Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A volt férjemm halála után a...

A volt férjemm halála után a felesége ki akar rakni a házból. Jogosan csinálja ezt?

Figyelt kérdés

Amikor a férjemmel elváltunk, én maradtam a gyerekekkel a házban, ami a férjem nevén volt, de a házasság alatt vettük, nekem ezen a házon haszonélvezetem van. Ő beköltözött a lakásomban (haszonélvezete lett rá bejegyezve) és ott élt a mostani feleségével és annak 4 gyermekével. Ilyen esetben hogyan alakul az örökség és az özvegyi haszonélvezet?

A felesége szerint ki kell költöznünk a házból, mert az özvegyi haszonélvezet előnyt élvez.

2013. jún. 24. 11:58
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
100%

Te laksz a férjedében, amin haszonélvezeted van, új asszony a tiédben, amin a férj haszonélvezeted volt, ha jól értem.

A férjed lakását a gyerekek öröklik, neked maradhat rajta haszonélvezeted. A te lakásod meg a tiéd, ennyi.

Cseréljetek lakást az új asszonnyal, költözz vissza a sajátodba, a férjedét adjátok el, osszátok el a pénzt a gyerekek között.

2013. jún. 24. 12:29
 12/29 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy értelmezem,hogy az új feleség 4 gyermeke nem az elhunyté.Akkor meg semmi jog nem illeti az özvegyet.
2013. jún. 24. 12:32
 13/29 A kérdező kommentje:

Nekem van egy 2 szobás lakásom. Ezt a házasságunk alatt kiadtuk albérletbe és vettünk egy családi házat, Csak a férjem kapott hitelt, mert én GYED-en voltam, így a ház az ő nevére került. Válásnál nem akartuk a gyerekeket kiszakítani a megszokott környezetükből, ezért én maradtam velük a házban, a nevemre haszonélvezet lett bejegyezve a házra. Mivel a férjemnek is kellett valahol laknia, én felajánlottam, hogy menjen a lakásomba és bejegyeztettük a nevére a haszonélvezetet. Azért így csináltuk, mert bár elég normálisan váltunk el, de ki tudja, később ki hogyan dilizik be és így egyikünk sem semmizhette volna ki a másikat.

A házat a gyermekeink öröklik, már csak az a kérdés, hogy arra a házra is jár-e özvegyi haszonélvezet, amire már alapból van egy.

A házat nem szeretném eladni, mert rengeteg emlék fűz hozzá és a gyerekeknek is ez az otthonuk.

2013. jún. 24. 12:33
 14/29 anonim ***** válasza:
68%

"A férjed lakását a gyerekek öröklik, neked maradhat rajta haszonélvezeted. "

Ez nem így van, a FÉL házat öröklik felosztva a gyerekek (ugyanis a másik fele, ha ketten vették, akkor a volt feleségé), és ugyanerre a FÉLRE van az özvegynek haszonélvezete, ami csak akkor léptethető érvénybe, ha a szerződéses haszonélvezet lejárt.

Na, összefoglalva:

- A saját lakásod a tiéd. A volt férjed haszonélvezete annak halálával megszűnt, nem örökölhető. Kirakhatod onnét minden további nélkül az özvegyet.

- A volt férjeddel közösen vásárolt házatok közös tulajdon, ha nem különvagyonból vagy örökségből vásárolta a férjed. Ilyen esetben a fél ház jogilag a te tulajdonod, a másik fél pedig a 4 gyereke között lesz felosztva, és erre a félre van haszonélvezete az özvegynek is, DE neked az egész házra érvényes a haszonélvezeted. Az özvegyi haszonélvezet csak a szerződéses lejárta után érvényesíthető, ahogy a tulajdonjog is = nem tudnak kirakni, és a haszonélvezet lejárta után is tiéd a fél ház.

- Ha a házat különvagyonból vásárolta a férjed, akkor továbbra is érvényes az, hogy kirakni nem tudnak, hiszen a haszonélvezeted szerződéses, de annak lejárta után az egész ház osztódik 4 fele a gyerekek között.

2013. jún. 24. 12:34
 15/29 anonim ***** válasza:
100%
Arra válaszolj,hogy a férjednek csak tőled van gyermeke,vagy az új feleség gyermekei is az ö nevén vannak?Mert ha nem akkor csak a te gyerekeid a törvényes örökösök,így nem gyakorolhat az özvegy haszonélvezeti jogot.
2013. jún. 24. 12:35
 16/29 anonim ***** válasza:
100%

" Csak a férjem kapott hitelt, mert én GYED-en voltam, így a ház az ő nevére került. Válásnál nem akartuk a gyerekeket kiszakítani a megszokott környezetükből, ezért én maradtam velük a házban, a nevemre haszonélvezet lett bejegyezve a házra."

A ház ilyen esetben közös. A hitel is közös volt, függetlenül attól, hogy ki fizette és ki kapta. Magyarán jogilag a fél ház a TIÉD, a fele pedig a 4 gyereké. A te halálod esetén örökölnék a te gyerekeid a ház felét, de ez lényegtelen.

Az özvegyi haszonélvezeti jog NEM érvényesíthető jelen esetben; mi több, neked van jogod kitenni őket a lakásból/bérleti díjat kérni érte.

2013. jún. 24. 12:36
 17/29 anonim ***** válasza:
100%
A 12:34-esnek van igaza. Ha túlél téged (és a haszonélvezeti jogodat) a nő, akkor éledhet fel az ő özvegyi haszonélvezeti joga arra a részre, ami a férjedé (ha a házasságotok alatt fizettétek a házat, tök mindegy, hogy kinek a nevén van, te is ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdonos vagy a házassági vagyonközösség miatt. A te lakásodból meg takarítsd ki a banyát a kölkeivel együtt, ős is szívfájdalom nélkül kitett volna titeket.
2013. jún. 24. 12:38
 18/29 anonim ***** válasza:
77%
Amúgy érdekes, hogy leírtam ugyan azt mint a többiek, és engem lepontoztatok, de a többi király. Jól esik, innentől lesz@rom az ilyen kérdéseket, segítsen a hóhér.
2013. jún. 24. 12:39
 19/29 anonim ***** válasza:
80%
Az özvegynek csak akkor van özvegyi haszonélvezeti joga a házon,ha van közös gyerek.De én úgy vettem ki,hogy a 4 gyerek csak az özvegyé.
2013. jún. 24. 12:40
 20/29 A kérdező kommentje:
Nem, nekik nincs közös gyermekük, és a felesége gyerekeit sem fogadta örökbe.
2013. jún. 24. 12:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!