják kompenzálni az önbizalomhiányukat.
továbbá - mint a második válaszoló is írja - azt szeretné, hogy irigyeljék (de nem tudom, hogy attól neki miért lezs jó, ha más irigykedik)
és sokan úgy gondolják, hogy akkor a szomszéd biztos úgy gondolja, hogy....
különben én sem vagyok ilyen, engem nem érdekel, hogy más mit gondol. végül is nekem kell élni az életemet és nem másnak.
Szerintem nem mindenki hivalkodik. Én például nem dicsekszem a dolgaimmal, nem is tudom, hogy lehet hivalkodni mondjuk házon belüli cuccokkal. Áthívják a szomszédot, hogy gyere Józsi, nézd mit vettem? Egyszerűen vágynak ilyen dolgokra, hogy nekik kényelmesebb legyen, vagy jobb, mint a régi és örömöt okozzam.
Mi vettünk már részletre klímát, mert nyáron meg lehetett dögleni, szaunát, mert a testnek és a léleknek is jót tesz, szeretünk belemenni, kamatmentes hitelre lehetett épp kapni, néhány részlet után az enyém, senki sem veszi el, annyiszor megyek bele, ahányszor akarok. Ha ketten csak hetente kétszer járnánk el, már megvan bőven a törlesztő ára, csak a fitess termit sosem vihetem haza, mindegy, ha már az árát is rég otthagytam. Vettünk részletre egy új kocsit, mert a régi megette az életünket is benzinből meg folyton csináltatni is kellett rajta valamit. Bár most törlesztünk, de még így is jobban jártunk meg vettünk mosogatógépet is, mert hosszútávon takarékosabb, kényelmes és időt is spórolunk vele, ami drága, vettünk egy bazi nagy hűtőt is, mert bár vehettünk volna olcsót, de ebbe kényelmesen elfér nagyon sok ennivaló, nem jegesedik meg ilyesmi, vettünk páramentesítőt, nem kis dobozos olcsót, mert az semmire sem jó, inkább egy drágábbat, de nem fog kirohadni az ablak, vettünk részletre szekrényt, mert nem volt hova pakolni. Meg hasonlók.
Az autómon kívül, ami nem extra, csak újabb, mint a másik, na meg hitelt fizetek rá, az emberek nem látnak semmit, akkor miért lenne hivalkodás? Ja, a ruhák. Nem a nagyon drága kategória, mert nem futja rá, de, ha futná, akkor vennék olyat is. Hogy miért? Hasonlíts össze egy Levi's farmert mondjuk, meg egy kínaisat. A levi's az utolsó varrásig igényesen kidolgozott tökéletes fazonú nadrág, a kínais meg csak nadrág. A levis évekig nem fog lerohadni rólad.
Ez hülyeség, szerintem kevesen hivalkodnak, egyszerűen vágynak rá és örülnek neki, ha ilyeneket vesznek, hogy a plazma tv például hivalkodás, ugyan! Lehet, hogy arra vágyik valaki. A férjem például rajong az ilyen dolgokért, hogy jól szóljon tökéletes legyen a kép stb. Mindenki más. Azért, mert van, aki elvan nélküle, nem kell egyből kinézni azt, aki vágyik egyre. Hogy miért hitelre meg részletre veszi meg? Mert másképp nem megy. Ez itt Magyarország. Ha a kaján és egy pulóveren kívül többre vágyik egy átlagember, akkor vagy kuporgat egy évet egy tárgyra, vagy megveszi hitelre. Ez van.
Annak idején, mikor el akartam menni Angliába dolgozni, kiszámoltam, hogy az ottani mércével szar fizetésből, ha kifizetem a kötelező kiadásokat, akkor még tudok venni egy jó kis laptopot. Nem csúcs szupert, de nem is egy leselejtezett szart használtan. Itt? Az átlagos fizetésemmel is max. áruhitelre vehetek ilyesmit, vagy lemegyek mínuszba.
És azért nem áll szándékomban aszkéta életet élni, mert bizonyos dolgokat, amik nem szükségesek, csak részletre tudok megvenni. Jól is néznék ki, ha csak ennivalót vennék, számlát fizetnék, meg dolgoznék. Mi a fenének élek akkor?
A válasz megírásának időpontja: ma 01:33
már elnézést, de te is hamarosan a bankokat fogod szidni ha elárverezik a lakásodat, mert bírod fizetni a törlesztőrészt. miért is kell lcd tv hitelre, ha jó a régi? szekrényt hitelre??? ha mindazt, amit felsoroltál hitelre vetted, akkor annyit törlesztesz, hogy simán kijön havonta egy laptop ára.
természetesen a ti döntésetek, csak akkor ne sírjál, hogy "ez magyarország" nem lehet másképp.
1. Most őszintén, KEVESEBBNEK akarjanak látszani? :)
2. Ha valakinek nagyobb a háza/autója, akkor az ember több vagy csak a pénze több?
3. Örülj neki, hogy sok ilyen hülye van. Ha te nem abban méred magad, hogy milyen kocsid van stb., akkor máris előnyben vagy velük szemben (kevesebb stressz, kevesebb gürcölés, élvezhetőbb élet).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!