Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mi lehet a gyerek vezetékneve...

Mi lehet a gyerek vezetékneve az alábbi esetekben?

Figyelt kérdés

Kitalált nevek.

Ha én Kis Rozália,férjem Nagy János.

Házasság után ha én Nagyné Kis Rozália vagyok.

Vagy Nagy-Kis Rozális?

Első esetben lehet Nagy Gábor a gyerek,vagy Kis Gábor (ugye az én nevem is kaphatja?)vagy még mi?

Második esetben Nagy-Kis Gábor,vagy még mi?

Ha házasságkötéskor meg kell adni a gyerek vezetéknevét,azt ugye meg lehet változtatni ha évekkel később gyerekvállaláskor másképp gondoljuk?

2013. júl. 23. 10:41
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
76%
Nagy-Kis
2013. júl. 23. 12:47
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Amikor esküvőre bejelnetkezel az önkormányztahoz mindkét félnk nyilatkoznia kell, hogy mi lesz a neve a házasságkötés után és arról is, hogy mi lesz a gyerek neve.

Kaphatja az anya, az apa vezetélnevét, ill. azok kötőjeles változatát.

Nem házasoknál nem tudom, hogy van

2013. júl. 23. 13:13
 13/17 A kérdező kommentje:

Házasság előtt vagyunk még,gyerek majd csak később.

De a gyereknek adható név befolyásolhatja azt,hogy hogy veszem fel párom nevét ha felveszem.

2013. júl. 23. 13:24
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

Ha most nyilatkozol valamit, hogyan akarjátok majd a gyerekeket nevezni, azt az első gyerek születése előtt egy kettős, anyakönyvvezető előtt tett nyilatkozattal meg lehet változtatni. Itt fontos, hogy az első gyerek születése előtt. Sőt, a házassági nevedet is meg lehet változtatni, a szokásos névváltoztatási macera nélkül is, csak ezt nem szeretik elmondani.

Vagy ha megszületett, névváltoztatást indítotok.

Nálunk az anyakönyvvezető adott egy listát arról, hogy hogyan viselhetnénk mindketten házasság után a nevünket és az ebből születő gyerekek vezetékneve mi lehet. Érdemes lenne őt megkérdezni, biztosan segít.

2013. júl. 23. 13:43
 15/17 anonim ***** válasza:
50%
Amúgy én kötöjellel vettem fel a férjem nevét, a gyerekek pedig az apukájuk vezetéknevét kapták
2013. júl. 23. 14:29
 16/17 anonim ***** válasza:

Itt a GYIK-en nem érdemes ilyen kérdést feltenni, rengeteg tévhit meg legenda terjeng. Igyekszem összeírni fejből a szóba jöhető változatokat:

Nagy János + Nagy Jánosné = Nagy Gábor

Nagy János + Nagy Jánosné Kis Rozália = Nagy Gábor

Nagy János + Nagyné Kis Rozália = Nagy Gábor

Nagy János + Nagy Rozália = Nagy Gábor

Nagy János + Kis Rozália = Nagy Gábor, Kis Gábor, Nagy-Kis Gábor vagy Kis-Nagy Gábor

Nagy-Kis János + Nagy-Kis Rozália = Nagy-Kis Gábor

Nagy-Kis János + Kis Rozália = Nagy-Kis Gábor vagy Kis Gábor

Nagy János + Nagy-Kis Rozália = Nagy-Kis Gábor vagy Nagy Gábor

Kis János + Kis Rozália = Kis Gábor

Kis-Nagy János + Kis Rozália = Kis-Nagy Gábor vagy Kis Gábor

Kis-Nagy János + Kis-Nagy Rozália = Kis-Nagy Gábor

Nagy János + Kis-Nagy Rozália = Nagy Gábor vagy Kis-Nagy Gábor

remélem, semmit nem hagytam ki

alapszabály, hogy ha a szülők neve egyforma, akkor a gyerek is azt kapja, ha a szülők neve eltér, akkor a gyereké legalább egyikükével azonos, kivéve amikor mindketten megtartják a saját nevüket és a gyerek kötőjeles.

2013. júl. 27. 01:14
 17/17 anonim ***** válasza:

egyszerűsítve: ha a férjed Nagy, te meg Nagyné, akkor csak Nagy lehet a gyerek.

ha kötőjelesek vagytok, a gyerek csak a kötőjeleset kaphatja.

ha csak egyikőtök kötőjeles, a gyerek vagy a kötőjeleset kapja, vagy a másik szülőét.

2013. júl. 27. 01:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!