Mi lehet a gyerek vezetékneve az alábbi esetekben?
Kitalált nevek.
Ha én Kis Rozália,férjem Nagy János.
Házasság után ha én Nagyné Kis Rozália vagyok.
Vagy Nagy-Kis Rozális?
Első esetben lehet Nagy Gábor a gyerek,vagy Kis Gábor (ugye az én nevem is kaphatja?)vagy még mi?
Második esetben Nagy-Kis Gábor,vagy még mi?
Ha házasságkötéskor meg kell adni a gyerek vezetéknevét,azt ugye meg lehet változtatni ha évekkel később gyerekvállaláskor másképp gondoljuk?
Ha a neved Nagyné Kis Rozália lenne, akkor a gyerekedet Nagy Gábornak hívnák. A te nevedet csak akkor kaphatja (szerintem), ha nem vagytok házasok és a te neved a leánykori neved lenne.
Ha Nagy-Kis Rozália lennél, akkor Nagy-Kis Gábornak, viszont ha jönne még egy gyerek, annak is már csak a Nagy-Kis-t adhatnátok. Simán Nagy nem lehetne.
"Közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke csak a szülők közös házassági nevét viselheti. A saját nevüket viselő szülők megállapodása alapján a gyermek az apa és az anya családi nevét együtt is viselheti. A gyermek családi neve legfeljebb kéttagú lehet."
Tehát akkor ha Nagyné Kis Rozália leszek,akkor a gyerek lehet Nagy Gábor és Kis Gábor is.
Ha Nagy-Kis Rozália leszek,akkor lehet Nagy Gábor,Kis Gábor és Nagy-Kis Gábor is.
jól értelmezem?
Én most reggel voltam bent, ilyen ügyben...
Az apa vezetéknevét kapja, csak akkor kaphatja meg mindkettőtökét (Nagy-Kis) ha a házasságkötéskor a férjed is felveszi a te vezetékneved, vagyis ha ő is Nagy-Kis János lesz.
Nekem legalább is ez mindták
Vagyis: közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke csak a szülők közös házassági nevét viselheti== Nagy-Kis Rozália+ Nagy-Kis Jenő---Nagy-Kis Gábor
A saját nevüket viselő szülők megállapodása alapján a gyermek az apa és az anya családi nevét együtt is viselheti.== Kis Rozália+ Nagy János--- Nagy-Kis Gábor
És ha én kötőjelenesen felveszem a nevét,azaz Nagy-Kis Rozália,viszont a férj marad Nagy János?
Akkor a Nagy Gáboron kivül mi lehet?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!