Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mi lehet a gyerek vezetékneve...

Mi lehet a gyerek vezetékneve az alábbi esetekben?

Figyelt kérdés

Kitalált nevek.

Ha én Kis Rozália,férjem Nagy János.

Házasság után ha én Nagyné Kis Rozália vagyok.

Vagy Nagy-Kis Rozális?

Első esetben lehet Nagy Gábor a gyerek,vagy Kis Gábor (ugye az én nevem is kaphatja?)vagy még mi?

Második esetben Nagy-Kis Gábor,vagy még mi?

Ha házasságkötéskor meg kell adni a gyerek vezetéknevét,azt ugye meg lehet változtatni ha évekkel később gyerekvállaláskor másképp gondoljuk?

2013. júl. 23. 10:41
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
8%
A gyereknek általában az apja nevét adják,nem értem,hogy miért lenne a vezetékneve Kis vagy Nagy-Kis. O_o
2013. júl. 23. 10:51
 2/17 anonim ***** válasza:
83%

Ha a neved Nagyné Kis Rozália lenne, akkor a gyerekedet Nagy Gábornak hívnák. A te nevedet csak akkor kaphatja (szerintem), ha nem vagytok házasok és a te neved a leánykori neved lenne.

Ha Nagy-Kis Rozália lennél, akkor Nagy-Kis Gábornak, viszont ha jönne még egy gyerek, annak is már csak a Nagy-Kis-t adhatnátok. Simán Nagy nem lehetne.

2013. júl. 23. 10:51
 3/17 anonim ***** válasza:
71%
2es vagyok. Legalábbis mikor én tanultam a családjogi törvényt, még így volt. De egyszerűbb, ha megnézed ott.
2013. júl. 23. 10:52
 4/17 A kérdező kommentje:
első : ha a nagy álatalánosság érdekelne,akkor nem kérdezném,tudom,hogy általában az apa vezetéknevét kapják és kész
2013. júl. 23. 10:53
 5/17 anonim ***** válasza:
100%
CSjt :"A gyermek - szüleinek megállapodása szerint - apjának vagy anyjának családi nevét viseli. A házasságban élő szülők valamennyi, a házasság fennállása alatt született közös gyermekének csak azonos családi neve lehet. Közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke csak a szülők közös házassági nevét viselheti. A saját nevüket viselő szülők megállapodása alapján a gyermek az apa és az anya családi nevét együtt is viselheti. A gyermek családi neve legfeljebb kéttagú lehet."
2013. júl. 23. 11:21
 6/17 A kérdező kommentje:

"Közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke csak a szülők közös házassági nevét viselheti. A saját nevüket viselő szülők megállapodása alapján a gyermek az apa és az anya családi nevét együtt is viselheti. A gyermek családi neve legfeljebb kéttagú lehet."

Tehát akkor ha Nagyné Kis Rozália leszek,akkor a gyerek lehet Nagy Gábor és Kis Gábor is.

Ha Nagy-Kis Rozália leszek,akkor lehet Nagy Gábor,Kis Gábor és Nagy-Kis Gábor is.

jól értelmezem?

2013. júl. 23. 11:52
 7/17 anonim ***** válasza:
75%

Én most reggel voltam bent, ilyen ügyben...

Az apa vezetéknevét kapja, csak akkor kaphatja meg mindkettőtökét (Nagy-Kis) ha a házasságkötéskor a férjed is felveszi a te vezetékneved, vagyis ha ő is Nagy-Kis János lesz.

Nekem legalább is ez mindták

2013. júl. 23. 12:19
 8/17 anonim ***** válasza:
21%
Nem Kis Gábor csak akkor lehet ha nem házasodtok össze, vagy nem veszed fel a férjed nevét, és mikor a szándékot bejelented a születendő gyermekednek ezt a vezetéknevet határozod meg....
2013. júl. 23. 12:21
 9/17 anonim ***** válasza:
87%

Vagyis: közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke csak a szülők közös házassági nevét viselheti== Nagy-Kis Rozália+ Nagy-Kis Jenő---Nagy-Kis Gábor

A saját nevüket viselő szülők megállapodása alapján a gyermek az apa és az anya családi nevét együtt is viselheti.== Kis Rozália+ Nagy János--- Nagy-Kis Gábor

2013. júl. 23. 12:24
 10/17 A kérdező kommentje:

És ha én kötőjelenesen felveszem a nevét,azaz Nagy-Kis Rozália,viszont a férj marad Nagy János?

Akkor a Nagy Gáboron kivül mi lehet?

2013. júl. 23. 12:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!