A volt férjemm halála után a felesége ki akar rakni a házból. Jogosan csinálja ezt?
Amikor a férjemmel elváltunk, én maradtam a gyerekekkel a házban, ami a férjem nevén volt, de a házasság alatt vettük, nekem ezen a házon haszonélvezetem van. Ő beköltözött a lakásomban (haszonélvezete lett rá bejegyezve) és ott élt a mostani feleségével és annak 4 gyermekével. Ilyen esetben hogyan alakul az örökség és az özvegyi haszonélvezet?
A felesége szerint ki kell költöznünk a házból, mert az özvegyi haszonélvezet előnyt élvez.
már miért költöznél ki a te házadból? ha jól értem, egy lakás is van még a neveden?
Olvasd el a tulajdoni lapot, ami azon van, az a tiéd.
Ez annyira zagyva, hogy én ki nem veszem, mit akarsz mondani...
Fordulj ügyvédhez!
Hát ez nem egyszerű eset.A lakás az mindenképp a tiéd,hiszen egyrészt gondolom házasság előtt vetted/kaptad,másrészt a haszonélvezői jog halállal megszűnik. ház esetében,én a következőt olvastam:
"A leszármazottak által törvényileg örökölt teljes hagyatékra, illetve az ági örökösök által szerzett ági vagyontárgyakra illeti meg az özvegyet a haszonélvezet gyakorlása."
Én ezt úgy értelmezem,hogy ha a feleségnek van közös gyereke a volt férjeddel vagy a nevére vette őket,akkor sajnos gyakorolhatja az özvegyi haszonélvezetet,és sajnos azt nem tudom melyik erősebb.De ha csak a ti egy gyermeketek van,akkor nincs semmi gond.Viszont mindenképp fordulj ügyvédhez.Hagyatéki tárgyalás nem volt?
"Szerződéssel kikötött haszonélvezeti jog esetén az özvegyi jog a szerződésben meghatározott határidő lejártát követően kezdődhet csak el."
Ellenben a haszonélvezeti jog már tovább nem örökölhető, tehát ez alapján szerintem még neki kéne kiköltöznie a Te lakásodból, téged meg nem tud kirakni. Ennyi.
Ha jól értem, a ház a volt férjeddel közös gyerekeidé és neked van haszonélvezeted rá.
A te lakásodra pedig a volt férjednek volt haszonélvezete.
Nekem ez innen úgy tűnik, hogy a mostani asszonynak kell elmennie a te lakásodból, a házhoz pedig semmi köze.
De inkább javasolnék ingyenes panasznapot a bíróságon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!