Ha megtudnád felnőttkorodban, hogy az anyád végig tudott
róla, hogy te tizenévesen milyen szenvedéseken mentél
keresztül, tudott az önsértő, öngyilkos
magatartásaidról mérges lennél rá?
21/32 A kérdező kommentje:
A vagdosásra: NEm divatból, és világfájdalomból tettem, én mindig szégyelltem magam amiatt, mert rosszul vagyok, bűntudatom volt/van, mert tudom, hogy nálam ezerszer rosszabb sorsú emberek vannak. De olyan mértékű feszültség volt bennem, ami egyszerűen majd' szétrobbantott, és ehhez kellett a fájdalom. A sport ezen nem segített, sokszor volt hogy egyszerűen egy kisebb "sokkra" volt szükségem, nagy fájdalomra ahhoz, hogy az az óriási feszültség és szorongás valamelyest enyhüljön. Aki érezte már ezt, az tudja, hogy milyen "félőrült" állapotba lehet kerülni egy idő után az elfojtott dolgok és összegyűlt szorongások összeadódásával. Nem naponta karcolgattam a csuklómat, hanem időnként (egy-két havonta kb.) durván belevágtam a karomba combomba, úgy hogy a fájdalom átvette minden másnak a fejét, és kicsit megszabadultam a többitől.. nem tudom érthetőbben elmagyarázni... Én is szégyellem ezt a tettemet, de akkor csak így tudtam megoldani
Nem értem miért mentegetnek egy olyan embert aki felelős azért ha nem tudja biztosítani gyereke számára az ideális körülményeket. A szülők tehetnek arról, ha a gyerek mielőtt felnőtt lenne félrecsúszik. Azért alakul ez ki mert nem biztosítják az érzelmi biztonságot. Hogy hibáztathatják itt egyesek a gyereket?! Nem kell szülni ha valaki alkalmatlan szülőnek, ennyire egyszerű.
2013. ápr. 17. 07:35
kedves #22 a te felfogásod egyszerű,mint a faék. Persze, hogy ideálist akar a szülő ()általában, nem a rossz,kegyetlen szülők, de itt nem is az van)- és valami sikerül belőle. A "vagdodás" egy befelé fordított agresszió. A más hibáztatása meg egy kifelé fordított agresszió (kezdete). Valahogy közben felnő a kamasz és megértheti, ezeket az erőket kreatív értelmes alkotó erőkké tudja fordítani.
Alkotás-rombolás - ugyanaz az erő csak asz iránya más. Hogy a kamaszokban ekkora pusztító erő van- az nagyrészt az iskolák rettenetes kreativitás-ellenes, rengeteg elvont anyagot tanultató rendszerében van, ahol teljesen leszorult a képességfejlesztés. Rajzolni,festeni, kézimunkázni,barkácsolni, énekelni, zenélni, írni(kézzel)drámajátékot játszani, táncolni kellene. Kérdező - tegyél valamit ilyen irányban. Ne törődj az eredménnyel- csak csináld.
2013. ápr. 17. 08:41
24/32 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó!
Én zenélni jártam, énekeltem is sokat (csak úgy magamnak), versekbe, novellákba írtam ki a fájdalmamat, de az nem vezette le a Feszültséget. Szóval szépen hangzik az, amit írsz, de saját példámon úgy látom, hogy az nem elég... Az egy másfajta levezetés
23.
Nem az iskola feladata a gyerek megnevelése, hanem a szülőé. Ne kend már az iskolára a szülő kudarcát. Nem kell itt elméleteket gyártani, egyszerűen az érzelmi biztonságot megadva kellene nevelni. Az nem nevelés, hogy valaki lesz@rja a gyerek szükségleteit, és nem kommunikál. Attól hogy valaki ezt szokta meg, ez még nem jó. És nem kell gyereket szülni csak azért, hogy legyen.
2013. ápr. 17. 11:54
"hogy az nem elég." -főleg, hogy mind múltidőben van!- most csinálsz valamit? ami kifejezi tudásodat, amit a megismerés során elértél. Az előző már megkérdőjelezte létjogosultságod, mintha visszatuszkolhatna, meg se szüless- de valahogy úgy érzem, nem ez a segítő számodra. Főleg, hogy már elértünk ahhoz tegnap, szereted. Igenis van szerepe a nevelésben az iskolának és amit írtam, ok lehet. Élni nem könnyű, senkinek!- anyukádnak sem volt az- nem kell bűnbakot csinálni belőle- felnőtt vagy, alakítsd magad. Nekem is voltak suicid hajlamaim, hibák is voltak a nevelésben, iskolában- mégis rá kell jönnie az embernek mi az, amin változtatni tud, mi az, ami alakítja és a "Legfőbb Jó" felé, a fény felé halad általa. Tessék írni, naplót- kiírni magadból a gubancokat.
2013. ápr. 17. 19:41
27/32 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszodat, egy dologra reagálnék:
kb. 10 éves korom óta írok naplót, tulajdonképpen az volt az egyetlen "barátom", csak vele "álltam szóba" senki más nem volt a környezetemben, akivel megbeszélhettem volna a dolgaimat. Még a legáltalánosabb semmiségeket is ott beszélgettem meg magammal... XD
Ez jó és fontos, valószínű életmentő is volt.. ha az ember leírja a gondolatait, érzéseit, élményeit, tapasztalatait, a tudatnak olyan része is dolgozik, ami akkor nem, ha csak magában kavarog. És akkor jobban megérti általa tapasztalatait. A megértés jó, az segítő. Attól félünk, az okozza a legnagyobb szenvedést, amit nem értünk. A nagy írók mind írtak naplót, a fentiek miatt és mert egy kifejezésformát gyakorolnak így. Nagyon fontos, hogy valahogy kifejezzük magunkat. Nem azért, hogy írók, festők vagy bármik legyünk, hanem mert érnek hatások, mindenféle történik, és az mind "befelé" megy. Olyan, mintha belélegeznél, és megint és megint - de kell a kilégzés is. Ritmus, egyensúly. Az iskolák nagyon egyoldalúan működnek, nem hagynak teret a képességek fejlesztésére. Pedig ez fontos. És általában a gépesítés-automatizálás miatt a munka során is ez háttérbe szorul az alkotó tevékenység. Kell a kézimunka, írás, festés, és a többi. Jó éjt!
2013. ápr. 17. 22:03
Nem kérdőjeleztem meg a létjogosultságát, csak felhívtam a figyelmet arra, hogy nem kell a nyilvánvaló tényekkel úgy viselkedni mint a három majomnak: nem látni, nem hallani és nem szólni róla. Vannak rossz szülők, akik nem érdemlik meg, hogy mentegessék őket, amiért a felelőtlen viselkedésükkel tönkretették a gyereküket. Nehéz volt az anyukának? Ja, oké, a gyerek szükségletei másodlagosak? Azt hittem ha valakinek gyereke lesz, az az első.
2013. ápr. 18. 06:50
hát #29 látom nagyon hajtasz arra,hogy anyjának ugraszd a kérdezőt.. És attól mi lenne jobb??? Mint egy vérbíró ítélne felette? A lázadó kamaszkor után az értelmes emberek a megértés, megbocsájtás felé tartanak. "Ne ítélj, hogy ne ítéltess!" mit jelent ez?
A megértés, megbocsájtás feloldja azt a feszültséget, amit a lázadó, ellenkező kamaszkorban érzett. Mert a megértés fontos... mindennél fontosabb.
2013. ápr. 18. 09:02
Kapcsolódó kérdések: