A jehovista gyerekek hogy nőnek föl?
Arra vagyok kíváncsi, hogy amikor egy gyermek -akinek a szülei jehovisták- iskolába kerül, akkor az "őt nem érintő" foglalkozásokon nem vesz részt?
Egy iskolában Karácsony, Anyák napja meg Húsvét előtt óriási készülődések szoktak lenni. Technika órán díszek gyártása, műsorok, programok szervezése, vers szavalás, stb... De a jehovisták nem tartják ezeket az ünnepeket... Akkor ilyenkor a gyerekkel mi van?
Testvéremék váltottak erre a vallásra és van egy lányuk, féltem Őt, hogy majd kiközösítik és boldogtalan lesz.
Szándékosan írtam ebbe a kategóriába a kérdést, mert elsősorban az unokahúgom jövője aggaszt.
Mi a véleményetek?
Nekem volt egy jehovista osztálytársam, 12 évig és pl alsó tagozatban csak az anyja hisztizett mindíg, hogy ő nem ad osztálypénzt az ünnepekbe, mert ők nem tarják meg őket a vallásuk miatt, de a gyereket nem zavarta, a húsvéti nyuszit ugyanúgy megette, mint ahogyan a karácsonyi ajándékozást is megoldotta.
Igazából csak felső tagozat végén és gimnáziumban volt nagyon rossz, és nem is az ünnepek miatt, hanem mert nem tudta elfogadni a szüleit emiatt a vallás miatt és ezért a szülei se bántak túl kedvesen vele. Teljesen magába volt fordulva és... Nem tudom hogy fogalmazzam, de teljesen meghülyült. szó szerint. Nem tanulmányilag, kitűnő tanuló volt, csak egyszerűen voltak olyan dolgai pl, hogy a ballagásra se jött el, mert nem volt kedve, de a 82 éves nagymamájának egy szót se szólt erről stb.
teljesen antiszocializálódott.
Szerintem ha eddig tartották ezeket az ünnepeket, akkor hülyeség lenne most egyből elkülönülni tőlük, főleg ha a gyerek kicsi... Tavaly jött télapó, idén meg nem, mert más vallású... ez hülyeség.
A gyerekek ilyenkor boldogak, és alig várják, hogy jöjjön télapó titokban, meglepetéssel. Én is mindig vártam. És rossz érzés az egy gyereknek, hogyha mindenki kapott valamit, ő pedig nem...
Véleményem szerint nyugodtan besegíthet az iskolában is, és legalább jól szórakozik is (mert nagyjából erről szól az ilyen ünnepekre való készülődés a gyerekeknek).
Ezért is nem szeretem ezt a vallásosságot (minden vallásra értem); mindegyikben más "szabályok" vannak, és az emberek ha nem másért, akkor ezért közösítik ki egymást. -.-"
15/F
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.
Második válaszolónak:
Nem vesz még észre a kislány az egészből semmit, mert még csak 2 éves, csak egy kicsit előre gondolkoztam...
A szülei már a születésekor is Jehova Tanúi voltak. Most még nem nagyon vesz észre ezekből semmit, csak féltem Őt, hogy majd az óvodában, iskolában kérdezgetik a társai, hogy "Mit kaptál Karácsonyra?", Ő meg erre mit mondana... Vagy Anyák napján szavalnak a gyerekek az Édesanyjuknak, meg virágot osztogatnak, Ő meg áll a sarokban...?
szia!
Szerintem meg lelketlenség egy kisgyerektől elvárni hogy viselkedjen jól és helyesen, valamint értse meg hogy neki nem lehet Karácsonyra, Anyáknapjára stb. készülödnie.A jehovák helyébe új kitételeket szerkesztenék, hogy egy kisgyerek (pl. 12 éves koráig) nyugodtan szocializálódhat, amikor pedig ésszel felismeri, hogy a vallása miért kéri tőle azt, hogy ne ünnepelje ezeket, akkor venném fel tényleges jt-nek.Egy kisgyermek arca ragyog ilyenkor, készülődik.Az első karácsonyfa (mégha műfenyő is) még egy kisbaba számára is gyönyörűség, egy kisgyereknek meg pláne. El lehet varázsolni vele...És nem kedves tanuk, még mindig nem azért ünnepeljük ezeket az ünnepeket mert 100forintos ajándékra vágyunk, hanem mert össztartozás, szeretet a lényeg. Vagy. Alapítsanak külön iskolát, ahol kedvük szerint "nevelhetik" őket.
Én ismerek ilyeneket! Két lány, az anyjuk megszállot jehovista (persze csak a pénz miatt van benne), a lányok csak szoknyában járhatnak stb...
Tobbszor is problémázott az anyjuk az iskolában, hogy nekik nem szabad ezt meg azt! Nincs náluk karácsony, meg ilyen keresztény unnepek.. Iskolában nem szabad magukat úgy belevonni a készulodésbe, mint a tobbieknek, bla bla bla..
Még annyit, tudod én nem vagyok jehovista és mégis kikozosítettek már az oviban!
Köszönöm Nektek is a válaszokat!
11:10-esnek: Én is így érzem, hogy egy felnőtt (vagy idősebb gyerek) már el tudja dönteni, hogy mi a helyes neki, de ha belegondolok, hogy mit érezhet majd ezeken az ünnepeken, hogy Ő nem veheti ki a részét az örömökben, hát, megszakad a szívem...
De én nem tudok mit tenni, az Anyja (Nővérem) a Föld legmakacsabb embere! Nem Őt akarnám lebeszélni erről a vallásról, csak nyugodtabb lennék, ha a kislányt nem tuszkolnák bele erőszakkal!
Ő is meg a Férje is keresztényként nőttek föl, nincsenek tisztában szerintem ennek a súlyosságával, hogy milyen hatással van ez a gyerekekre...
11:36-nak:
A jehovista vallásnak semmi köze a zsidó valláshoz.
A jehovisták nem tartanak ünnepet, Bibliát tanulmányoznak, járnak Királyság Termébe imádkozni meg énekelni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!