22 hós lányommal vagyok itthon. És már nagyon idegesít hogy a férjem azt hiszi én csak pihengetek itthon. Folyton azt mondja ezt miért nem csináltad meg, azt miért nem. Pedig éjszaka se hagy aludni a lányom, úgyhogy elég fáradt vagyok?
Kérdező, nagyon sokan munka mellett is felébrednek éjjelente két-háromszor, de azért ellátják a dolgukat.
Kicsit lehet, hogy tényleg rendbe kéne szedni magad, a házad meg a gyereket. Nem bántani akarlak, tényleg, és nyilván nagyon nehéz, de szerintem senki nem ígérte, hogy könnyű lesz.
A közel kétéves gyerek jóformán mindent meg tud enni. Fogai vannak, ideje is, hogy elkezdje őket használni. Az anyatejnek ilyenkor már kb. semmi tápértéke nincs, a gyerek táplálását nem tudod megoldani vele. Cserébe megmaradhat a szopóreflexe, ami esetenként később gondot okoz. Tessék ételre szoktatni. Nem kisbaba már. Az alvást ugyanígy. A gyerek legfőbb érdeke, hogy megtanuljon egyedül aludni, megtanulja végigaludni az éjszakát. Ne legyints a dologra azzal, hogy genetika... Tudom, hogy minden gyerek más, de a szülői elhatározás is fontos. Te vagy a felnőtt, te döntesz.
Ilyen kicsi gyerek délután is alszik még gondolom, az alatt rendbe rakhatsz egy csomó mindent. Ezzel együtt nem jogos, hogy a párod bunkó veled, vagy hogy leszid valamiért, de azért nézd végig, Te mit tehetnél jobban vagy többet. Ezen kívül meg valóban beszélgetni is kéne a férjeddel, elmesélni ezt-azt, vagy néha ráhagyni a kicsit.
Amikor eteti te mit csinálsz?
Nálunk ez ugy működik hogy enyém a délelőtti müszak a gyerekkel az ővé a délutáni amikor hazaér a melóból.Amit nem tudok megcsinálni gyerek mellett azt délután csinálom meg mikor a férjem vigyáz a gyerekre.
Mit csináltál ma drágám?
A férj hazaér a munkából és…
…három gyermekét pizsamában találja a kertben, a sárban hemperegve játszanak, körülöttük üres kekszes dobozok, chipszes zacsik, üdítős dobozok mindenhol szanaszét.
A feleség autójának az ajtaja tárva nyitva, csakúgy, mint a kert bejárata, a kutyának nyoma sincs.
Amikor belép a házba még nagyobb rendetlenség, fogadja. Egy csillár leszakadva törötten hever a földön, a szőnyeg a falhoz gyűrve. A nappaliban a tv teljes hangerővel üvölt és mindenhol szanaszéjjel ruhadarabok, és játékok hevernek.
A konyhában a mosogató dugig edényekkel, az asztalon és a tűzhelyen ételmaradékok, a hűtő ajtaja tárva nyitva, a kutyakaja szétszórva a földön, egy törött pohár az asztal alatt, kis kupac homok az ajtó mögött…
Egyből rohan fel a lépcsőn (átgázolva a további játékokon, ruhadarabokon és egyéb akadályokon) aggódva keresi a feleségét, attól tartva, hogy valami baja esett.
A hálószoba felé vezető úton észreveszi, hogy a fürdőszoba ajtaja alatt ömlik ki a víz a folyosóra, bent csuromvíz minden, a WC papír legöngyölítve, borotvahab és fogkrém a tükörre kenve…
Most már rohan a hálószobába felkészülve a legrosszabbra…
…és a feleségét ott találja az ágyban…
…édesen összekucorodva, egy könyvvel a kezében, aki észrevéve, hogy megjött, felnéz és mosolyogva megkérdi tőle:
- Szia drágám, hogy telt a napod?
A férj dühösen nézi:
- De mi a fene történt ma itt?
A feleség ártatlanul:
- Tudod mindennap, amikor hazajössz a munkából, meg szoktad kérdezni hogy mi a csudát csinálok egész nap?
Férj még dühösebben:
- Persze, ÉS ?!?!?
Ekkor a feleség édesen rámosolyog:
- HÁT MA NEM CSINÁLTAM SEMMIT.
Mindaddig, amíg nem választod el, nem is fog rendesen enni. Így belekerülsz egy ördögi körbe, hogy a gyerek nem eszik mert szopik, éjszaka nem alszol, másnap hulla vagy, így kétszer annyi energia kell a szoptatásról való leszoktatásra, az etetésre. Állj át arra, hogy maximum napi egyszer van szopi, az éjszakai elalvás előtt, de csak akkor, ha megette a vacsorát.
Ha választod el, ő maga nem fog leszokni.
Egyébként pedig egy ennyi idős gyerek már -igaz maszatolva - de kanalaz szépen. Ezzel kapcsolatban ne keress kifogásokat!
A többieknek igaza van: a férjedre bízd rá nyugodtan a gyereket a házimunkával együtt. (Jót fog tenni az egójának.)
Persze hogy szoktam magamba is nézni néha.Hogy én mit csinálok rosszul.
Igazából hogy ide kiirtam a kérdést nem vártam nagy megoldást.Csak nem volt kivel megosztanom a gondom.
Látom mindenki nagyon tudja nekem mi volna jó.De egy anyuka leirta őszintén hogy az anya nem állat hogy folyton gürizzen, mindenkinek kell a pihenés.
Még nem olvastam el a válaszokat, előbb itt az én véleményem.
Aki azt állítja, hogy nem tudja ellátni egy kisgyerek mellett a háztartást, az nem mond igazat.
Nekem is volt kicsi gyerekem, éjszakáztam is mellette, naponta kint voltunk legalább két órát, minden nap főztem, kocsim sem volt, a napi bevásárlást gyerekkel intéztem...
és érdekes módon volt idő takarításra, mosásra, vasalásra, mindenre.
Szóval sajnálom, de nőként is azt mondom, hogy ne kifogást keress, hanem szervezd meg a napodat.
Megsértődhetsz, de ha idejössz kérdezni, kapsz tanácsokat. Ennyi.
Mégis mit vársz? Az elválasztással és az altatással a saját dolgod is megkönnyítenéd, csináld! Ezer meg ezer anyuka megoldja, neked is menni fog! A gyereked addig fog szopizni, amíg hagyod. Magától semmi nem fog változni. Egy ismerősöm kisfia még hétévesen is rájárt az anyjára szopni, ezt akarod?
Na, hát az igény szerinti szoptatással nekem pont ez a bajom, földhöz csapja a napirendet, ami nem ártana. Én három óránként szoptattam a lányom, tettem magasról arra, hogy a védőnő mit mond, hogy néha óránként kívánja a gyerek, máskor meg 4 óránként.
Hát nem.
Így legalább tudtam, hogy elmehetünk vásárolni, mert két hét alatt beállt a 3 óránkénti evésre, nem kellett azon aggódnom, hol kezd el nyafogni, a postán vagy a séta közben...
Napirend, gyereknek is, neked is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!