Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A jehovista gyerekek hogy...

A jehovista gyerekek hogy nőnek föl?

Figyelt kérdés

Arra vagyok kíváncsi, hogy amikor egy gyermek -akinek a szülei jehovisták- iskolába kerül, akkor az "őt nem érintő" foglalkozásokon nem vesz részt?

Egy iskolában Karácsony, Anyák napja meg Húsvét előtt óriási készülődések szoktak lenni. Technika órán díszek gyártása, műsorok, programok szervezése, vers szavalás, stb... De a jehovisták nem tartják ezeket az ünnepeket... Akkor ilyenkor a gyerekkel mi van?

Testvéremék váltottak erre a vallásra és van egy lányuk, féltem Őt, hogy majd kiközösítik és boldogtalan lesz.

Szándékosan írtam ebbe a kategóriába a kérdést, mert elsősorban az unokahúgom jövője aggaszt.

Mi a véleményetek?

2009. okt. 25. 10:20
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
100%

Hát én ismerek jópár Testvért (mert ők így nevezik egymást). Egy számomra nagyon kedves ember is Testvér. Úgy gondolom, hogy ezen vallású emberek roppant érzékenyek, valamiféle törésen mentek át, és szabad akaratukból lettek Jehova vallásúak. Ezeknél az embereknél nem látok semmi problémát. Viszont azok az emberek, gyerekek, akik nem maguk választották, azaz ebben nevelkedtek, ők rendkívül rosszul élték meg a gyerekkoruknak azon helyzeteit, amelyekben ők "másnak" számítottak. A gyerekek tudjuk, hogy milyenek... Csúfolják egymást minden miatt. De a csúfolás még a kisebbik baj, mert valakit a nagy orra, valakit a nagy füle, valakit a vallása, valakit pedig a pöszesége miatt zsúfolnak. Ám amikor a gyerek az oviban elvonul a sarokba, mert neki tilos a karácsonyfának örülni, az az egész életén keresztül fogja kísérni.

Én nem azt mondom, hogy az emberek ne éljenek a vallásuknak, ám ha a közösségben (pl. egy ovi, egy iskola, egy munkahely) jól akarják érezni magukat, akkor picit alkalmazkodni kell...nekik is és hozzájuk is.

2009. okt. 25. 13:12
 12/25 anonim ***** válasza:
100%

"...majd az óvodában, iskolában kérdezgetik a társai, hogy "Mit kaptál Karácsonyra?", Ő meg erre mit mondana..."

Hát ez az! Valóaszínűleg ő lesz az egyedüli, aki nem kap majd ajándékot, és ez elég sz*r érzés, magyarul mondva. Nekem is volt 1 olyan karácsonyom, hogy nem kaptam semmi bizonyos okokból, de nem volt kellemes érzés, mikor kérdezgették, hogy mit kaptam... Mert ugye a kisgyerekeket ez örömmel tölti el, és megosztják egymással...

A Jehova Tanúi azért nem ünneplik tudtommal a karácsonyt, mert azt Jézus születésének napjának tartják más vallások, de szerintük máskor született...

De szerintem a legtöbb ember nem azért ünnepli, mert Jézus születése... Hanem mert a szeretet ünnepének tartják, ilyenkor a család együtt van, gyerekek örülnek, olyan mint egy varázslat, stb.

Egy vallás miatt megfosztani ettől egy gyereket szerintem hülyeség...

Szerintem azért a szüleivel lehetne beszélni, hogy a gyereknek engedjék majd, hogy részt vegyen ezeknek az ünnepeknek az előkészítőjén, hogy ugyanúgy örülhessen a többi gyerekkel. Esetleg ha nagyobb lesz, akkor majd elmondhatják neki, hogy mi a helyzet, addig hagyják élvezni a gyerekkorát...

15/F [ismét]

2009. okt. 25. 13:14
 13/25 anonim ***** válasza:
100%
Pfff ejnye....sosem fogom megérteni hogy miéert nyomorítják az emberek magukat az amúgyis betartandó világi törvények melett még egy adag szabállyal..Nem elég a világban a sok muszály, és tiltás??? Kell még??? Csak a gyerekeket sajnálom akiknek az életét nagyon könnyen tönkre lehet így tenni...és hiába mondják h ki lehet lépni, mikor belenevelik hogy szeresse azt ha megnyomorítják.....És ez nem csak a Jehova tanúira vonatkozik...Tökéletes tömegmanipuláció...elérjük hogy az ember önként vessen gátat saját kibontakozásának, és persze a nyitott gondolkodást is temessük el....éljenek a az bedohosodott alulintonált dogmák....
2009. okt. 25. 13:25
 14/25 anonim ***** válasza:
100%
sajnos a tanúkkal szemben nem lehet ész-érveket felhozni, a 2 hónapos csecsemőkre is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a 80 éves aggokra. Ellentmondani jehovának...ah, még csak az kellene! Pedig abban látszana meg legjobban, hogy szeretik az Istenüket, hogy belátják mi a helyes és mi a helytelen. Tudom, nem épp jó példa, de szemléltetésnek megteszi. Sok olyan vega szülő van ( a híresztelésekkel ellentétben) , aki ad húst a babájának, kis gyerekének, és később, amikor a szervezete "megérik" a vega táplálásra, akkor kezdenek átállni erre. Egy kisgyerek más kategória, mint a felnőttek. Hisznek a "csodákban" , "mesékben", és ez a jó. Attól még nem fognak elromlani, bűnös életet élni, hogy ünnepelnek...csak ezt kellene belátniuk, és később alapozhatnának a hitre...
2009. okt. 25. 13:26
 15/25 anonim ***** válasza:
100%
pont a héten beszélgettem egy lány ismerősömmel aki jehova és mondta ha leteszi az éretségiét elmegy az apjához lakni! és akkor kérdezősködtem az apja felől, hogy van e élettársa meg ilyen és akkor mondta hogy igen van fickója! hát eléggé kikerekedett a szemem és akkor mondta inkább ezt válalja fel mint a jehovaságot! sztem erről ennyit
2009. okt. 25. 15:24
 16/25 anonim ***** válasza:
100%
ismerek én is egy jehova családod! a családba van egy lány meg egy fiú! a lány 18 évesen összejött egy 36 éves férfival akihez oda költözött hogy megszabaduljon a családjátol. A fiút meg már nem is tudom hol van nagycsomó suliból kib@szták már! nem mondom hogy mind a jehovaság miatt van de azért az is közre játszott valamennyire biztos!!!
2009. okt. 25. 15:30
 17/25 anonim ***** válasza:
Én is ismertem ilyen gyereket. Az általános suliban járt alattam. Sokszor hülye helyzetek voltak, jött a suli Mikulás, mi voltunk a krampuszok és nekünk szóltak, hogy az XY kislánynak nem lehet adni csokit, a Mikulásnak viszont nem :)) odaakarta adni neki az meg úgy örült. Mintha soha életében nem evett volna csokit. Aztán a tanárnő meg kivette a kezéből azzal, hogy ejnye ejnye nem szabad. Akkor annyira sajnáltam, még aznap vettünk neki egy táblacsokit és akkor mesélte el, hogy mi van. Úgyhogy szerintem is szívás de ha megoldható, hogy ilyen osztályba járjon (biztos van olyan suli ahol a vallásokat kiemelten kezelik) akkor érdekes is lehet. A gyerekek megismerhetnék egymás vallását, esetleg hazáját és így sokkal empatikusabbá, nyitottabbá válhatnának.
2009. okt. 25. 16:12
 18/25 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat Mindenkinek!

Szerintem is egészen más lenne, ha külön ilyen iskolába járhatnának ezek a gyerekek.

Rengeteg nézettel, elvvel nem értek egyet ebben a vallásban, de ha valaki felnőtt fejjel belemegy, hát, az ő dolga. De egy kisgyereknek kötelessége iskolába járni és sehogy sem tudom elképzelni, hogy ez pozitívan alakuljon!

Gondolom, majd az összes osztálytársa egyszerre lesz elsőáldozó, bérmálkozó, csak Ő nem...

Nálunk Mikuláskor úgy volt, hogy 5.-ben beöltöztünk és köszöntöttük az elsősöket, 6.-ban a másodikosokat és így tovább... Lehetetlennek tartom, hogy ilyesmikből kimaradjon!

A személyes ünnepek miatt is nagyon sajnálom, mert szegénykém soha nem fog szülinapi gyertyát elfújni egy tortán... Pedig ahogy visszaemlékszek, hát, én úgy vártam kiskoromban a szülinapomat, névnapomat, mint a Messiást... Az is fáj, hogy Nővéremet nem ajándékozhatom meg ünnepeken, de még a Kislányát sem.

Föl nem tudom fogni ép ésszel, hogy az örömszerzés az hogy lehet BŰN? Megértem, hogy nem szabad ölni, lopni, csalni, de megajándékozni a szeretteinket a születésnapjukon...??!!

Na, mindegy! Bocsánat a kifakadásért!

2009. okt. 25. 17:03
 19/25 anonim válasza:
Akkor itt vagyok én! Én Jehova Tanúi családba születtem bele(negyedik és egyben utolsó gyermekként)Nekem is nagyon rossz volt amikor a suliban kimaradtam a készülődésekből-gondolok itt a karácsonyra,húsvétra...de minket így neveltek...és nem lóghattam ki a sorból-amíg benem töltöttem a 18. életévemet és amíg otthon laktam rendszeresen kellett járnom gyülekezetbe és igen énekeltünk,imádkoztunk,előadásokat hallgattunk-sőt prédikálni is elkellett járnom néha(ezt már a végefelé nagyon nem bírtam) Őszintén megvallva amint lehetett elköltöztem otthonról és önálló életet kezdtem szabályozás nélkül. Véleményem szerint nem lenne gond ezzel a vallással, ha néhány szülő (mint pl az én édesapám) nem venné olyan drasztikusan komolyan ezt az egészet és tényleg nem kényszerítenék már kiskortól bele az embert ilyen szabályok betartásába...annyit értek csak el nálam is, hogy hazudtam az iskolatársaimnak, hogy mit kaptam karácsonyra stb.De sajnos ezt hiába is mondanám el egy ilyen vallású embernek, hogy engedje a gyermekét karácsonyozni - ő kötelességének érzi, hogy Jehova alapelvei szerint nevelje a gyermekét amíg csak lehetséges és ennek nem fog ellent mondani vagy tenni! Ez is ott úgymond egy szabály és az a szégyen,ha elkeveredik a gyerek a "világba" mint pl: most én...ez van! Ott így gondolkodnak...azért vannak kivételek is, de sajnos az én családom is nagyon erőltette ezt az egészet és így felnőtt fejjel nemsok értelmét látom! Ez mind a személyes tapasztalatom volt!
2009. okt. 25. 18:42
 20/25 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!Szerinzem annak a kislánynak nem muszáj kimaradni a "csodákból"

Akár holnap is díszíthetsz neki fát,csillagszóróval,gyertyákkal.Nem muszáj szülinapi tortát adni neki pont a szülinapján.Sőt én havonta sütnék neki tortát jó sok gyertyával díszitve.

Szerintem ezeket a dolgokat megtudod mutatni a gyereknek más időpontban,mint mikor "hivatalos",ugyanúgy örülni fog nekik.A nővérednek meg nem lehet kifogása.Hiszen nem karácsonyoztok,hanem fát díszítetek,ugyanúgy szülinap sincs,de miért ne lehetne gyertya a tortán,Mikulásnak is be lehet öltözni bármikor/sőt mindjárt több jelmezbe,aztán ez se lehet kifogás/

Ha annyira fontos neked az a kislány,akkor minden megoldható!

2009. okt. 25. 18:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!