Ha valakit árván találnak, s nem tudnak semmit az anyja ki és hol létéről, ill. semmilyen hozzátartozóról, akkor hogyan dől el a baba vezetékneve és az anyja neve? (ami pl később szükséges a személyi igazolványába)
Kitalálnak nevet neki!
Olvastam egyszer egy talált babáról. Mivel nem tudták a nevét, ezért azt csinálták, hogy a nap nevét adták neki vezetéknévnek, mivel Csütörtök volt, ezért azt kapta, majd az aznapi névnapot (pont megfelelt a nevének) keresztnévnek.
Javítás: Pont megegyezett a nemével.
Amúgy más is van, aki a szülővárosa nevét viseli. Pécsen is vannak biztosan Pécsi vezetéknevűek, és Budapesten is Budai vagy Pestiek. Na meg Ivádon gyakorlatilag mindenki Ivádi.
Amikor megtalálják, a gyámhivatal (vagy volt olyan, hogy a nővérek) találnak ki nevet neki. Azoknak a babáknak is, akiket otthagy valahol a szülőanyja, és azoknak is, akiket a kihelyezett inkubátorba tesznek.
Nem feltétlen a városról kapja a vezetéknevét, van, hogy a hét annak a napjáról, amikor megtalálják, vagy olyat is hallottam, hogy az évszakról (volt Őszi vezetéknevű), vagy bármi más nevet adhatnak neki. Keresztnévet általában olyat szoktak adni, ami aznap van, vagy közel van ahhoz a naphoz, amikor megtallták.
Az, hogy város a vezetékneve valakinek, nem azt jelenti, hogy talált baba. Az én lánykori nevem és a férjem vezetékneve is városnév+i, és sok más embert is ismerek, akiknek ilyen a neve.
Ezeket a babákat nem árván találják (valószínűleg mindkét szülője, de legalább az egyik él), hanem elhagyva.
Kitalálnak neki egyet.
Jó pár éve pl. egy inkubátorban találtak egy frissen született kisbabát. A neve egész egyszerűen "Őszi Márton" lett, mert pont Márton-napon találták, és szép őszi idő volt novemberben. Persze később örökbeadták, így most már nyilván nem így hívják...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!