A barátom nem ismeri a húsvéti locsolkodós szokást, emiatt a szüleim lenézik. Akkor egyáltalán ne jöjjön?
Miért nem mondtad el neki mi a szokás?
Anyukád hisztije meg az a tipikus aki a templom első sorjában ül de mégsem él úgy.
én se tartom a húsvétot,sztem a locsolkodás már valahogy elveszett a fiatalok körében,már nem olyan mint régen.
falun lehet h olyan.
némely falun még igen,de már ott se mindenhol,a városban meg pláne
nem csokitojásért és a szép lányokért mennek locsolni a fiúk,hanem a vagon kajáért,amivel jóllaknak,na meg lóvé,meg a pia miatt!!
Szomorú, hogy a magyar szokásokat nem tartják már a fiatalok. Helyettük az amerikaikat igen.
Adj neki egy kölnit, és mondd el, hogy ez a magyar szokás szép. Meglocsol benneteket, és akkor nincs vita. Ez nem akkor kérés, hogy ne tudná teljesíteni. Nem misére hívja anyukád a barátodat.
"Nem misére hívja anyukád a barátodat."
Elég szomorú, ha már valaki a hagyományokkal dobálózik.
Mert ma nagypénteken Jézust keresztre feszítették, és harmadnapon feltámadt. Ezt ünnepeljük húsvétkor, nem a locsolást.
Mi úgy élünk, hogy az adott ház szokásait tarjuk be.
Ha pl a barátod szüleinél lennél akkor az ottani szokásoknak megfelelően ünnepelném a húsvétot. Mivel a barátod megy hozzátok, így az pár formális lépés szerintem senkit nem terhel meg.
Én mindig a vendégház szabályai szerint játszom ,cserébe elvárom, hogy otthon az én szabályaim szerint legyen minden. És ez hivatalos helyeken is így szokás. Protokoll.
Szóval, adsz neki kölnit, és meglocsolja az anyukádat. Ennyi. Nem kell túl drámázni.
Csak az hogy 2 hete vagyunk együtt. Már most ráerőszakoljam ami nálunk szokás? Amúgy kb 10 éve nem locsolt meg engem senki, anyumat sem. Mert nem is szokott hozzánk jönni senki. Nekem egyáltalán nem fontos ez a locsolkodós dolog. Anyumnak mondtam hogy miért van ezen kiakadva. Mire azt mondta hogy bezzeg régen mennyi rokon fiú jött (kb 20 éve mikro még nagyon kicsi voltam). Ja, jöttek a pénzért meg a kajáért.
Nagyimnál detto. Csomó rokon hozta a kisfiát anno a pénzért. De még ilyen 18-20 éves "gyerekek" is mentek hozzá. Az utcán alig köszöntek, de a zabálásért meg a pénzért elmentek. Mondtam hogy ne adj nekik pénzt, ekkora gyerekeknek már minek? Következő évben már nem mentek :)
Amúgy ismeri a barátom a szokást, rosszul fogalmaztam. Csak nem tartja. A szülei "pestiek" ő is, én is itt születtem. Anyum vidéken nevelkedett.
De most mondjam azt neki hogy "Locsolj már meg minket?"
Két HETES ismeretséget nem hivnék meg eleve húsvétra.
Másodszor a locsolkodás NEM keresztény szokás - tehát aki nem ismeri, az NEM pogány, hanem éppen pogány, temékenységi varázslatból eredö szokás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!