Mindig rend van nálatok? Ki pakol el étkezések után: szülő vagy gyerek/gyerekek?
Ha váratlan vendég érkezik, előfordul, hogy nincs rend a konyhában? Nincs felporszívózva, nincs elmosogatva? Esetleg ott áll a szennyes ruha a fürdőben?
Nálunk sajnos előfordul, hogy étkezés után órákat vár a koszos edény, míg valaki elmosogatja.
Légyszi írjátok le, hogy miért van/miért nincs rend állandóan, van-e kisgyerek vagy háziállat ami esetleg rendetlenséget csinál.
2 gyerekem van, a nagyobbik középsős, a kicsit most szoktattam be az oviba. Most már könnyebb, mert ameddig nem találok melót, addig össze tudok pakolni. Ez kb 10 percig tart, ameddig haza nem jönnek. Utána minden szana-szét, a kicsinek mániája, hogy a ruhákat kidobálja a szekrényből, és akkor gondolhatjátok, hogy a sok ruha, játék, plüss ... hát olyan a lakás, mint egy disznóól. Na ilyenkor amikor valaki dudál (lépcsőházi kaputelefonon), nem szoktam felvenni =)
a rokonoknak külön jelük van, azokat beengedem, mást nem nagyon.
Megtanulták anyukájuktól, és van is elég idejük.
Mindenki rögtön a helyére rak mindent a családban, s ha nem azonnal rászólnak. Ha mégsem, akkor csúnyábban! Ha lecsöppen valami rögtön feltörlik, letörlik.
Ha megtartod a rendet akkor nem kell hozzá sok idő.
Nálunk 3 gyerek, 2 kutya, 2 macska. Minden reggel fél óra alatt végigszaladok a lakáson a porszívóval, mindenki elpakol maga után, tehát nincsenek elől dolgok. A szennyesruha a szennyestartóban, utána a mosógépben, a szárítóban. Ha onnan kiveszem megy azonnal a szekrénybe. Evés után minden azonnal a mosogatógépbe.
Szerintem, ha megszokod, hogy nem hagysz csak úgy szét dolgokat (a könyv vissza a polcra, az újság a tartóba, a pohár a mosogatóba, a szemét a kukába) akkor hetente egyszer végigtakarítod a lakást és bármikor jöhet bárki.
A rendetlenség és a kínos rend között nagy különbség van.Ésszerű munkabeosztás és egy kis akarat segítségével,soha nincs a lakásban kupleráj.Ha valamit előveszek és már nincs rá szükségem,azonnal visszateszem a helyére.Ez nem időigényes.Ha viszont mindent otthagyok,ahol éppen kiesik a kezemből,akkor félnap is rámehet a rendrakásra.És a családtagjaim is megtanulták,hogy elrekodnak maguk után.Azért nem kapok szívrohamot,ha valahol ott marad egy könyv,vagy valami más tárgy.De ha napokig ott van,akkor a helyére tetetem.Amikor a gyerekek még picik voltak,akkor csak délben és este rakodtunk össze együtt.Ha valaki jött,akkor sem zavart,mert a gyerek játékait nem lehet és nem is szabad állandóan pakolni.
A lakásban senki nem megy be sáros cipővel.Papucsot felvenni egy perc csupán.Ha főzök,akkor közben elmosom az edényeket.Evés után pedig azonnal összeszedem és a mosogatóba teszem az edényeket,és elmosogatom.Ez sem több 5-10 percnél.És könnyebb is elmosogatni,mint ha rászáradt az ételmaradék.Ha valaki nem a többiekkel eszik,szintén elmosogat maga után,és letöröli az asztalt is.Előszobát,konyhát,fürdőszobát naponta felmosom.Porszívózni hetente egyszer szoktam,és port sem törlök naponta.Nincs patikatisztaság,de rendetlenség sem.
Így soha nem kell szégyenkeznem,ha jön valaki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!