Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mi legyen a baba vezetékneve?

Mi legyen a baba vezetékneve?

Figyelt kérdés
Hamarosan szülni fogok de az apa nem vállalja el a gyereket, nem veszi a nevére. Mivel az én vezetéknevem nem tetszik ezért nem akarom, hogy azt kapja a gyerek. Milyen megoldás van még?
2013. júl. 24. 10:39
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%
A kitalált név az egy valós törvényes dolog, lehetőség. De én úgy tudom, hogy az leginkább akkor van, ha nem tudja az illető ki az apa, de ebbe nem vagyok biztos. Nézd meg a családjogi törvényt, abba benne van mik a lehetőségeid!
2013. júl. 24. 11:23
 12/23 anonim ***** válasza:
81%
Olyan nincs, hogy nem veszi a nevére. Inditani kell apasági pert és akkor kénytelen, addig viseli a te neved.
2013. júl. 24. 12:05
 13/23 A kérdező kommentje:
Nem is akarom, hogy közük legyen egymáshoz.
2013. júl. 24. 12:39
 14/23 anonim ***** válasza:
100%
Közeli családtag pl az apa, nagyapa, fiútestvér.
2013. júl. 24. 12:41
 15/23 anonim ***** válasza:
66%

Aki lepontozta a 10. választ, annak üzenem:

Hogy lenne már közeli családtag a sógora? Még csak nem is vérszerinti rokon..

2013. júl. 24. 12:42
 16/23 A kérdező kommentje:
Közeli férfi családtagom nincs.
2013. júl. 24. 12:45
 17/23 anonim ***** válasza:
65%

A házasságon kívül született gyermek névviselése

A fő szabály az, hogy ha nincs olyan személy, akit a gyermek apjának kell tekinteni, a gyermek az anyja családi nevét viseli mindaddig, amíg a képzelt apát az anyakönyvbe be nem jegyezték. §

A gyermek harmadik életévének betöltése után a gyámhivatal intézkedik, hogy a születési anyakönyvbe a gyermek apjaként képzelt személyt jegyezzenek be Ilyenkor az apa családi nevéül - ha az anya ismert - az anya legközelebbi ismert anyai ági férfi felmenőjének családi nevét kell megállapítani. Kérheti azonban az anya, hogy az apa neveként szerepeljen inkább az anya családi neve, és ezzel maradjon a gyermek a születésekor anyakönyvezett néven. Kérheti azt is, hogy egy egészen más családi nevet jegyezzenek be apaként, ennek azonban az a feltétele, hogy azzal más jogos érdekét ne sértsék. §

A gyermek névviselése az apaság bírói megállapítása esetén

Az apaság megállapítása iránti perben a bíróság nem dönthet arról, hogy a gyermek melyik szülője nevét viselje (lásd: PK 217.). Ilyenkor az általános szabályok szerint dől el a gyermek neve.

Ha a bíróság az apaság vélelmét megtámadó keresetnek helyt ad, indokolt esetben - kérelemre - a gyermeket feljogosíthatja családi nevének további viselésére. §

A gyermek nevének gyámhivatal által történő megállapítása

A gyámhivatal állapítja meg a gyermek nevét, ha

a szülői felügyeleti jogot csak az egyik szülő gyakorolja, aki az anyakönyvvezető vagy a gyámhivatal felhívása ellenére a gyermek utónevét - a felhívás közlésétől számított harminc napon belül - nem határozza meg;

a szülői felügyeletet együttesen gyakorló szülők a gyermek családi, illetve utónevének meghatározásával kapcsolatos megállapodásukat a gyámhivatal felhívásától számítva 30 napon belül nem jelentik be;

a különélő szülők a gyermek nevével kapcsolatosan nem tudnak egyetértésre jutni, és a gyámhivatal felhívása ellenére - a felhívás közlésétől számított harminc napon belül - nem igazolják a bírósági eljárás megindítását.

[link]

(Felhívom a tisztelt #6, és #12 kommentelő figyelmét a "Az apaság megállapítása iránti perben a bíróság nem dönthet arról, hogy a gyermek melyik szülője nevét viselje" mondatra. A bíróság megállapíthatja valakinek az apaságát, kötelezheti tartásdíjra, de olyan NINCS Magyarországon - szerencsére - hogy "nevére vételre" kötelezzen.)

2013. júl. 24. 13:09
 18/23 anonim ***** válasza:
100%
Ha az anya azt akarja, akkor igen. Én is édesanyám nevét viseltem, mikor megállapItották az apaságit, az ő nevére kerültem. Inkább értelmezd kicsit.
2013. júl. 24. 13:16
 19/23 anonim ***** válasza:
100%

Az anya nevére persze... az nem igaz, amit itt a két hozzászóló írt, hogy "majd a bíróság kötelezi az apát a neve...", mert hogy nem is kötelezHETi. Az, hogy egy gyerek az apja nevét kapja, az bírósági eljárással is, meg anélkül is egy módon lehetséges, ha a két szülő együttesen így dönt... házasság esetén házasságkötéskor, egyebekben meg a gyerek születése után.

Még tiszta szerencse, hogy a Kérdező nem is ezt akarja...

2013. júl. 24. 13:26
 20/23 A kérdező kommentje:
Én szeretném ha az egyik ismerősöm nevét kapná.
2013. júl. 24. 14:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!