Hogyan bizonyítsam be nagyanyámnak hogy nem én loptam el a pénzét?
Vigyél neki 2db 10eFt-ost. Tedd le valahova és dokumentáld a sorszámát, meg hogy otthagytad. Menj el pár napra, majd kérdezd meg, nem talált-e 2db 10eFt-ost.
Így megtudhatod, hogy ő becsületes-e, beteg-e, szenilis-e, stb.
Szembesítheted aznapra, ha szenilis, persze másnapra elfelejti. De ha felveszed videóra, később is szembesítheted vele.
Nem éppen kulturált megoldás, de ha a család ellened fordul annak ellenére, hogy tisztességes vagy, akkor ki kell állj az igazadért, és be kell bizonyítsd mindenkinek, hogy nem lopod meg a saját nagyanyádat.
Sajnos, nem tudod meggyőzni, ez már az időskorú elbutulás, demencia. Ne is törd magad, környezete sem fogja elhinni, lehet, őket is vádolja.
Ez a szellemi elbutulás borzasztó! Nem az elbutultnak, hiszen ő nem tudja, hanem a környezetének.
Sehogy.
Barátnőm nagyapja volt ilyen.
Először pénzt loptak tőle
Utána a kekszét, csokiját
Gyógyszereit.
A vége az volt, hogy belecsomagolta véletlenül az olvasószemüvegét az újságba, aztán bement barátnőm szobájába, hogy biztos ő lopta el. Nem egyszer arra ért haza, hogy a szekrénye ki van borítva.
Mikor a papa meghalt (elborult pillanatában felakasztotta magát) segítettem a barátnőmnak meg anyukájának összepakolni. Összeszedtük a temetési költséget.
A tollpárnában találtunk csak 100E, meg gyógyszereket, a matracban, gyógyszeres dobozokban, ruhazsebekben/bélésekben.
Mindenhol volt minden!
Semmit, mert nem kell neki bizonygatni semmit, úgysem ér semmit. Ha zavart - agyilag is, érzelmileg is -, akkor össze-vissza beszél és nincs súlya a szavainak. Az idős emberek sokszor lesznek vénségükre paranoidok (mindenütt ellenséget keresnek, tolvajt, gyilkost, meg vannak gyűződve arról, hogy mindneki csak a halálukat várja, hogy megmérgezi az ételüket stb.). Ilyenkor a legnagyobb hiba, ha leállsz vitatkozni, veszekedni, vagy tagadni, magyarázkodni.
Egyszerűen és csak egyszer mondd meg neki: nagyi, nem én loptam el a pénzedet. A te dolgod, hogy elhiszed vagy sem. Pont.
Semmi mást ne tegyél. Nem gondolnám, hogy rendőrségre megy (nemigen vennék komolyan, ha tényleg zavart), de ha igen, akkor ráérsz ott bizonyítgatni. Addig nem kell semmit tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!