Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ti nem lennétek mérgesek...

Ti nem lennétek mérgesek ebben a helyzetben?

Figyelt kérdés

Van a nevemen egy ház, anyué a haszonélvezet. Anyu élettársa csináltathat lakcímkártyát az én aláírásom nélkül?

Szeretném megtudni, hogy mi szükséges ehhez.

Képzeljétek el, hogy a pasi eddig a nővéréhez volt bejelentve. Semmi baj nem volt eddig belőle, csak hogy meghalt a nő férje, s megijedt, hogy az öccse (anyám élettársa) is örökölhet valamit, mivel azon a lakcímen van ő is.

Ezért csináltatott neki új lakcímkártyát. A gond az, hogy se én, mint tulaj, se anyu, mint haszonélvező nem írtuk alá.

2013. ápr. 24. 21:09
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%

A bejelentéshet VAGY a tulajdonos, VAGY a haszonélvezö aláirása kell, ÉS a személyazonnoságának az igazolása.

Olyan nincs, hogy valaki odahamisitja a nevet, mert attól még nincs megfelelö személyigazolványa.

Szerintem anyukád aáírta a bejelentöt, és idöközben rájött, hogy hülyeség volt, ezért most letagadja.

2013. ápr. 24. 21:51
 12/24 A kérdező kommentje:

"Szerintem anyukád aáírta a bejelentöt, és idöközben rájött, hogy hülyeség volt, ezért most letagadja."

Írtam, hogy nem erről van szó. Olvasd el a kommentjeim. 20 éve együtt laknak, ez csak a papír része.

Nekem a gondom a jogi részével van.

Egyébként így az élettársnak mennyi joga lett a házhoz?

2013. ápr. 24. 21:59
 13/24 anonim ***** válasza:
100%

Kb. eddig senkinek sem volt igaza. :)

Milyen lakcímként lett bejelentve?

-> Állandó lakcímként kell a te engedélyed (és nem a haszonélvezőé, hanem szigorúan a tulajdonosé). A haszonélvező "ura" ugyan jelenleg az ingatlannak, de állandó lakcímre más idegen személyt nem jelenthet be (hiszen az lehet, hogy túléli a haszonélvezőt).

-> Nem állandó lakcímre pedig bejelentheti a haszonélvező is őt.

2013. ápr. 24. 22:01
 14/24 anonim ***** válasza:
80%
Semmi, amit oda vitt az az övé.
2013. ápr. 24. 22:02
 15/24 anonim ***** válasza:
100%

Az élettársnak semmi joga nem lett a házhoz. De ha állandó lakcímként van nyilvántartva, akkor - ha ő nem hajlandó kijelentkezni - csak kényszerkijelentéssel tudjátok kirakni. Magyarul ott a címe, ha akar, bemehet, te pedig mehetsz a bíróságra.

De ez csak az állandóra bejelentésnél igaz.

2013. ápr. 24. 22:02
 16/24 anonim ***** válasza:
100%

Ja, és még egy. Anyukád vagy aláírta a papírt, vagy okirathamisítást követett el. Valószínűleg az előbbi.

Mikor történt a lakcím bejelentése? 2013.03.01 előtt vagy után?

2013. ápr. 24. 22:04
 17/24 anonim ***** válasza:

"Egyébként így az élettársnak mennyi joga lett a házhoz?"

Amig oda van bejelentve, addig lakhat ott! Semmi több.

2013. ápr. 24. 22:37
 18/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Nem tudom pontosan a dátumot, hogy mikor jelentették be oda. Ma voltam náluk látogatóba (másik városban lakom), s sorolták el a történetet.

Nem hiszem, hogy anyu hazudott volna, hisz nem lenne értelme. Pont az volt, hogy ők is értetlenül álltak akkor, amikor megérkezett a lakcímkártya, hisz anyu sem írt alá semmit. Nem hülye, hogy nem emlékszik rá.

Csak érdekelt, hogy ezt így meg lehet-e csinálni, hogy se a tulaj, se haszonélvező nem írt alá. Azért durva, hogy egy hivatalba egy ilyet megcsinálnak.

2013. ápr. 24. 23:07
 19/24 anonim ***** válasza:

Két lehetőség van:

1. anyukád beleegyezett, aláírta, de nem meri megmondani neked.

2. a 2. opció, hogy a nővér jelentette be, de ez nem valószínű, mert nem tudott volna személyit szerezni.

A legegyszerűbb, ha bemész a okmányirodába, és utánanézetsz.

2013. ápr. 25. 08:23
 20/24 anonim ***** válasza:

Ja, és ez hülyeség, hogy mi köze lett a házhoz, meg öröklés. Az albérlők sem örökölik a főbérlő vagyonát.

Az örökléshez általában egyenesági leszármazói viszony kell. (kivéve, ha nincs gyerek, unoka, mert akkor pl testvér örököl), de albérlő, vagy bejelentett lakó, lakótárs sosem, csak mert ott lakik.

2013. ápr. 25. 08:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!