Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért csak akkor szól ha...

Miért csak akkor szól ha valamit akar? (Bővebben katt! )

Figyelt kérdés
Nevelőapám van, mindössze 5 vagy 6 éve. Édesanyámmal nem házasodtak össze. én 17 éves vagyok, fiú. Nem jó vele a kapcsolatom, sőt... Eddig hozzám se szólt, manapság meg egyáltalán semmit, de mindig mondja hogy menjek segítsek dolgozni neki (nehéz fizikai munkára kér) minden nap különben nincs számítógép meg nincs kijárkálás. Egyébként más beszédtémánk nincsen. Már nagyon unom a dolgot, állandóan sakkban tart vele. Nem tudok úgy elmenni itthonról hogy várjam majd mikor menjek haza, mert nem várom. Ő itthon lesz és egyből elkezdi hogy miért nem segítek neki. Így is negyedikes gimnazista vagyok, itt a szalagavató, az érettségi, de nem érti meg. A saját gyerekeit akik közül az egyik aki szintén fiú, gyakran jár ide, sose kéri meg semmire, az mindig elviszi a kocsit aztán meg lesek amikor nem találom itthon. Ha nem segítek akkor fenyegetőzik, mit lehet ezzel csinálni? Nagyon gyűlölöm már, legszívesebben elmennék a fenébe, utálok itt élni. Sose hagytam hogy ordibáljon velem vagy egy ujjal is hozzám érjen, de mostanában gyakrabban ordibál hogy takarodjak már neki segíteni. Egy rendes szava nincsen hozzám. Néha már el vagyok keseredve, ha meg nem megyek akkor kihúzza a netet és nem enged sehová. Édesanyám ebbe meg nem szól bele, nem tudom miért. Nem fogok egy ilyen embernek engedelmeskedni, én NEM fogadom el apámnak. Mióta itt élünk nincs meg vele a közös hang, és már többször úgy volt hogy költözünk, de édesanyám gyengesége miatt ez sem történt meg. Én ezt meg nem bírom, mit tegyek?
2009. szept. 12. 09:24
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Én 12 éves lány vagyok és én is utálom anyukám barátját(eggyütt élünk)Még az elején kedves volt de mostanság már én nem szólók hozzá mert ha valamit kérdezek egyből kiabál meg sértően válaszol és akkor még anyukám kérdezi hogy miért nem beszélgetünk mert emiatt a hü.ye miatt anyámmal is megromlott a kapcsolatom:(És már ott tartok hogy inkább meghuzom magam otthon hogy ne is kelljen velük beszélgetnem.Rosszul esik de nem tudok mit csinálni mert ha anyu mondja neki hogy rendesen beszéljen akkor kb 3-4 óráig normális utánna kezdi elöről.Szerintem ezzel te se tudsz mit csinálni én biztos nem segitenék neki mond azt hogy dolgod van nem vagy köteles ugrálni neki hisz végülis nem rokonod.
2009. szept. 12. 09:38
 2/16 anonim ***** válasza:
83%
Én jól fejbeverném egyszer, hogy meglássa, nem ő az úr a házban. Nehogymár neked kelljen alkalmazkodnod ilyen körülményekhez... Vagy amit még tehetsz, az a passzív ellenállás, a routert a saját szobádban kösd be, zárkózz be és nem tehet veled semmit, max kiabálhat, de meg nem üthet, hameg mégis megüt, akkor jelentsd fel és meg van oldva pár évre.
2009. szept. 12. 09:38
 3/16 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon sajnállak.Nem értem hogy anyukád hogy nem áll ki melletted?Neki fontosabb a pasi mint a saját gyereke...?!Iszonyat.Mit tudsz tenni?A sui ahová jársz messze van?Mert akkor esetleg lehetnél koleszos,és hétvégente sem kellene mindig haza menned.Nekem borzasztó ilyet leírni,de minnél kevesebbet legyél itthon...Tudom nehéz,de minnél kevesebb időt töltesz el a társaságába,annyival nyugodtabb vagy.És az apukáddal mi van?Vele nem tudnád ezt megbeszélni,vagy hozzá költözni?
2009. szept. 12. 09:42
 4/16 A kérdező kommentje:
10 perc gyaloglásra lakok az iskolától. gondolkodtam már azon hogy még most lehet átmegyek másik iskolába és ott kolis lenni de áh... negyedikre már minek, bár inkább lennék minden nap bejárós mint ez ami itthon megy. édesapám munkanélküli, most tette ki az élettársa, de megérdemli. ő is egy külön téma...
2009. szept. 12. 10:06
 5/16 anonim ***** válasza:
100%
Nem baj, ha közel laksz a sulihoz, attól még családi okokból lehetsz koleszos, szerintem is jó ötlet. Ha csíped az ofődet, beszélj vele és ő biztos tud ajánlani olyan helyet, ahová felvennének. (Kb. ilyenkor derülnek ki, h hány hely maradt)
2009. szept. 12. 10:25
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
ha azt javasolják hogy szólj az iskolagyámügisének ne tedd meg csak ha már télleg nem birod tovább!!gyámügy,családsegitők..(inkább család zaklatók,gyerek felett itélkezők)Hidd el ahelyett hogy segítenének csak meghurcolnak megszégyenitenek és lekezelően lenézöen beszélnének veled!én végig csináltam,a végén mégis maradnom kellett anyámékkal!
2009. szept. 12. 10:32
 7/16 anonim ***** válasza:
96%

A saját gyerekével mindenki elnézőbb, és a máséval sokkal kritikusabb.

Most neked az érettségi a legfontosabb.

Ne menj át másik iskolába nem jó ötlet már ilyenkor!

Vedd úgy, mintha lenne egy normálatlan főnököd, lesz ennél még hülyébb is, gyakorolj rá, hogy kell kezelni!

Először s, döntsd el magadban, mit akarsz elérni!

Jól akarsz érettségizni, eleget tanulni, és elmenni szórakozni is. A net nem olyan fontos, de amennyi a tanuláshoz és a kapcsolattartáshoz kell, annyi legyen!

Ezután fogj hozzá megteremteni a körülményeket ehhez!

Tedd félre az ellenérzéseidet, és az utálatodat!

Most tárgyalni fogsz, ez egy üzleti kapcsolat. Nem kell szeretnetek egymást, csak kompromisszumot kell kötnötök.

Kérd meg a nevelőapát, hogy üljetek le beszélni! Szólj előre, hogy mondjuk este meg akarsz vele beszélni valamit! Teremts nyugodt körülményeket, legyen jól lakva, ne siessen sehová. Ha nagyon ideges pont valami más miatt, akkor halaszd el a beszélgetést!

Mondd el, hogy mindenképp akarsz neki segíteni, és tudod, hogy milyen keményen dolgozik értetek. Talán legjobb lenne ezzel indítani. Hogy ő fizeti a netet, meg ő tart el, és te ezért hálás vagy.És látod, hogy mennyit fárad.

És hogy nincs szó arról, hogy ne akarnál segíteni, de hogy érettségi csak egyszer van, és azt akarod, hogy jól sikerüljön, mert manapság már az ötös bizonyítvány sem elég, mondd el, milyen felvételi határok vannak, 460 pont a 400-ból!De csak olyan röviden beszélj, hogy legyen türelme végighallgatni, vagy térj hamar a következő pontra, majd visszatérsz a részletezésre aztán, ha tudja mit akarsz ezzel!

•Mondd el, hogy idén érettségizel, neked ez nagyon fontos! Mondd el, miért fontos!

• Mondd hogy szeretnéd megbeszélni, hogy melyik nap és hánytól hányig tudnál segíteni neki, mert be kell osztanod a tanulást. És ajánlj elfogadható (mindkettőtöknek) időpontot!

Mondd el mire használod a netet, és azt is hogy szükséged van kikapcsolódásra is, mert elfáradsz. Mindezt nyugodtan, kedvesen, mintegy ismertetve a tényeket! Semmiképp ne legyen szemrehányó, vagy flegma.

Mondd, hogy áron majd többet fogsz tudni segíteni.

(nagyon szegények lennénk, ha ígérni sem tudnánk :)

Mondd, hogy nagyon örülsz, hogy anyukád megtalálta a párját, és hogy boldognak látod.

Alkalmazd a szendvics-technikát: Két jóhír (elfogadod őt) közé egy rossz hír (nem érsz rá)

Így sokkal jobban lenyelik.

Most nem a Világ Igazságát kell helyreállítanod, hanem megteremteni magadnak a megfelelő életkörülményeket, mert fontos, hogy jól tudj érettségizni.

Valamit te is engedj, és amiben megállapodtok, azt az első 4-6 hétben kínosan ügyelj, hogy betartsd!

Nem baj, ha már ezerszer mondtad, most másképp fogalmazol! Alkalmazd a "törött lemez" módszert, mindaddig ismételgesd a mondandódat, míg beleegyezik!

Mindenkinek azt kell mondani, amit hallani akar! Akkor a te igazságodat is hamarabb elfogadja! Szerintem nem annyira a munkádra van szüksége, hanem azt látta otthon, hogy fontos, hogy a gyerek segítsen, ne henyéljen! Ezért beszélj neki a fizikai munka értékéről, meg hogy abból élünk, amit megkeresünk, meg fontos a munka stb. stb. és hogy nem az irodában ücsörgés, hanem ha meg kell fogni. De csak olyat mondj amivel azért egyet is tudsz érteni.

Ez nem megalkuvás, hanem diplomácia!

Keress szövetségest, a mostohatestvért és az anyut! Valószínű, amikor nem hallod, beszél ő rólad, csak nem akar tekintélyt rombolni. A mostohatestvért se kell szzeretned, de nyerd meg az ügyednek! Dicsérd, beszélj vele arról, ami őt érdekli, és állítsd magad mellé!

Ne dönts a nevelőapád helyett! Vagyis ne mondd, hogy á, úgyse érti. Majd ő dönt.

Ezt addig ismételgesd, míg célt nem érsz. Nem biztos, hogy elsőre. Nem mondd, hogy ennyit nem ér az egész, az egész éved múlik ezen, az érettségi jegyed, és ezek a további éveidet is befolyásolják!

Próbáld más szemmel nézni ezt a férfit, aki mégiscsak felnevelt(apád helyett) az ellen érzést megérzi, és visszatükrözi.

Ha próbálod elfogadni, azt is megérzi, és azt is idővel(egy hónap) visszatükrözi. Ha nem talál közös hangot, kínálj fel te ilyet! Ez a pucér érdeked!

Ha kérdik, mi lett veled, mondd, hogy rájöttél, hogy úgyis meg kell csinálni ezt vagy azt, akkor jobb előbb.

Hiába mennél el, a problémák bennünk vannak, és jönnek velünk. Itt egy helyzet, amit nem tudsz még kezelni. Ha kilépsz, máshol fogsz szembesülni ezzel, csak súlyosabb formában. Inkább tekintsd jó terepnek az önérvényesítés gyakorlására. Erőszakkal nem érdemes, mert nyugalomra van szükséged. Inkább tárgyalással. Akár tárgyalás-sorozattal! Sok sikert!

Kíváncsi lennék a fejleményekre!

2009. szept. 12. 10:43
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
Előző vagyok, de a 10:25 is jó ötlet. A kolesz.
2009. szept. 12. 10:44
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

Szóval, túl sokat írtam, de az a főmondat, hogy szeretnéd megbeszélni, hogy mikor tudsz segíteni.Pl. szerdán 17-19, és vasárnap 9-13h

A lényeg, hogy idáig eljuss! Aztán csak be kell tartani. Így te is ő is tudtok tervezni.

Ne keress kifogást, próbáld meg, amíg sikerül!

Fontos, hogy ne tűnj nyeglének, kelletlennek!

2009. szept. 12. 10:49
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Mondd, hogy *áron majd többet fogsz tudni segíteni.

(nagyon szegények lennénk, ha ígérni sem tudnánk :)

*nyáron

2009. szept. 12. 10:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!